Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

4 år med plager som legene ikke finner ut av. Utmattelse?

Spørsmål

Kvinne 43 med små barn. Frisk for inntil 4 år siden: plutselig energitap, uvel/kvalm, hodepine, som om overtrent el gravid tidl. Gikk ikke over, men varierende intensitet. Kroppen skiller ikke på slitenhet: nøytral/vanlig energi eller rett over i nevnte symptomer. Mye sykmeldt siste 2 år, jobber nå 60. Fine blodprøver. Lege tenkte utmattelse. Svimmelhet som kommer og går (ikke bølgende), "fjern", mindre konsentrert på dårlige dager. Aldri sengeliggende, synes ikke for andre som ikke kjenner meg godt. Bruker energi med en gang jeg har den tilghengelig. Siste 2 år: arytmi (volvat us konstanterte ekstrasystoler, tok sykkeltest og ul), slimdannelse i bryst (mellom brystene) som kommer og går, hvitt slim, kan lett hostes opp, ikke hosteanfall men harking/hosting kan høres ut som har fått tourette på enkelte dager.. Kan surkle lett ved innpust, blir borte etter host. Sammenheng mlm VES og slimdannelse, i den rekkefølgen, virker det som for meg. Periodevis mye arytmi (ukesvis). Tatt lungerøntgen for havannet år siden, klare lunger. Alle symptomer påvirkes av stress, men kroppen skiller lite på grad av stress. Opplever meg ikke stresset i hodet. Kan bli bekymret på dårlige dager for egen helse, men flink til å utfordre. Trener ikke, men greit aktiv, yoga og meditasjon på plass over tid. Spml/bekymring: kjenner meg ikke igjen i utamattelse, føler meg for frisk på den ene siden, og at jeg har andre symptomer på andre siden.Vet heller ikke hvorfor jeg skulle være utmattet. "Dr Google" finner heller ikke noe som forklarer mitt sykdomsbilde bedre. Er det en overskrift jeg ikke finner? Eller dekker utmattelse også dette med slimdannelse osv? Er jeg ikke for frisk til dette? Dette er en kortversjon, ihht begrensningen på 2000 ord :) Takknemlig for svar.

Kvinne 43
Svar

Hei.


Dine plager har vart så lenge som i 4 år uten noen markant forverring. Da kan vi ihvertfall se bort fra alvorlig sykdom som kreft, da det ville ha gitt kontinuerlig forverring av helsen, med stadig nye symptomer. Dine plager er for en stor gra det vi kaller uspesifikke symptomer, det vil si at de kan skyldes "alt eller ingenting". Slike plager kan generelt sett skyldes fysisk sykdom, psykologiske forhold som stress, bekymringer m.v., og det behøver ikke å ha med sykdom å gjøre i det hele tatt. Det er mye vi kan kjenne fra kroppen, som ikke har med sykdom å gjøre.

Du er særdeles grundig undersøkt, ser jeg, uten at en har funnet noen endelige forklaringer på alle dine plager. Din lege mener at det kan skyldes "utmattelse", noe som ikke er en definert sykdom som sådan, mer en merkelapp eller beskrivelse. Det er fullt mulig at det kan ligge i den gaten. Men utmattelse vil vel ikke akkurat gi slimdannelse, der er jeg enig med deg.

Forøvrig, når jeg ser helhetlig på det du skriver, så synes jeg det klinger veldig i retning av psykosomatiske plager, altså fysisk følbare plager som ikke skyldes fysiske forhold, men psykologiske årsaksforhold.

Men jeg tenker at du kanskje bør diskutere med din fastlege om din tendens til harking og slim, kanskje kan skyldes reflux, altså en ikke optimalt fungerende lukkemuskel mellom magesekk og spiserør. Det kan gi slike plager, og blir ikke sjeldent oversett som mulig årsak. Du skriver ikke noe om du er testet for astma med pusteprøver (spirometri) Det hører vel også med i utredningen her, tenker jeg.


Forøvrig tenker jeg at noe annet du kan vurdere, med såpass komplekse og diffuse symptomer som en ikke finner helt ut av, kanskje skal diskutere med fastlegen din om du burde gå til en second opinion hos en annen almenlege. Det har fastlegen rutiner for, og ikke sjeldent vil det at nye øyne ser på en heller fastslåst situasjon, kunne bidra med noe nytt. Hvis du skal det, må den nye legen ha tilgang til din komplette journal, for å se alt som er gjort av undersøkelser, prøvesvar osv, så du slipper å gjøre en rekke ting påny.


Håper at mine innspill kan være til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-