Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bivirkninger etter prednisolon

Spørsmål

Hei, jeg har hatt en gjenstridig Elvblest i mer enn ca 5 mnd, og brukt Prednisolon, i varierende doser i drøye 4 mnd. Har kjent på nesten alle av de mest kjente bivirkningene, som oppsvulmet ansikt og vektøkning, svimmelhet, søvnforstyrrelser, synsforstyrrelser, slapphet/lite energi. Prednisolonen er nå seponert. Mulig å si noe om hvor lenge virkningene vil vare?

Mann 75
Svar

Hei.


Bivirkninger etter prednisolon vil forsvinne gradvis etter at du har seponert medisinen. Du har ikke skrevet noe her om hvor lenge det er siden du har seponert, så jeg vet ikke hvor langt du har kommet i denne prosessen. Du kan imidlertid forvente at bivirkningene litt etter litt vil forsvinne, når du ikke lenger bruker medisinen. Det er vanskelig å angi noen tidsaspekter på dette, men det kan godt hende vi snakker om uker. 

Men en annen viktig ting er følgende:

Mye av det du beskriver, kan jo teoretisk sett ha andre årsaker også, for ting kan jo oppstå samtidig, f.eks. bivirkninger av Prednisolon OG en eventuell annen medisinsk tilstand eller sykdom.  Du nevner svimmelhet, søvnforstyrrelser, synsforstyrrelser, slapphet og lite energi. Det er jo helt uspesifikke symptomer, som kan ha en usedvanlig lang rekke andre mulige forklaringer. Jeg sier ikke at det nødvendigvis er slik, men det er vel verd å være klar over det, så ikke du henger alt på "bivirkingsknaggen" og derved evt unnlater å få legesjekket om det kan ha andre årsaker i tillegg til bivirkinger. 

Jeg tenker derfor følgende:

Har du helt nylig seponert medisinen, så kan du se an dette i noen uker. Hvis det allerede har gått noen uker og det ikke har vist noen tendens til å avta, så vil det nok være riktigere med en legesjekk for å se om det kan ha andre årsaker i tillegg.

Håper det var grei informasjon. Ha det bra.