Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Alltid vært frisk, men for to måneder siden kom mange symptomer

Spørsmål

Hei! Jeg er en 27 år gammel kvinne og har den siste tiden opplevd et unormalt sykdomsbilde. Frem til nå så har jeg sjeldent vært syk og har aldri hatt blant annet omgangssyke eller slitt noe spesielt med influensa, selv om de i rundt meg har hatt det.

For cirka 2 måneder siden ble jeg derimot syk. Jeg fikk kraftig diare, som varte en liten uke og siden da har jeg plagdes med ulike ting, som feber, hodepine, brystsmerter, løs mage, slapphet, kaldsvettet på natten og generelt vært i dårlig form. For omtrent tre uker siden begynte jeg også å få smerter i ulike deler av kroppen. Det startet med at jeg fikk vondt i lilletåa og undersiden av foten. Plutselig forsvant dette, men jeg fikk da smerter i venstre side av brystet og kragebeinet. For fire dager siden fikk jeg utrolig vondt i høyre kne og det startet på innsiden, med en smerte som gjorde at jeg nesten ikke fikk til å gå eller sove. Smerten har minket, men den har nå spredd seg til hele kneet og også venstre kne.

Ellers er jeg veldig glad i å løpe og har vært i god form i lengre tid, men som har dabbet av pga. all sykdommen og slappheten i det siste. Jeg har også vært utrolig stresset den siste tiden pga. en del endringer i livssituasjonen min, noe jeg ikke vet om har noe med saken å gjøre, men hvilepulsen min har vært nærmere 80 i det siste i motsetning til 60 som jeg hadde før. Hva kan dette være og burde jeg oppsøke lege?

Kvinne 27

Kvinne 27
Svar

Hei.


Dine symptomer kommer fra en lang rekke av kroppens organssystemer, og det er ikke lett å se noen åpenbare mulige sammenhenger, og det er heller ikke slik at dette gir noen konkret eller spesifikk sykdomsmistanke. Det kan i utgangspunktet nærmest være "alt eller ingenting". Slike plager er det alltid lurt å se noe an, for det er så mye vi kan kjenne fra kroppen av både sykdom og ikke-sykdom som er forbigående. Men siden dette nå har vedvart i et par måneder, og det er så vondt som du beskriver, og det er til hindre for normal livsutfoldelse, så vil jeg helt avgjort si at tiden er moden for å oppsøke lege nå, for å få dette utredet. Legen vil da undersøke deg systemtatisk, både med klinisk undersøkelse og med blodprøver, og vil det i beste fall gi legen pekepinn om i hvilke retning en skal tenke, og hvilke videre undersøkelser som bør gjøres.

Jeg kan få litt mistanke om høyt stoffskifte, men samtidig er ikke leddplager vanlig ved den sykdommen. Revmatisk sykdom må du også undersøkes for, jfr dine leddplager. Noe nærmere noen konkret diagnose lar det ikke gjøre å komme her over nett, kun basert på dine symptomerbeskrivelser, dessverre, men mitt svar på ditt konkrete spørsmål her, om du bør oppsøke lege nå, er altså et helt klart ja. Lykke til og god bedring.