Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blir kjempedårlig etter inntak av alkohol

Spørsmål

Hei. Jeg har flere ganger opplevd at etter å ha vært i sosiale lag med alkohol, så våkner jeg like etter jeg legger meg og er kliss våt på kroppen. Skikkelig febersvette, og fryktelig mageverk. Kaster opp en gang for så å besvime....kan ligge å kaldsvette i et par timer etterpå. Jeg drikker forsiktig og blir ikke full, og kjenner meg helt edru når jeg legger meg. Vanligvis går det i en 0.5l flaske med 20% sprit og en smirnof ice e.l. og passer alltid på å spise godt før. Hvorfor reagerer jeg så kraftig at jeg besvimer? Hva er det som gjør dette? Drakk meg myyyye mer full i yngre dager, og hadde aldri slike reaksjoner og heller aldri dårlig. Nå er jeg ute kansje 2 ganger i året...så det er ikke ofte.

Kvinne 37
Svar

Hei.


Jeg tror jeg her vil begynne med konklusjonen: 

Når du blir så dårlig som det du her forteller om, dvs at du får "febersvette", mageverk, oppkast og besvimelse, etter inntak av en moderat mengde alkohol, så er konklusjon klar:

Da må du velge å la være å drikke, for å unngå dette. Annen løsning finnes ikke, uansett hva årsaken måtte være.


Det kan hende du har tilstanden som heter "Asian Flush", som er en genetisk mangel på et enzym som er nødvendig for å forbrenne alkohol. Det kan gi ansiktsrødme, men også svær uvelhet, etter inntak av alkohol. Det kan du ikke gjøre noe med, annet å være klar over at du har det (om du har det) og å la være å drikke alkohol.

Jeg sier selvfølgelig ikke at du har det, men at det er en mulighet for det. Her kan du lese mer om det:


https://www.lommelegen.no/rusmidler/alkohol/artikkel/asian-flush-blir-du-rod-av-a-drikke-alkohol/68927744


Det finnes ingen tester, undersøkelser, blodprøver m.m. som kan bekrefte eller avkrefte den diagnosen. 

Og det finnes heller ingen undersøkelser som kan brukes generelt til å finne ut hvorfor du reagerer som du gjør på alkohol. Og derfor er vi tilbake på konklusjonen: Du er uansett nødt til å velge å bruke mindre eller ingen alkohol, for å slippe dette, andre praktiske løsninger finnes ikke.


Ha det bra.