Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

24 år gammel mann med "kuler" i begge bryst og brystsmerter

Spørsmål

Den siste uka har jeg hatt et magevirus (Norovirus), og ble ganske kraftig dehydrert i forbindelse med dette. I etterkant av dette har jeg merket smertene i brystet en del igjen (se tilleggsinfo; muligens fordi jeg har ligget/sittet mye stille). I den forbindelse har jeg også nå merket en del større og mindre «knuter»/»klumper» i begge bryst, som jeg ikke føler har vært der tidligere (selv om det er mulig jeg tar feil, og rett og slett bare er blitt mer obs på det nå grunnet smertene). De strekker seg fra brystvorten (/rett over) og opp mot armhulen på begge sider. Det er ikke 100% symmetrisk, men som sagt på begge sider av varierende størrelse (og form). De er ikke spesielt ømme. Er dette noe grunn til bekymring/burde jeg sjekke opp dette hos en lege (eventuelt se det an noen uker)? Kan det være en blanding av forstørrede lymfeknuter som konsekvens av virusinfeksjonen (symptomene på denne har nå vært borte noen dager) og rett og slett bare «klumpete» brystvev? Det er vel ekstremt liten sjanse for kreft, og spesielt på begge sider, både med tanke på kjønn og alder (jeg er også relativt tynn og har ingen andre risikofaktorer). Det er godt mulig jeg rett og slett har blitt litt overfølsom/tenker litt for mye på hva smertene i brystet kommer av, og at jeg overreagerer, men jeg ville gjerne høre. Samtidig: Er det grunn til å sjekke brystsmertene noe nærmere, eller er det like greit å bare se det an og håpe det forsvinner med tiden? Tilleggsinformasjon: De siste månedene har jeg slitt med smerter i brystet. Det begynte plutselig en kveld med en anspent følelse i venstre bryst over noen timer, før det senere flyttet seg over til høyre side. Etter det har det stort sett vært en mer «stikkende» smerte som kommer innimellom, og flytter seg ulike steder i brystet. Noen ganger midt i, andre ganger rett under et av brystene, og noen ganger på siden av kroppen ved ribbeina (sistnevnte spesielt på kveldstid når jeg ligger ned). Det varierer hvilken side jeg merker det. Det er som regel ikke veldig smertefullt, men mest ubehagelig. Jeg har vært hos legen med dette tidligere, som har tatt EKG, ultralyd og Røntgen, og ingenting tyder på at det er relatert til hjertet eller lungene. Mest sannsynlig har det å gjøre med mye stillesitting under studier, og stress/anspenthet. Når jeg har vært flinkere til å ta pauser og trent jevnlig føler jeg dette har hjulpet, og når jeg er travelt opptatt med andre ting/er i aktivitet merker jeg det som regel ikke. På forhånd takk for svar!

Mann 24
Svar

Hei.


Du er altså en ung mann på 24 år, som har hatt varierende smerter i brystet i noen måneder. Dette har du vært undersøkt for av legen din, og det er ikke funnet tegn til sykdom i hjerte eller lunger, hvilket er bra, og forøvrig heller ikke å vente hos en såpass ung person som deg. Både det at man avklart at du ikke har hjertesykdom, og selve din beskrivelse av smertene, peker meget klart i retning av at smertene du kjenner, etter alt å dømme kommer fra muskulaturen i brystkassen, f.eks. pga ubevisste spenninger osv. Slikt er særdeles vanlig, og selvfølgelig ufarlig. Ofte har det en tendens til å avta, straks man blir klar over hva det skyldes, for da forsvinner jo bekymringskomponenten i dette, og bekymringer og usikkerhet er ofte det som trigger og forverrer den type muskulære smerter. Jeg synes derfor ikke at du trenger å ta opp disse brystsmertene med legen din flere ganger, slik du spør om.

Nå har du kjent "noe" i begge bryst, og du kaller det klumper. Dette er sannsynligvis ikke noe som har oppstått nå i forbindelse med mageinfeksjonen, men jeg tror heller at du kanskje pga sykdom og sengeleie og evt bekymringer om helse, har kjent mer etter, og så merket noe som kan ha vært der alltid. For jeg er rimelig sikker på at det kun er normalt fettvev du kjenner, og det kan være noe "ruglete" å kjenne på. I tillegg er jo sannsynligheten for at du skulle ha utbredt kreft i begge bryst, forsvinnende liten, så liten at en i praksis kan se bort fra det. Menn på 24 år får i praksis ikke brystkreft. Jeg synes derfor ikke dette er noe du behøver å ta opp med legen din, med mindre du ønsker en bekreftelse på at det du kjenner er normalt vev, med tanke på at en slik beskjed kan hjelpe deg til å la være å tenke på dette.

Du skriver selv at når du trener eller er travelt opptatt med andre ting, kjenner du ikke brystsmertene. Det i seg selv er jo et tilnærmet bevis på at det ikke har med hjertet å gjøre, men med mulig underliggende anspenthet, bekymring for helse og kropp osv, og fordi du selv merker at det å ikke fokusere på kropp og "symptomer", så er det mitt beste råd til deg: 

Ikke kjenn etter på noe av dette, ikke vær opptatt av det, bruk ditt fokus på aktiviteter, trening og ting som er meningsfylt for deg, og ikke på å kjenne etter på kroppen, for gjør man det, så vil man lett "kjenne" ting som ikke har med sykdom å gjøre, og som man med fordel bør overse. 


Håper det var greit svar, og at du har nytte av rådene. Ha det bra.