Bilyd på hjertet hos barn er svært vanlig, og skyldes oftest ikke sykdom

Spørsmål

Hei! da jeg var liten så hadde jeg en bilyd på hjertet, som jeg ble født med. hadde oppfølging noen år for sjekk, og alt var helt i orden. Men i de siste 2 åra så har jeg vært ekstremt sliten i hele kroppen. svetter mye, tungpusten, hjertet dunker fort, og ved en liten fysisk anstrengelse så kommer utmattelse fort og hjertet dunker ekstremt fort. får innimellom et skikkelig rysk/dunking i brystet, hvor det føles ut som om hjertet omtrent hopper i brystet i noen få sekunder. Har gått opp noen kg kroppsvekt siden dette skjedde, og mistenker det er vann som har lagt seg på kroppen. føles meg hoven i ansiktet/ellers i kroppen å. for 6 måneder siden, så begynte brystsmertene å komme ved fysisk anstrengelse. det ga seg etterhvert, men har begynnt å komme igjen. har dette noe med bilyden i hjertet mitt å gjøre? har vært hos legen flere ganger og tatt masse blodprøver angående utmattelsen, da de trudde det kunne være ME. men de finner ingenting. nevnte ikke dette med hjertet, da jeg var hos legen. er det noen grunn til å ta en tur til legen igjen for sjekk? evt hva kan gjøres med behandling om det er hjertet som er problemet?

Mann 27
Svar

Hei.


50-90% av alle barn har bilyd over hjertet, men mindre enn 1% av disse skyldes hjertesykdom. De fleste av de med sykdom som årsak til bilyden, får dette oppdaget og diagnostisert som spebarn.

Når ikke bilyd hos barn skyldes sykdom, så skyldes det rent fysiske årsaker som at man hører blodstrømmen gjennom blodkar.


Du har nå ingen bilyd, og det er bra. Da er denne bilyden du hadde som barn, et ikke-tema, og det er nok da overhengende sannsynlig at du var blant de svært mange barn som har bilyd på hjertet uten at det skyldtes sykdom.


Du er nå en mann på 27 år, som i 2 år har vært mye sliten, du svetter mye, opplever tungpust og rask hjerteaksjon, utløst av relativt liten fysisk anstrengelse. Og du kjenner brystsmerter ved anstrengelse.

Du spør om det kan skyldes bilyden du hadde som barn. Det er det ingen grunn til å tro, for du har jo ingen bilyd nå. Det kan ha årsaker, men årsaken har nok ikke noe å gjøre med bilyden du hadde som barn.


Brystsmerter ved anstrengelse kan skyldes hjertesykdom som f.eks. åreforkalkninger og tettheter i coronararteriene, blodårene som fører blod til hjertemuskelen,  men i din alder er det helt ekstremt sjeldent.

I din aldersgruppe er det særdeles mye mer sannsynlig at brystsmerter IKKE skyldes hjertesykdom i det hele tatt. En svært vanlig forklaring er at det kommer fra muskulaturen i brystkassen, f.eks. pga ubevisste spenninger, frykt for underliggende og uoppdaget sykdom, usikkerhet m.v. Slikt er svært vanlig.


Jeg kan naturligvis ikke fastslå at dette er årsaken i ditt tilfelle, men det er noe du bør oppsøke lege for å få sjekket og for å få en bekreftelse på at det ikke skyldes hjertet, men sannsynligvis spenninger i muskler i brystkassen. Grunnen til at det er så viktig, er at det å få rede på hva det er (ikke-hjertesykdom) er en svært effektiv behandling i seg selv. Da tar man jo nemlig vekk bekymrings-biten i det hele, og det er ofte det som ligger bak og er drivstoffet og årsaken til slike plager. 


Utmattelse, slitenhet, tungpust og rask hjerteaksjon ved fysisk anstrengelse hos friske unge mennesker slik du etter alt å dømme er, skyldes mye oftere dårlig kondis, bekymringer og frykt for sykdom osv, enn hjertesykdom, og det vil undre meg meget om ikke det er årsaken også i ditt tilfelle. Men som sagt er det svært viktig at du får komme til bunns i dette, siden en forklaring på slike plager er så viktig for å kunne bli kvitt det.


Du har tatt diverse blodprøver, som en ikke finner noe galt på. Det er meget bra, og det betyr som hovedregel at man er frisk. Men de fleste tilfeller av utmattelse og slitenhet lar seg ikke forklare eller diagnostisere ved hjelp av blodprøver. Det eneste man kan med blodprøver, er å bekrefte eller avkrefte diverse konkrete sykdommer og diagnoser. Men en finner oftest ingen forklaring på slike plager vha blodprøver. 

Grundige samtaler med legen for å kartlegge dette nærmere, vil oftest være mer hensiktsmessig for å komme til en avklaring, så ta dette opp igjen med legen din. I den sammenheng vil jeg anbefale deg å ta med utskrift av spørsmål og svar her, til legen din for gjennomlesing før legetimen, for her så mye viktig informasjon i det du har skrevet, som vil være nyttig for legen din for å hjelpe deg på best mulig måte, og å komme raskest mulig til riktig fokus her. 


ME, som du nevner, er heller ikke noe som kan påvises eller avkreftes vha blodprøver. Det finnes ingen blodprøve eller fysisk undersøkelse som kan bekrefte en slik diagnose. Den diagnosen stilles ved at alle teoretisk tenkelige diagnoser blir utelukket, OG at symptomene man har, likner det man ser ved ME.

Jeg ser forøvrig ingenting i det du skriver, som tilsier at dette skulle være en aktuell diagnose å tenke på.


Jeg håper at du vil ha nytte av svaret og rådene her, som du etter alt å dømme vil ha nytte av å følge opp, -ikke minst dette med å ta med en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, så kan dere ta opp tråden der vi her og nå avslutter.

Lykke til!