Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

22-åring med svimmelhet og hodepine. Lite sannsynlig at det skyldes sykdom.

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt en gyngefølelse og følt meg noe rar i hodet, i over 6 uker. Målte først 24 t blodtrykk, og det var ca 128/85 gjennomsnitt. Videre har legen referert til blodprøver fra 2mnd tidligere som var ok. Har sett det an litt, men gyngingen fortsetter. Sjekket BT sittende og stående, og det var greit. Har prøvd å fundere på hva det er, så i går gikk jeg spontant inn til et dropin lege sted, for å se om det var noe med ørene. Det var tett, og de fikk ut en del ørevoks. Føler ikke at gyngingen er blitt bedre. Kanskje litt verre, pga trykket i spylingen? Dro igjen til fastlegen, og han sa at trommehinne og alt var ok. Blodtrykk var 120/80, men vi vurderte at MR av hodet / tinningen kunne vært aktuelt. Har du noe anelse om hva dette, og noe hodepine kan komme av? Mulig det blir bedre etter noen dager pga skylling av ørene. Følte meg ikke tett, så var ikke klar over at jeg hadde mye ørevoks. Det eneste jeg vet, er at jeg noe i forkant av da dette startet, gikk på lymecyclin kur. Byttet over til Isotretonoin etter noen dager (da de sammen kunne gi trykk i hjernen). Gikk så tilbake til lymecyclin (2 kapsel per dag). pga tørre øyne etter noen dager. Disse kapslene var mot akne. Tror du jeg kan ha fått noe skader pga dette? Merkelig når blodtrykk, blodprøver og ører er ok. Hudlegen jeg var hos sa at det evt høye trykket forsvinner. Det var noen dager i mellom bytte, og tok bare iso 1 kapsel per dag i 4 dager. Har også tatt noe Fluconazol ifm seboerisk eksem. Jeg må vente på MR, men ville blitt en smule overrasket over svulst. På en måte ikke, siden dette ikke gir slipp. Har ikke opplevd noe «spinning» / karusell svimmelhet. Kun gyngingen. Har vel noe stiv nakke også, men har «knekket» opp hos manuellterapeut noen ganger. Sjekket synet for tørre øyne, og alt ok. Noe skygger i synet, men ikke mer. Hatt noe «tåke», men tror det er pga slim på øyet. Ellers helt frisk

Mann 22
Svar

Hei.


Her vil jeg gjerne med konklusjonen først: 

Det er særdeles lite sannsynlig at du har noen sykdom som årsak til dette, spesielt ikke alvorlig sykdom. Du er ung, kun 22 år, og i den aldersgruppen forekommer alvorlig svært sjeldent. I tillegg er svimmelhet og hodepine svært alminnelige fenomener, som mange mennesker kjenner i perioder av livet, forbigående og uten at man finner spesifikk årsak til det. Det er også veldig viktig å være klar over at en kan kjenne slik ting uten at det finnes noen bakenforliggende forklaring eller sykdom i det hele tatt, slik som med så mye annet i kroppen. Nå ser jeg at du har vært innom tanken på hjernesvulst, og bare tanken og bekymringen over dette er i hvertfall nok til å skulle kunne gi de fleste mennesker både hodepine og forverret svimmelhet. Jeg sier ikke med det at det er årsaken, men det er fullt mulig at det er noe som vedlikeholder plagene dine, det at du ikke vet hva det skyldes, og naturligvis lurer på det, og i verste fall frykter sykdom som årsak.


Du skriver at du har stramme nakkemuskler. Det tror jeg er den helt klart mest sannsynlige forklaringen på plagene dine, selv om det kan være sammensatt, f.eks. at dine tette ører, og nå også tanker om sykdom, kan medvirke. 


Medisinene du brukte, kan ikke være årsaken. Det hadde ikke gitt plager etter at du sluttet med dem.


Jeg tror nok ikke jeg ville ha henvist deg til MR for dette, for bare det å bli henvist til en slik undersøkelse er noe som har en negativ signaleffekt i seg selv: "Legen hadde vel ikke henvist meg til en slik undersøkelse, hvis ikke det hadde vært en viss mistanke om noe galt". Dette skyldes etter alt å dømme ikke sykdom, men f.eks. stramme nakkemuskler (som igjen ofte er et uttrykk for underliggende spenninger, bekymringer, stress), tette ører og nå mangelen på forklaringer i tillegg. 


Jeg tenker at du allikevel kan gå til MR-undersøkelsen, ellers vil du nok få vansker med å få lagt dette fra deg, så langt som ballen nå har rullet. Men når du får til svar at alt er greit der, hvilket jeg nærmest tar for gitt, så bør du ihvertfall bestemme deg for å bare legge det hele fra deg, og fremfor alt ikke lete etter årsaker og forklaringer, for det er ofte selve "motoren" i slike tilfeller som dette.  Og om svimmelheten og hodepinen forsvinner før du skal til MR, lar du naturligvis være å foreta denne undersøkelsen. 


Oppsummert:

Svimmelhet og hodepine er svært vanlig, og skyldes vanligvis ikke alvorlig sykdom. Det er ikke funnet tegn til sykdom hos deg av noe slag ved legeundersøkelser. Det betyr som hovedregel at man heller ikke har noen sykdom. Plager som du har, skyldes i de fleste tilfeller ikke sykdom.


Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-