Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

82-åring har gått ned 10-15 kg, hva kan det skyldes?

Spørsmål

Hei Min mor 82 år , har gått en hel del ned i vekt 10-15kg siste halvåret. Hun har fått tatt endel blodprøver , senkning etc. og disse skal se fine ut. Jeg er litt bekymret, er det noe en bør også sjekke ? Hun har blitt mindre aktiv og går mindre, mindre fysisk aktiv kanskje spiser mindre..

Kvinne 82
Svar

Hei.


I utgangspunktet skal ufrivillig vekttap hos voksne og eldre mennesker anses som et tegn på mulig (alvorlig) sykdom, "inntil det motsatte er bevist". Det betyr at en ikke skal overse det eller tenke "at det sikkert ikke betyr noe" før en har blitt legeundersøkt og utredet, for å se om det faktisk skyldes sykdom eller ikke. 

Særdeles mange sykdommer kan gi vekttap, og i seg selv gir ikke vekttap mistanke om en konkret sykdom, det er et generelt tegn på mulig alvorlig sykdom. Men især tenker vi på kreft, spesielt jo eldre personen blir. 

Dette er generelle betraktninger omkring ufrivillig vekttap.


Nå har din mor imidlertid vært hos lege, som ikke har funnet noen tegn til sykdom, såvidt jeg forstår. Det er i utgangspunktet bra, for det kan jo faktisk bety at hun ikke har noen sykdom. Hun har ihvertfall ingen av de sykdommene som legen har utredet henne for med blodprøver osv. Nå vet ikke jeg hvilke blodprøver hun har tatt, eller om hun har tatt avføringsprøver, urinprøver osv, så jeg kan ikke si noe om hvorvidt hun er ferdig utredet for dette. Det kan du eventuelt forhøre deg med fastlegen hennes om. Så når du spør om det er noe hun bør sjekke, så vil svare på det avhenge av hva som allerede er sjekket.

Hun må undersøkes for høyt stoffskifte, det kan gi vekttap. Blodsykdommer og levkemier kan gi vekttap, det bør sjekkes. Avføringsprøve for å se om det er tegn til blødning i tarmkanalen er viktig, for det kan være et krefttegn. Blodprosent, lever- og nyrefunksjonsprøver må taes, og blodsukker er alltid viktig å ta hos eldre, da diabetes forekommer hyppigere med økende alder.

Demens / Alzheimers sykdom gir ofte vekttap, og ikke sjeldent ser vi vekttap uten annen forklaring, som første tegn på begynnende demens hos eldre. Det betyr at legen kanskje bør utrede henne for dette, i første omgang med standardiserte tester av hjernefunksjonen, på legekontoret. Hvorvidt dette bør gjøres, må sees i sammenheng med om der er noen tegn til eller mistanke om evt begynnende demens hos henne, og ikke minst må det gjøres i samråd og forståelse med henne selv, så ikke hun føler seg "overkjørt".


Det må også sies at vekttap hos eldre ikke alltid skyldes sykdom. Ikke helt sjeldent ser man det som en del av aldringen, hvor livsfunksjoner sakte reduseres, inklusiv at matinntaket og aktivitetsnivået blir lavere og lavere.  


Håper at dette var grei informasjon og nyttige råd. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-