27-åring med brystsmerter

Spørsmål

Hei! da jeg var liten så hadde jeg en bilyd på hjertet, som jeg ble født med. hadde oppfølging på dette frem til jeg var 8 år eller noe, og bilyden var der enda, men mente dette ikke var noe farlig.. Men i de siste 2 åra så har jeg vært ekstremt sliten i hele kroppen. svetter mye, tungpusten, hjertet dunker fort, og ved en liten fysisk anstrengelse så kommer utmattelse fort og hjertet dunker ekstremt fort. får innimellom et skikkelig rysk/dunking i brystet, hvor det føles ut som om hjertet omtrent hopper i brystet i noen få sekunder. Har gått opp noen kg kroppsvekt siden dette skjedde, og mistenker det er vann som har lagt seg på kroppen. føles meg hoven i ansiktet/ellers i kroppen å. for 6 måneder siden, så begynte brystsmertene å komme ved fysisk anstrengelse. det ga seg etterhvert, men har begynnt å komme igjen. har dette noe med bilyden i hjertet mitt å gjøre? har vært hos legen flere ganger og tatt masse blodprøver angående utmattelsen, da de trudde det kunne være ME. men de finner ingenting. nevnte ikke dette med hjertet, da jeg var hos legen. er det noen grunn til å ta en tur til legen igjen for sjekk? evt hva kan gjøres med behandling om det er hjertet som er problemet?

Mann 27
Svar

Hei.


Det er svært vanlig å høre bilyd på hjertet hos barn, og hos de fleste skyldes ikke dette sykdom i det hele tatt. Vi skal kanskje regne med at det ikke skyldtes sykdom hos deg, siden du ikke ble behandlet for noe, og kontrollene ble avsluttet. Da er det isåfall ingen mulighet for at denne bilyden du hadde som barn, kan ha noe som helst med dine plager nå å gjøre.


Du er en ung mann på 27 år,  som nå i et par år har kjent det veldig sliten, du svetter mye, er tungpusten og når du anstrenger deg går hjertet ekstra fort og du får brystsmerter ved anstrengelse.


Det er ikke funnet noe galt hos legen, forteller du, og det er jo bra, for det betyr som hovedregel at du heller ikke har noen sykdom.

Du har imidlertid ikke nevnt dette med brystsmerter m.m. til legen din, og lurer nå på om det er noen grunn til å oppsøke lege påny for dette.

Det kan du, men mest for å avkrefte at du ikke har noen hjertesykdom, for det er svært lite sannsynlig. Brystsmerter ved anstrengelse kan hos mennesker som er eldre enn deg være tegn på for lite blod til hjertemuskelen (=angina pectoris) men det er så og si ikke-eksisterende i din aldersgruppe, så det er nesten utenkelig.


Du spør om hva slags behandling som kan være aktuelt om det er hjertet som er problemet. Det er egentlig et helt unødvendig spørsmål å stille, for det er for hypotetisk, siden det er knapt tenkbart at dette skyldes hjertesykdom. Men svaret er uansett rent generelt at evt behandling vil avgjøres av hva slags sykdom som evt blir funnet, så noe mer konkret enn det kan ikke sies her på generelt grunnlag.


Hvis ikke legen finner noen tegn til sykdom av noe slag hos deg, så er en annen mulighet (som er vesentlig mer sannsynlig) at dette kan handle om dårlig form. Det er vel grunn til å anta at du kanskje har trent mindre og beveget deg mindre de siste par årene, siden du er så slapp og tungpusten og får plager i fysisk aktivitet. Da vil jo mange automatisk velge å bevege seg mindre, for å unngå plagene. Det igjen kan gi vektoppgang, slik du har opplevd, og det i seg selv kan forverre dårlig form, slik at det blir en ond sirkel av det hele. 

Diskuter med legen din om ikke dette er en sannsynlig forklaring, etter at du har fått avklart at du ikke har noen sykdom, -hvilket jeg som sagt ikke tror er spesielt sannsynlig.

Og er det dårlig form som er årsaken, så er jo det kjempebra, for da kan du jo i aller høyeste grad gjøre noe med det. Og så er det også slik at jo dårligere form man er i, jo fortere får man merkbar effekt av treningen og bedret helse!


Håper dette var greie svar og råd. Ønsker deg lykke til.