71-årig kvinne med døsighet og svimmelhet

Spørsmål

Plaget med svimmelanfall, sovner lett når jeg setter meg, selv tidlig på dag etter seks til åtte timer med god nattesøvn. Hvilepulsen ligger på mellom 49 og 59. Har vært hos fastlegen og målt blodtrykk som han finner er lavt: 115/70. Er 71 år, holder meg i form ved mye bevegelse i skog og mark hele året. Tar ingen medisiner. Svimmelheten plager meg, men verst er døsigheten som kommer når jeg setter meg ned for f.eks. å lese aviser eller en god bok. Det siste er mest plagsomt og det glemte jeg (utrolig nok) å nevne for fastlegen. Han sier at det finnes ingen medisiner for for lavt blodtrykk. Er det noe jeg selv kan gjøre for å redusere plagene; døsighet og svimmelhet? Hadde vært takknemlig om du har et godt råd å gi!

Kvinne 71

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Døsighet og svimmelhet er det som kalles uspesifikke symptomer. Det betyr at de ikke "tilhører" en -1- konkret sykdom eller diagnose, men kan oppstå som følge av en rekke tilstander og sykdommer. Når du så spør om hva du selv kan gjøre for å redusere disse plagene, så vil svaret være at det vil fullstendig avhenge av årsaken. Har du en medisinsk årsak eller sykdom som gjør at du plages av døsighet og svimmelhet, så må naturligvis denne tilstanden identifiseres og behandles, for at du skal bli kvitt plagene. Utover det vil rådene bare være helt generelle, som f.eks. det å prøve å sove mer, evt legge inn en fast middagslur, om du merker at det kan hjelpe. Koffein pleier også å hjelpe mot trøtthet, f.eks. i form av sterk kaffe. Du kan evt høre med legen din om koffeintabletter kan være en ide, for å få i deg mer koffein enn du klarer via kaffe. Det kan også øke blodtrykket noe. Og mot svimmelheten kan du forsøke å unngå å reise deg brått, holde deg litt i bordkanten før du begynner å gå osv, om det hjelper. Reisesyketabletter (reseptfritt) kan noen ganger lindre litt på svimmelhet, dersom svimmelheten kommer fra balanseorganet, f.eks. "krystallsyken". Så det kan du vurdere å forsøke. Man kan imidlertid bli trøtt og døsig av de, så det er ikke gitt at dette er det rette for deg.

Mitt beste råd blir derfor å oppsøke legen din påny, for å bli utredet så bredt og grundig som mulig, for å se om det går an å påvise noen årsak til plagene dine. Håper at informasjonen kan være til nytte for deg. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-