Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

78-åring med symptomer som kan bety alvorlig sykdom

Spørsmål

Spør for min far 78 år. Plutselig håravfall på hodet ,skallethet og blitt hårløs på resten av kroppen.Har blitt operert for prostatakreft Ca 15-20 år siden.Mistanke omHan har spiserørsbrokk/knutestruma. Han har problemer med å svelge. Hoster harker opp brun guffe,smerter i kjeve,tenner,øyne,hode, nakke og skuldere.Også smerter i ørene.Store Smerte i hodet,og brennende smerte i hodebunnen. Flekker som kommer på armene og ellers på kroppen .Dårlig korttidsminne,vanskelig huske navn,steder og ord.Spiser kun grønnsaker og fisk/karbonade. Hva anbefalers vidre,og har dette noe med stoffskifte og testetoron og gjøre? Vennlig hilsen bekymret datter.

Mann 78
Svar

Hei.


Din far er 78 år, og har tidligere hatt prostatakreft, og du beskriver ham nå som en syk mann med en lang rekke helseplager og symptomer. Vi vet at i eldre aldersgrupper som han er i, så oppstår sykdom med økende frekvens, også alvorlig sykdom. Hans symptomer er tildels alvorlige, og kan bety alvorlig sykdom, -ihvertfall inntil det motsatte er bevist. Eksempler er korttidsminnet, svelgproblemer, smerter av ukjent årsak, hoste med oppspytt, hudforandringer. Å spekulere i årsaker til dette, f.eks. om det har noe med stoffskifte eller testoteron å gjøre, slik du spør om, har lite for seg, da det i utgangspunktet kan skyldes "hva som helst", inklusiv alvorlig sykdom, inklusiv kreft. Når jeg nevner dette, er det naturlig nok ikke slik at jeg "tror" at han har det, men poenget mitt er at dette er så alvorlige og mange symptomer hos en eldre mann, at her finnes det kun en ting å gjøre, det å få ham til legeundersøkelse snarlig, for å få undersøkt og utredet disse tingene, slik at man kan få stilt korrekte diagnoser. Det er fastlegen som er riktig instans i første omgang.

Jeg kan ikke utelukke at stoffskifte kan være en faktor oppi dette bildet, jfr ditt spørsmål om dette, men evt stoffskiftesykdom kan under ingen omstendighet forklare alle disse tildels alvorlige symptomene.

Ved tilfeller som dette skal en både som pårørende og lege tenke alvorlig sykdom inntil det motsatte er bevist, noe annet kan bidra til at han i verste fall går glipp av behandlingsmuligheter og muligheter for bedring.

Noe mer enn dette går det egentlig ikke an å si her og nå, kun ut fra symptombeskrivelsen din her, og det eneste aktuelle og korrekte nå, er å få ham til lege. Snakk med fastlegen hans eller bli med timen, og fortell om alle de tingene du har fortalt meg om her, for det er jo avgjørende viktig at legen får alle denne informasjonen, og det er ikke sikkert at din far nødvendigvis får formidlet alt dette til legen sin.

Lykke til.