Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bivirkninger av antibiotika?

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente som har vært syk infeksjon/virus, gått på antibiotika i 10 dager nå. Jeg føler meg fortsatt ikke bra. Er kvalm og har hjertebank, og jeg er uvel og har dårlig mage. Kan dette være pga medisinen? Magekatarr? Merker jeg blir bekymret. Har generelt vondt i kroppen av å t.. Det går så mye rart nå om dagen.

Kvinne 34
Svar

Hei.


Du har rett i at om vinteren er det mer infeksjonssykdommer enn på andre tider av året, jfr det du sier om at "det går så mye rart nå om dagen". Det finnes mange forkjølelsesvirus, magevirus og influensa, for eksempel. Det betyr at vi alle har ganske stor sjanse for å få slike infeksjoner i løpet av vinteren. Men heldigvis er alt slik stort sett ting som går over av seg selv, spesielt hos friske unge mennesker som deg. 

Du forteller at du har en virusinfeksjon og bruker antibiotika. Da er det noe som "ikke stemmer", eller så har du fått feil informasjon hos fastlegen din. For virusinfeksjoner behandles ikke med antibiotika, da det ikke har noen som helst effekt på virus. Det virker kun på bakterielle infeksjoner. Siden du bruker antibiotika, må du ha vært hos lege. Da synes jeg du skal kontakte den legen som skrev ut antibiotikakuren og spørre hva diagnosen var, slik at du vet hvilken diagnose du har, dvs hva legen faktisk behandler deg for. Grunnen til at jeg anbefaler deg dette, er at du lurer på "hva som feiler deg", og da er det den legen du har vært hos, som har best forutsetning for å fortelle deg noe om dette. 

Jeg kan kun tenke høyt om hva som kan "feil deg", og da tenker jeg at legen må ha diagnostisert en sannsynlig bakteriell infeksjon av noe slag, for ellers hadde du ikke fått antibiotika. Ingen lege ville ha tenkt at en person har en virussykdom, og så skrevet ut antibiotika. 

Jeg vet heller ikke hva slags symptomer du hadde da du startet med antibiotikakuren, eller hva som førte deg til legen? Hadde du vondt i halsen, så kan legen ha tenkt at du hadde en bakteriell halsinfeksjon. Hadde du mye hoste og feber, og legen fant fremmedlyder på lungene dine, så kan det være at du har fått antibiotika for en lungebetennelse, for å nevne eksempler.


Nå har du brukt antibiotika i ti dager, og det er vanligvis nok for de fleste bakterieinfeksjoner. Jeg vet ikke hvor lang tid legen din mente at du burde bruke antibiotika, kanskje kuren er ferdig nå? Det ville nok være greit, for det er ikke helt utenkelig at dine plager nå kan skyldes bivirkninger av antibiotika. Du er jo nå kvalm, uvel og har dårlig mage. Det er typiske bivirkninger av antibiotika. Det er såpass sannsynlig, at jeg tenker at det er den mest sannsynlige årsaken til plagene dine. Og i såfall vil det forsvinne når du slutter med antibiotika igjen.

Håper rådene kan være til nytte. Lykke til og god bedring.