Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

B12-mangel

Spørsmål

Hei, I august 2019 fikk jeg påvist lav b12, (ref.167-695) jeg hadde da 164 og hadde gått lenge med diffuse plager bl.a. mage/tarm, stivhet i korsryggen, tidvis veldig sliten, hodepine, nedstemthet, veldig fort andpusten på trening (unormalt for meg ift hva jeg var vandt til). Fikk brev om å ta b12 injeksjoner en ggr pr uke i 5 uker, deretter ny blodprøvemåling etter et par mnd (november var den 214 ca 1,5 mnd etter injeksjoner) Pga korsryggsmerter har jeg bl.a. tatt blodprøver ift revm. /autoim. sykd. mistanke om bekhtrevs bl.a. (avkreftet da mtp neg. blodprøver). Jeg har forstått at endel får nokså høy b12 verdier en tid etter injeksjoner og om det ikke er forbigående lav, får "påfyll" hver tredje måned. Når jeg tok nye prøver november 2019 hørte jeg ikke noe og gjorde ikke noe mer med det før en måned siden da jeg igjen har vært unormalt mye trøtt, holdt på å sovne på jobb flere ganger, opplever at den venstre armen min blir nummen og noe kraftløs (et par ganger på høyre arm samtidig). Tok nye blodprøver da jeg tenkte det kunne sammenhenge med b12 og lest her på lommelegen at det må utredes for årsak, noe legen min var enig i, samt at det kunne være noe rart med magen min da det har vært både variabelt med dårlig/forstoppet mage, samt opplevd mindre blødning fra tarm et par ganger. Forsto på legen at uansett svar på blodprøver at vi må finne ut av dette da dette ikke er "normalen". Tok blodprøver hørte ingenting, men kunne hente utskrift (vedlagt). Fem er utenfor "referansen". Blodprøver for cøliaki matvare intoleranse har vært negative. Positiv (svakt?) ANA test med titer 100, homogent mønster og uspesifikt funn. Har atopisk eksem, men ikke plaget. Bruker ingen medisiner, har p-ring. Jeg er 169 høy, 62 kg og greit trent. Burde prøvene vært fulgt opp? Betyr de noe og hva kan jeg ta opp med legen min? Noe jeg kan kreve bør få sjekket videre eller bare la ligge? Kun b12 som har vært "utenfor" tidligere.

Kvinne 29
Svar

Hei.


Blodprøvesvarene dine gir ingen svar på hvorfor du har lave B12-verdier, noe som en skal finne ut av.  Og det er ingen av de blodprøvesvarene som indikerer sykdom eller som behøves å følges opp.

En del av standard utredning for B12-mangel er følgende prøver, som jeg ikke ser at du har gjort, ihvertfall ikke i vedlagte prøvesvar:

MCV, anti-intrinsisk faktor, homocystein, differensialtelling. Ta det opp med legen din.

Noe av hensikten er å se om du har problemer med å ta opp B12 fra tarmen, for om du har det, er du avhengig av regelmessige B12-injeksjoner, evt livslangt. Og har du ikke det, så kan du ta B12 i tablettform, noe som naturligvis er enklere enn injeksjoner.


Det finnes ingen tegn til andre sykdommer eller årsaker som tegn til dine symptomer og plager, og derfor er det mest naturlig å utrede deg videre for din B12-mangel, og behandle deg med med B12 inntil du har gode og normale/høye verdier, så ser du om plagene avtar da.

Håper svaret er til nytte. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-