Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

22 årig kvinne med endringer i avføring og vannlating, redd for kreft

Spørsmål

Hei. Oktober 2017 oppdaget jeg at jeg hadde smerter i lysken etter trening(Spesielt beinøvelser/markløft, og ved tøying av innvendig lår). Jeg valgte derfor å kutte disse øvelsene for å se om det ble bedre. Etter noen uker gikk smertene bort, men kom tilbake innimellom. Juni 2018 opererte jeg ankelen og måtte dermed gå på krykker og med gips + ortose. Etter tre dager med gips kjente jeg at smertene i lysken kom tilbake. Denne gang syntes jeg derimot smertene strålte mer mot magen (hovedplagen sitter i lysken, men de stråler også mot magen). Smertene i lysken er enda ikke forbedret siden Juni, og når jeg tar dette opp med lege/fysioterapi får jeg beskjed om at det mest sannsynlig er muskulært grunnet den lange tiden meg gips. Legen har kjent på lysken uten å kunne kjenne noen hovne lymfeknuter eller liknende. Nå de siste 3 ukene har jeg slitt med forstoppelse og noe korsryggsmerter i tillegg. Jeg har ikke synlig blod i avføringen, men føler aldri jeg får "tømt" meg nok, og har hele tiden følelsen av at jeg må tømme meg, men ingenting kommer ut. Jeg kan også legge ved at jeg tisser enormt ofte og mye (dette har jeg dog gjort hele livet, men nå må jeg også opp om natten - noe som ikke var et problem før). Jeg føler at smertene i lysken ikke er helt av samme sort som jeg har hatt tidligere etter trening. Denne gang føler jeg det sitter mer dypt, nesten slik at jeg føler at det er noe som ligger feil inne i lyskeområdet, til tider knekker det ofte fra hofte/lysken på samme side(høyre). Må ærlig innrømme at jeg har søkt på nettet da jeg begynner å bli bekymret når jeg ikke ser noen bedring og legen sier at det mest sannsynlig er muskulært uten å sende meg på videre undersøkelse. I den forbindelse er jeg altså svært bekymret for at det kan være noe slikt som kreft i tarm eller liknende med tanke på forstoppelsen som har oppstått de siste ukene i tillegg. Håper dere kan gi meg et klarere svar på hva dette kan være, eventuelt hva jeg bør gjøre videre

Kvinne 22
Svar

Hei.


Du er altså en 22 år gammel i utgangspunktet frisk kvinne, som i 3 ukers tid nå har vært plaget med forstoppelse, korsryggsmerter, følelse av å ikke få tømt deg godt nok når du går på toalettet, nattlig vannlating. Lyskesmertene som har vart et års tid, har endret karakter, forteller du.


Din lege har oppfattet dine lyskesmerter som muskulære, og det er nok avgjort mulig, men evt muskulære årsaker til lyskeproblemene kan ikke forklare de symptomene du har fått de siste tre ukene med avføring og vannlating. Nå har du derfor forståelig nok googlet, noe vi vet aldri kan brukes til å stille diagnoser, for det er generell informasjon man finner på nettet, -i beste fall-, og ikke konkrete og individuelle vurderinger av deg og dine helseproblemer. Særdeles vanlig er det også at den som er bekymret for sine symptomer, og googler dem, ender opp med å tenke at det er kreft som kan være årsaken. Så akkurat der har du ikke påpekt noen økt sannsynlighet for kreft, du har kun gått i samme googlefella som så utrolig mange andre.

Du spør etter råd om hva du bør gjøre videre. Det er ihvertfall lett å si hva du ikke skal gjøre, og det er å google videre. For det første vil du med hundre prosent sikkerhet ikke få stilt noen korrekt diagnose på dine symptomer ved å google, for det krever legeundersøkelser, ikke lesing. Og for et andre vil den kreftfrykten du nå har fått, med sikkerhet forverres, og det er du ikke tjent med.


Jeg kan naturligvis over nett ikke gi noen som helst en garanti for at de ikke har kreft, men jeg kan i det minste gi deg generell informasjon om at kreft er svært sjeldent i din unge aldersgruppe, og at når jeg som lege leser om dine symptomer, så ringer det ingen "kreftbjelle" hos meg.


Så til dine symptomer:

Korsryggsmerter har de fleste mennesker av og til, det forekommer svært hyppig, og det kan derfor skyldes tilfeldigheter at akkurat nå var det din tur til å få korsryggsmerter, uten at det har noe som helst med de andre plagene dine å gjøre. Du skal ihvertfall på ingen måte ta for gitt at der nødvendigvis er noen sammenhenger. Legen din vil kunne undersøke deg og si noe om årsaker til ryggsmertene dine, så gjør det når du nå skal til legen. (Som er et råd jeg ender med her, når du spør hva du bør gjøre videre)


Din nyoppståtte forstoppelse og følelsen av at du ikke får tømt deg (hvis det er tarmen det er snakk om) skal du ta opp med din fastlege. Da vil du bli utredet for dette, blant annet med en avføringsprøve hvor man ser etter spor etter blod i avføring, noe som er et sykdomstegn. Den prøven heter hemofec. Hvis den ikke slår ut og viser blod, er sannsynligheten for alvorlig sykdom i tarmen lav. Det vil være naturlig at legen undersøker endetarmsåpningen din med en hanskekledd finger, for å se om passasjen er som den skal eller om der er noe som stenger. Dette kan gjøres lenger opp en fingeren klarer også, ved anoskopi, som kan gjøres hos fastlegen. Da setter legen et spekel (som ligner det som brukes ved gynekologisk undersøkelse) inn i anus, og en kan se inn i endetarmen etter sykdomstegn. Din forstoppelse kan også skyldes endringer i kostholdet, om du har hatt det, eller manglende mosjon, -og du har vel trent mindre enn du var vant med? Finner legen mistanke om sykdom bak forstoppelsen, vil en kunne gå videre med annen utredning, som f.eks. bildeundersøkelser eller coloskopi. 


Dine endringer i vannlating skal også undersøkes. Det første en tenker på og sjekker, er om du kan ha en urinveisinfeksjon. Ta derfor med deg morgenurin til legen din.


Hvis legen mistenker sammenhenger mellom lyskesmerter, forstoppelse, vannlatingsproblemer m.v., så vil du kunne bli henvist til bildeundersøkelser av magen, f.eks. ultralyd eller MR.


Rent konkret så ender altså rådet mitt nå om hva du bør gjøre, med å anbefale deg time hos fastlegen, hvor du tar opp alt det du har skrevet om til oss her. Ta med fordel med deg en utskrift av spørsmålet ditt, for der har du skrevet en god oversikt over sykehistorie og symptomer, som vil hjelpe legen til å undersøke deg mest mulig hensiktsmessig nå.


Jeg håper du finner forklaringer og gode løsninger, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-