Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

70-åring har følt seg uvel i en mnd

Spørsmål

Jeg har den siste måneden følt meg uvel men ikke direkte kvalm.Jeg er 70 år og spiser vanlig sunn mat (lite kjøtt) og vanlig alkoholforbruk.Det blir ikke værre når jeg spiser.Jeg har regelmessig avføring.Jeg føler meg ellers frisk utover min uvelhet.

Kvinne 70
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål, så jeg vet ikke eksakt hva du ønsker informasjon om. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og å gi deg noen råd. Håper det er greit.

Du er en 70 år gammel kvinne, som føler deg frisk, og det er bra. Du bruker også diverse hjertemedisiner, ser jeg under tilleggsopplysninger, samt Litium.

Den siste måneden har du følt deg "uvel", men ikke forklart noe mer om hvordan eller hva det går ut på. Noe av problemet med det, er at "uvel" er svært uspesifikt, og lite beskrivende. "Uvel" er ikke noe klart sykdomssymptom, og det gir ingen pekepinn om hva årsaken eventuelt kan være. Vi kan alle føle oss uvel av og til, uten at det foreligger sykdom. Det er det vanligste. Men samtidig kan man avgjort komme til å føle seg uvel ved omtrent de fleste sykdommer som finnes. Eller sagt på annen måte: Det finnes knapt en sykdom, både fysisk og psykisk, som IKKE kan gi følelsen av uvelhet.

Det å føle seg uvel vil vanligvis være forbigående, om det ikke skyldes sykdom. Men du har følt deg uvel i en måned nå. Vi vet videre at med økende alder forekommer sykdom, inklusiv alvorlig sykdom, hyppigere og hyppigere. Da synes jeg det er rett nå etter en måned med uvelhet av ukjent årsak, å oppsøke lege for å se om du kan ha noen sykdom som forklarer din uvelhet, for det er teoretisk mulig, og det bør utelukkes.

Håper det var greit svar, og som du skjønner, så er det helt umulig å si noe konkret om eventuelt årsak her, siden mulighetene er så mange. Hadde jeg antydet en tilfeldig diagnose av mange, så ville det isåfall bare vært ren gjetning, og det har du jo ingen som helst nytteverdi av, og jeg valgte derfor heller informasjon og råd om hva du bør gjøre nå. Ha det bra.

PS husk å ta blodprøve for å sjekke dine nivåer av litium i blodet, for en kan føle seg uvel ved for høye doser.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-