Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

74 år gammel mann med et anfall for 3 uker siden

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 74 år. Har i lang tid (ca.20 år) hatt problemer med magen. Har tatt 5-6 Coloskopier, hvor de for mange år siden tok bort en polypp, som var godartet. Jeg tok den siste Colosk. i fjor sommer og da fant de ikke noe spes. Har endel divertikler i tarmen. Jeg har også tatt Gastroskopi som var ok, men mange år siden også det. Jeg har snakket med bedr.lege og min nåværende fastlege om at mageproblemene forsterker seg når jeg drikker alkohol, men har ikke fått spesielle svar og forslag til begrensinger i så måte. Jeg går på Nexium tabletter etter behov. Jeg er 178cm høy og ca. 85kg. Blodtrykket (målt selv på håndleddet) viste 139/95. Jeg trener ikke så mye pga 3 rygg operasjoner, men går med hunden 1 times tid 4g i uken. Sykler litt på ergometersykkel. For ca 3 uker siden hadde jeg en ekkel opplevelse som er den egentlige grunnen til at jeg skriver. Jeg hadde tatt meg en pils og en liten jægermeister og satt meg i godstolen for å hvile. Etter en 1/2 time våknet jeg brått og så alt som i en tåke. Jeg var våt av svette og likblek og iflg. min samboer kom det gurglelyder og usammenhengende snakkelyder ut av munnen. Jeg hadde også tisset på meg uten at jeg hadde merket det. Jeg har siden vært kvalm, svimmel, tungpustet og uvel. Såfremt det har å gjøre med alkohol, som jeg ikke drikker så veldig mye av), hva i magen (tarmen/magesekken) kan det være som reagerer på det? Er der noen organer som kan ha tatt skade av alkoholen? Og i tilfelle hvilkne. Jeg føler ubehag ved kun å drikke et glass øl/vin og ubehaget kommer ganske umiddelbart!? Har du noen formening om hva som kan være galt og hva jeg kan gjøre. Jeg skjønner at jeg bør/må slutte å drikke alkohol! Eller.....!? Hva annet kan gjøres?

Mann 74
Svar

Hei.


Du er altså en mann på 74 år, som de siste 3 uker har følt deg kvalm, svimmel, uvel, tungpustet. Og dette startet med at du hadde et "anfall" med tåkesyn, gurglelyder og usammenhengende tale, iflg din samboer.

Det begynte da du hadde brukt noe alkohol, som du forteller, men det behøver slett ikke bety at der nødvendigvis er noen årsakssammenheng. Anfallet du beskriver, kunne kanskje like gjerne ha skjedd akkurat da, selv om du ikke hadde brukt alkohol. Det får vi imidlertid aldri vite.

Men:

I godt voksen alder som din, så vet vi at sykdom forekommer med økende hyppighet. Og de symptomene du nå beskriver, inkl måten de begynte på med det anfallet, kan avgjort skyldes sykdom, inkl alvorlig sykdom.

Kvalme, svimmelhet, uvelhet, tungpust er symptomer som er helt uspesifikke, dvs de kan skyldes hva som helst av sykdom, "alt eller ingenting". Og de kan skyldes alvorlig sykdom, og vi kan ikke komme nærmere noen eksakt diagnose over nettet, uten reell legeundersøkelse. Siden det imidlertid kan tenkes å skyldes sykdom, så skal du definitivt la fastlegen din utrede deg for dette. 


Anfallet du beskriver, kan tenkes å ha vært et "drypp", et lite hjerneslag, eller evt et epileptisk anfall, jfr at du hadde ufrivillig vannlating mens det skjedde. Den muligheten øker ytterligere nødvendigheten av grundig legeutredning nå. Hvis det er slik å forstå at du nå kjenner ubehag hver gang du rører alkohol, selv mindre mengder, så skal du naturligvis la være, slik du selv er klar over. Dog er ikke dette nødvendigvis "sykdommen" i seg selv, det kan være et symptom på underliggende sykdom, det at du tåler alkohol så dårlig.


Jeg synes du bør til lege i løpet av få dager, slik du beskriver din situasjon nå. Lykke til.