Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodtrykk, leamus, stramme leggmuskler m.m.

Spørsmål

Hei. Jeg har et par forskjellige spørsmål, så skal prøve å holde de kort hver for seg, slik at det ikke blir for mye. Vet ikke om avsnitt kommer opp her. 1. Det første gjelder blodtrykk. Jeg har ved 3 anledninger målt blodtrykk. Dette var i forbindelse med helsesjekk på 2 opptak, og en for «morroskyld». Hver gang har de sagt at det er høyt, men at det går ned igjen. Kan dette reduseres ved trening / sunnerere kosthold? Er 181cm høy, og veier 86. Har begynt med trening igjen. En måling jeg har var 145/92. Er ikke veldig stor, men BMI var litt i grenseland, fikk jeg høre. Begge foreldrene mine har høyt blodtrykk, og bruker medisiner. 2. Jeg har hatt leamus i noe tid nå. Jeg har tidligere sendt spm angående tørre øyne, og øyelegen sa at det muligens hadde skyld. Har prøvd å ta kalsium, magnesium osv, men ser ikke bedring. Tips her? Kjenner det i nedre øyelokk, når jeg blunker. 3. Tror du tåreplugger / ikervis er litt overdrevent, eller kan det være løsning? Har tatt prøver for sjøgrens, men tviler på at jeg har det. Tidligere tatt den HLA B27 prøven, og andre mtp RA. Ikke tatt den SSA/SSB typen. Var hos privat øyelege der de skrev avventer ikervis / tåreplugger, mens en offentlig jeg nylig var hos, sa at treproduksjon var ok, men at de kjertlene / MGD var årsak. Han trodde det ville gå over. Fikk Syntane Complete. 4. Jeg har ikke tenkt så mye over dette, men jeg har ikke sjans til å ha hælene i gulvet, når jeg står på huk. Tror ankel mobiliteten er årsak. Har prøvd litt tøying hos fysio osv, men det hjelper Ingenting. Jeg klarer dermed ikke knebøy blant annet. Finnes det noen type operasjon her? Jeg klarer heller ikke å reise meg opp fra gulvet, uten å snu meg rundt. De fleste tar jo bare litt «sats», og bruker armene som støtte. Vært slik i mange år. Håper ikke det var for mange spørsmål. Håper på å få svar på disse. Legger ved prøver osv.

Mann 22
Svar

Hei.

Jeg skal forsøke å svare dine spørsmål ett av gangen:


1. Det første gjelder blodtrykk. Jeg har ved 3 anledninger målt blodtrykk. Dette var i forbindelse med helsesjekk på 2 opptak, og en for «morroskyld». Hver gang har de sagt at det er høyt, men at det går ned igjen. Kan dette reduseres ved trening / sunnerere kosthold? Er 181cm høy, og veier 86. Har begynt med trening igjen. En måling jeg har var 145/92. Er ikke veldig stor, men BMI var litt i grenseland, fikk jeg høre. Begge foreldrene mine har høyt blodtrykk, og bruker medisiner. 


Du er en mann på kun 22 år, og det betyr at du hverken trenger å være opptatt av blodtrykk, eller å måle det. 

Men å trene regelmessig og å holde normal vekt, er av svært stor verdi for helsen, både her og nå, og med tanke på å redusere muligheten for fremtidig sykdom eller høyt blodtrykk. 


2. Jeg har hatt leamus i noe tid nå. Jeg har tidligere sendt spm angående tørre øyne, og øyelegen sa at det muligens hadde skyld. Har prøvd å ta kalsium, magnesium osv, men ser ikke bedring. Tips her? Kjenner det i nedre øyelokk, når jeg blunker. 


Leamus er svært vanlig, og skyldes i de fleste tilfeller ikke sykdom. Som hovedregel finnes det heller ingen påvisbar forklaring på det, og følgelig heller ingen enkle løsninger om hva som kan få det til å gå over, slik som tabletter, kosttilskudd osv. Dette ville nok jeg følgelig bare prøvd å overse og å ikke bry meg om, hvis jeg var deg. Svært mange av oss har leamus nå og da, og det går tilnærmelsesvis alltid over med tiden.


3. Tror du tåreplugger / Ikervis er litt overdrevent, eller kan det være løsning? Har tatt prøver for sjøgrens, men tviler på at jeg har det. Tidligere tatt den HLA B27 prøven, og andre mtp RA. Ikke tatt den SSA/SSB typen. Var hos privat øyelege der de skrev avventer ikervis / tåreplugger, mens en offentlig jeg nylig var hos, sa at tåreproduksjon var ok, men at de kjertlene / MGD var årsak. Han trodde det ville gå over. Fikk Syntane Complete. 


Her har du fått to forskjellige råd fra forskjellige øyeleger, og jeg er ikke øyelege, så jeg har ikke forutsetninger for å anbefale deg å følge det ene eller det andre rådet. Ofte finnes det jo også mange måter og behandlinger for ett og samme problem, så jeg tenker at du kan velge ett av rådene først og se om det hjelper, og gjør det ikke det, så forsøker du det andre rådet.


4. Jeg har ikke tenkt så mye over dette, men jeg har ikke sjans til å ha hælene i gulvet, når jeg står på huk. Tror ankelmobiliteten er årsak. Har prøvd litt tøying hos fysio osv, men det hjelper ingenting. Jeg klarer dermed ikke knebøy blant annet. Finnes det noen type operasjon her? 


Operasjoner er noe en skal forsøke å unngå for enhver pris, blant annet fordi enhver operasjon innebærer risiko for komplikasjoner, ikke-vellykede resultater osv, og derfor tenker jeg at fortsatt daglig tøyning over lang tid må være den beste løsning. I tillegg bør en ikke tenke på operasjoner dersom en ikke har noen sykdom eller alvorlig helseplage, og det er jo dette ihvertfall ikke. 


Håper det var svar på dine spørsmål. Ha det bra.