26 år gammel kvinne med vekttap, svimmelhet, utmattelse.

Spørsmål

Hei, Jeg sliter med svimmelhet og utmattelse. Svimmelheten startet for ca 1 år siden. Det er en følelse av at det er vanskelig å fokusere synet, og enkelte ganger føler jeg at blikket flakker et kort sekund. Noen ganger litt svaiende. Synes ofte at det kommer etter jeg har spist, men det kan også komme andre ganger. Utmattelsen startet med en kraftig influensa i julen og har vedvart siden, men har blitt gradvis litt bedre. Dog er jeg fremdeles så utmattet at det går utover det sosiale og fysisk aktivitet. Til sammenligning gikk jeg i fjor sommer flere mil i fjellet med 20kg sekk. Det ville vært helt uoverkommelig nå. Har også hatt vekttap på 4-5 kg siden julen. Jeg er nå 51 kg (1,62 høy). Vekttapet startet med influensaen, men har siden fortsatt gradvis. Jeg spiser normalt. Andre symptomer: ofte skjelven på hendene. Noen ganger følelse av at bena er svake og skjelvne. F.eks. hvis jeg går i nedoverbakke. Har siden influensaen hostet opp litt slim hver dag. Blir bedre av cetrizin (tenkte det kunne være allergi), men går ikke bort. Litt hjertebank innimellom. Føler meg noen ganger kortpustet. Jeg hadde en psykisk smell i høst, hvor jeg fikk stressutløst angst. Jeg var derfor veldig sliten gjennom høsten, så det er litt vanskelig å avgjøre akkurat når utmattelsen startet. Psyken har i løpet av våren blitt mye bedre (ingen angst på 2 mnd), og jeg føler meg i grunnen normal psykisk. Den psykiske smellen har gjort at jeg har tenkt at noen av symptomene mine muligens kan ha psykiske årsaker. Samtidig har psyken blitt bra, men ikke det fysiske, tross at jeg har tatt det veldig med ro den siste måneden. Jeg er derfor litt bekymret for at det kan være noe alvorlig. F.eks noe nevrologisk eller kreft. EKG, blodtrykk og blodsukker er ok. Alle vanlige blodprøver er ok. Det slo dog ut kyssesyke på blodprøve, men dette kan være fordi jeg hadde det for 12 år siden. Ikke tatt utvidede blodprøver. Hva tror du om symptomene mine, og hva skal jeg gjøre videre?

Kvinne 26

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du er altså en ung kvinne på 26 år, som nå plages med svimmelhet og utmattelse. Du har også hatt vekttap av ukjent årsak, og du skjelver på hendene og har litt hjertebank. Du har vært plaget med angst, men det er bedre nå, forteller du. Du har vært hos lege for disse tingene, og EKG, blodtrykk og blodsukker er normalt. Det er naturligvis bra, for da vet vi en del om hva slags sykdommer du ikke har. Men nå bekymrer du deg for om dine plager kan skyldes en annen og ikke-oppdaget fysisk sykdom, og du ber om råd om hva du skal gjøre videre.

Du forteller at du har tatt blodprøver hos fastlegen din, men ikke hvilke, så det er vanskelig å kommentere. "Vanlige blodprøver" slik du forteller om, finnes imidlertid ikke, og "utvidede blodprøver" finnes heller ikke. Lege velger de blodprøver som ansees som relevante i forhold til symptomene til pasienten, eller ut fra eventuelle sykdomsmistanker. 

Derfor vet jeg for eksempel ikke om du er sjekket for høyt stoffskifte, hvilket er det første som slår meg når jeg leser din symptombeskrivelse her. Alt du forteller om, kan teoretisk skyldes høyt stoffskifte, så sjekk om din lege har tatt slike blodprøver. Men forøvrig er symptomene dine alt annet enn spesifikke eller entydige i retning av høyt stoffskifte. Svimmelhet og utmattelse er så uspesifikt som vel mulig, det betyr i praksis at det kan skyldes "alt eller ingenting". Omtrent enhver sykdom og diagnose kan gi utmattelse, for å ta et eksempel.

Derfor er det kun en mulig måte å utrede dette videre på, og det er med fornyet vurdering hos fastlegen, hvor legen må tenke bredest mulig, vurdere om du er undersøkt for sjeldnere tilstander, og evt ta nye blodprøver osv. 

Kyssesyke slik du nevner, er ikke et tema her, siden alle som har gjennomgått dette, har antistoffer mot dette i blodet resten av livet, og det er forøvrig derfor vi blir immune mot denne sykdommen etter å ha hatt den.


Alt i alt gir ikke dine symptomer mistanke en i konkret diagnostisk retning, -med unntak av høyt stoffskifte som det er viktig at du får sjekket. Og mine råd om hva du skal foreta deg videre, er følgelig fornyet kontakt og nye utredninger hos fastlegen.


Det er også en klar mulighet for at dine plager ikke skyldes noen fysisk sykdom. Det vet vi av erfaring når det gjelder slike uspesifikke plager. Da kan det handle om at hvordan vi har det, hvordan kroppen er og fungerer, i aller høyeste grad er påvirkbart av alt vi tenker, føler, opplever, rett og slett summen av livet vi lever. Hvorvidt dette er en aktuell mulig forklaring hos deg, kan jeg naturligvis ikke si noe om, men at det er en mulighet er velkjent og vanlig, og det er derfor viktig at du er klar over at slike muligheter også finnes, slik at du ikke tar for gitt at du faktisk har en (hittil) uoppdaget sykdom, for det er slett ikke sikkert. Men mulig er det, og derfor bør du ta kontakt med legen din igjen for videre utredninger. 

Håper svaret og informasjonen kan være til nytte for deg. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Ishita Barua
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-