Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

30 årig kvinne med en rekke helseplager som legen ikke finner ut av

Spørsmål

Jeg har siden første graviditet 2014 hatt en del plager som kommer og går. Da jeg ble gravid i 2019 tok det seg en del opp igjen. Jeg føler legen min gjør ingenting for å finne årsaken, og jeg får ingen hjelp til plagene som oppstår, så jeg håper dere kan hjelpe meg litt videre på vei til en mulig diagnose. Ved hver graviditet har jeg gått opp 50kg, ved første var jeg nede på startvekt (68kg og 165cm) etter 1år, mens denne gangen er 20 kg borte, men fortsatt enormt mye vann i kroppen, tydelige ødemer med store groper og vekten hopper opp og ned +- 4kg på dager/uke. Jeg har forskjellige smerter i kroppen, noe er verkende og noen er stikkende og strømlignende, enkelte er ekstremt vonde. Smertene kan komme og gå hvor som helst, men noen ligger ofte i foten, ankel og mellom tommel og pekefinger blant annet. Jeg har i over et år vært nummen i venstre hæl til midt under foten, som ofte er ubehagelig å stå på om morgenen. Jeg har hatt sår og tørre slimhinner i nesen i over et år med nesten daglige blødninger. Betente sår med væskende hulrom på brystene og i ansiktet, rød over kinnene, betennelser i armhulen og noen blir til svært vonde kuler, noen ganger utslett i hodebunn og mistet ekstremt med hår. Armer og ben prikker og dovner ofte. Nesten daglig har jeg smerter i magen, og det veksler daglig mellom diaré og hard mage. Jeg har ekstremt dårlig hukommelse og føler meg litt som i en tåke. Har den siste tiden kjent ubehag fra hjertet (vanskelig å beskrive), hjertebank, kjennes ofte som om jeg ikke får nok oksygen, og det er vondt i brystet og i ryggen ved innpust (astmamedisin hjelper ikke mot dette) Kan det være væske i magen/lungene som presser på? Er alltid sliten og utmattet og det er så tungt å ha det slik. Jeg føler dette bare blir verre og verre, og jeg håper å kunne finne ut av dette for mine to små barn sin skyld.

Kvinne 30
Svar

Hei.

Du er altså en kvinne på 30 år, som har en del helseplager du føler at fastlegen ikke gjør noe for å finne årsaken til, og at du ikke får noe hjelp.

Jeg vet naturligvis ikke noe om i hvilken grad det faktisk er slik at fastlegen ikke har gjort noe, men det er ille nok at du føler det slik. Dine plager er diffuse og av en sammensatt karakter, og krever derfor bred utredning for å kunne si noe om de har noen medisinsk årsak, og det er nok dessverre heller svært vanskelig å skulle si så mye konkret om dette her over internett, uten å kunne snakke grundig med deg, undersøke deg, lese din komplette journal med videre, slik en må ved en second opinion, som er det du spør om her. Jeg støtter deg imidlertid helt i ønsket om en second opinion, for det er ofte hensiktsmessig i slike tilfeller. Derfor er mitt beste råd til deg å få nettopp en slik second opinion hos en annen almennlege. Dette er en anerkjent og nyttig arbeidsmetode også for leger, så jeg går sterkt ut fra at din lege også vil synes dette er en god ide. Du kan derfor anmode din lege om at legen henviser deg til en second opinion hos en annen almennlege. Da vil denne nye legen vurdere dine plager og sykehistorie med nye øyne, gå gjennom din komplette journal (som må oversendes), for å se om noe kan være oversett, om noe kan tolkes anderledes, om det finnes undersøkelser eller utredninger som burde vært gjort. Du har også muligheten til å ikke la dette gå gjennom fastlege, ved å bestille time hos en annen almennlege som kan imot deg. Fastleger er ikke forpliktet til å ta imot pasienter som har annen fastlege, men noen gjør det, og hvis ikke du finner en slik, finnes det almennleger ved privatklinikker i mange av de større byene våre. Dette er mitt beste råd til deg, for å komme videre med dette.


Jeg har sett på blodprøvene du har vedlagt, og det er ingenting ved disse som forklarer dine plager. Det kan bety at kanskje ikke svaret på hva årsaken til plagene dine, lar seg finne ved hjelp av blodprøver i det hele tatt.


Du forteller at din normalvekt er 68 kg, og at du gikk opp 50 kg ved siste svangerskap, men har bare gått ned 20 igjen nå. Det betyr isåfall at du veier 98 kg nå, kan det stemme? Med en høyde på 165 cm betyr det at du har en BMI på 36, hvilket betyr helseskadelig overvekt. Vi vet også at de fleste smerter fra muskel-skjelett systemet vil forverres betydelig ved overvekt, pga den belastning det er på kroppen. Jeg skal naturligvis ikke trekke noen som helst sikre konklusjoner her, men det er ihvertfall fullt mulig, og ikke usannsynlig, at mye av dine plager kan skyldes den kroniske belastningen det er å bære på 30 kg for mye 24 timer i døgnet. Deri ligger en mulighet for å teste ut om det kan være årsaken, ved å gå ned i vekt, noe jeg går ut fra at du ønsker deg uansett. Hvis dine smerter og plager avtar når du går ned i vekt, så har du etter alt å dømme bevist en årsakssammenheng, og jeg ville ikke latt være å teste ut dette, om jeg var deg, både fordi det er en klar mulighet, og fordi du har mye å vinne på det, og ingenting å tape på å teste det ut.

Det er mange måter å gå ned i vekt på, men det viktigste er å vite at det ikke finnes mennesker som "ikke kan gå ned i vekt", -hvilket en del tror, fordi det oppleves slik, og at løsningen alltid og uten unntak er å sørge for at daglig inntak av kalorier er lavere enn forbruket. Setter man seg selv i den situasjonen, er det faktisk fysisk umulig å ikke gå ned i vekt, fordi energi ikke kan oppstå fra ingensted, og kroppen bruker da kroppsfett til energibehovet, når forbruket er høyere enn inntaket. Det blir på en måte som bankkontoen: Bruker man mer enn man setter inn, vil saldo bli lavere, og noe annet er ikke mulig. Slik fungerer kroppen også, og noe annet er ikke mulig. Det er også viktig å presisere at det er svært mye lettere å gå ned i vekt ved å redusere inntaket av mat, enn å prøve å "trene det vekk", hvilket krever en enorm innsats og tid, for å tilsvare den effekten man har av å spise mindre.


Når det gjelder nummenheten du beskriver, så tyder nummenhet vanligvis på "et eller annet" med en nerve ut til det aktuelle området hvor man er nummen. Det kan for eksempel være mekanisk press mot nerven, Kanskje dine ødemer kan være årsaken? Ta opp dette med legen din, slik at du kan bli undersøkt og utredet for dette. 

Ødemer / væskeansamlinger kan ha mange forskjellige slags årsaker, både hjertesvikt og nyresvikt, men du har ingen tegn til dette på blodprøver eller forøvrig. Den vanligste årsaken er det som kalles venøs insuffisiens, dvs at venene i beina, som bringer blodet tilbake til hjertet, ikke greier å ta unna blodet for eksempel på grunn av dårlige klaffer, og da vil væske sive ut fra blodbanet med tyngdekraften i føtter / ankler og evt legger.  Årsaken til dine ødemer bør naturligvis kartlegges, noe som er fullt mulig. Overvekten kan også spille betydelig inn, forøvrig.

Dine hudbetennelser har neppe noe med dine andre plager å gjøre, og om dette er veldig plagsomt og fastlegen ikke har noen teori om hva det skyldes, så kan du alltids vurderes av en hudlege for dette.


Mageplagene dine bør også utredes, for eksempel bør du få utelukket matvareintoleranser som cøliaki og laktoseintoleranse.


Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til hjelp for deg, og anbefaler deg absolutt en second opinion hos en annen almenlege. Jeg ønsker deg lykke til, og håper du finner gode løsninger.