Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Årsaker til trøtthet

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med at jeg er trøtt og sliten hele tiden. Jeg er under utredning for dette og tar jevnlig blodprøver. Det jeg lurer på er om du har noen tips på hva det kan være? Jeg er 29 år, 169 cm høy og 80 kg. Jeg har lagt på meg mye etter at jeg begynte på medisiner. Jeg er bipolar, men har trappet ned på medisiner pga trøtthet og at jeg er stabil nå. Jeg har vært trøtt og sliten i mange måneder. Jeg sover kanskje 12 timer hvis jeg ikke har noe jeg skal tidlig neste dag. Samboer må vekke meg for at jeg skal komme meg opp på morgenen. Jeg kan sovne på kino og duppe av på bussen. Jeg har også opplevd å duppe av på jobb. Jeg kan snorke av og til, men det er lite. Har sjekket blodsukker og blodtrykk og det er normalt. Alle blodprøver jeg har tatt til nå har vært fine. Jeg venter på svar på blodprøver angående Kortisol. Skal kanskje på søvnlaboratorium hvis legen min ikke finner noe på blodprøvene. Håper du har noen gode tips og råd.

Kvinne 29
Svar

Hei.


Trøtthet er det aller vanligste symptomet folk oppsøker lege for, og derfor vet vi veldig mye om hva som kan føre til trøtthet, hva som er vanlige årsaker og hva som er sjeldne årsaker osv. Det som er viktigst å vite, er at trøtthet i det store flertallet tilfeller IKKE skyldes sykdom i det hele tatt. Livet våres inneholder som kjent ting som gir oss glede og energi, men også ting som tynger oss, sliter, stjeler overskudd osv. Og får en vel mye av slike ting, så kan det lett gi en betydelig trøtthet.

Når det gjelder de tilfellene hvor trøtthet faktisk skyldes sykdom, så vet vi følgende:

Både fysisk og psykisk sykdom kan gi trøtthet.

Og omtrent enhver eksisterende fysisk sykdom kan gi trøtthet som symptom, altså er det ikke et tegn på en konkret sykdom i det hele tatt. Det er det vi kaller et uspesifikt symptom, -noe som kan skyldes hva som helst. Eller ingenting

Den eneste måten å finne ut av slikt på, er ved systematisk utredning via fastlege, slik du allerede er i gang med. 

Grundig samtale med pasienten er også ualminnelig viktig, for å se om det er mistanker om årsaker.

For ditt vedkommende så tenker jeg at din trøtthet meget gjerne kan være bivirkninger av medisinene du bruker, siden du bruker 3-4 medisiner, og samtlige kan gi trøtthet, noen uttalt trøtthet. Så der ligger en mulighet. Og det behøver ikke heller være slik at det kun finnes en-1-årsak til din trøtthet, for eksempel kan medisinbivirkninger være en tilleggsfaktor i din trøtthet.

Snorkingen din kan også være en årsak, for eksempel om du har pustestopp. Derfor kan utredning for dette være en god ide, slik du er inne på. 

Avslutningsvis vil jeg bare minne deg på at du ikke på noen måte må ta for gitt at det finnes noen medisinsk grunn til din trøtthet. Det er viktig å vite, slik at du ikke tenker at "noe må det være", -for slik er det slett ikke. Men det skal utelukkes, slik legen din er i ferd med.

Håper informasjonen er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-