Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

20-åring med sammensatte helseplager

Spørsmål

Eg har no vært til utredning i flere år, med en legeattest etter den andre. Astma, migrene, IBS, laktoseintoleranse (vet ikke om det stemmer, føler legene bare snakket om noen diagnoser for noen uforklarlige symptomer). Eg har også uforklarlige leddsmerter som kommer og går hovedsaklig i knærne, hvor det kjennes ut som det brenner. Eg kan være dårlig (luft, oppblåst, diare, slapp, svimmel, forstoppelse og økt følsomhet for parfyme, støv, såpe, sterke lukter) i en til tre måneder om gangen, og så plutselig er jeg veldig frisk i en periode, og så dårlig på nytt. Har også en pågående hodepine som dreper alt av arbeidslyst og glede hver uke. Har vært til EKG og MR-scan. Jeg har vært undersøkt på sykehus to ganger. Jeg har ikke hatt kolonskopi, men har hatt det samme bare andre veien. Det eg lurer på er hva du mener om dette, for eg er fremdeles veldig plaget av å være sliten hele tiden, dårlig, hodepine samtidig. Med disse leddsmertene så blir det vanskelig å gå til tider pga smertene. Klarer ikke å se for meg at eg kommer til å klare å jobbe 8 timer dager, noe som og driver å eter på samvittigheten min, samtidig som det gjør at eg ikke klarer å se min verdi i dette samfunnet, for kva skal eg gjøre? Bruker Somac, Ventolin, Flutide, Aerius, betablokker (eksperimentell migrene forebyggende)

Mann 20
Svar

Hei.


Du er altså en ung mann på 20 år, som i flere år har vært til utredning for diverse helseplager. Plagene varierer og er helt borte i perioder, mens du i andre perioder er svært plaget. Du er sliten av å ha det slik, og har vanskelige tanker om fremtidig arbeid på grunn av dine helseplager.


Her er det et spørsmål om det er slik at man faktisk har kommet frem til forklaringer og diagnoser ved alle de utredningene du har vært gjennom, men uten at du har fått det forklart det på en tilstrekkelig måte. I en viss grad får jeg mistanke om det, siden du skriver noe om at "legene snakket om noen diagnoser". 

Du sier også at når det gjelder diagnosene man har snakket om, så vet du ikke om det stemmer. 

Da høres det for meg absolutt ut som at noe av det du trenger før noe annet her, er en grundig samtale med fastlegen din for en gjennomgang av og forklaring på det man vet om dine helseplager for nå, slik at ikke dette forblir uklart for deg.

I den forbindelse vil jeg sterkt anbefale deg å ta med en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, slik at legen kan lese gjennom dette i forbindelse med samtalen deres. Det vil hjelpe legen til å forstå bedre hva du trenger hjelp for, hvilket igjen selvfølgelig er av største nytteverdi for deg selv, så følg det rådet.


Det at du bruker medisiner mot magesyreproblemer (Somac), astmamedisiner (Ventoline), allergimedisinen Aerius og betablokker mot migrene, betyr i bunn og grunn at man har stilt disse diagnosene hos deg: magesyreproblematikk (kanskje reflux?) astma, allergi og migrene. Isåfall er det jo ihvertfall fire diagnoser som kan gi en rekke helseplager, om en ikke får behandlet dem tilfredstillende, og derfor må du diskutere med fastlegen din om du kanskje må forsøke andre medisiner, doseringer eller annet. Virker ikke behandlingen som ønsket, må man både revurdere medisineringen og også diagnosene.

Men samtidig har du helseplager som ikke nødvendigvis kan forklares ut fra disse diagnosene, som f.eks. leddsmerter og svimmelhet. 

Leddplager bør utredes om det ikke er gjort til nå. Det gjør du i første omgang hos fastlegen, ved at legen undersøker dine vonde ledd, eventuelt tar blodprøver med tanke på revmatisk sykdom, og finner en mistanke om det, vil det kanskje være aktuelt å bli henvist til en revmatolog.

Svimmelhet kan komme av nær sagt hva som helst, ikke minst det stress og bekymring det er å gå rundt med helseplager en føler en ikke får hjelp for. 


Din hodepine kan kanskje skyldes migrene, noe man åpenbart har tenkt siden du bruker forebyggende medisiner mot migrene. Dersom disse ikke virker som ønsket, hvilket jeg får inntrykk av ut fra hva du forteller, kan det vurderes annen behandling mot migrene, hvis det er det du har. Det kan fastlegen din diskutere med en nevrolog eller du kan bli henvist til en nevrolog for vurdering av hodepinen din. Du kan naturligvis også ha stressbetinget hodepine som følge av den belastning det er å gå med slike helseplager og utfordringer som du har. Det er svært vanlig, og det kan også være at din hodepine kan skyldes både migrene og stresshodepine. Diskuter det med fastlegen din.


Avslutningsvis vil jeg oppsummere med at mitt inntrykk er at det som vil hjelpe deg mest, og som du bør ta tak i først, er en eller flere grundige samtaler med fastlegen din for informasjon om hva man vet om dine helseplager så langt, og hva som kan eller bør gjøres videre. Dette mener jeg fordi jeg får et så klart inntrykk av at du er veldig frustrert og sliten over usikkerheten omkring dine helseplager som du personlig opplever, mens jeg samtidig vet at det ikke nødvendigvis er slik at legene dine leger vet like lite om det som du gjør. Det å leve med helseplager en ikke forstår godt nok, kan bli en svært stor helsepåkjenning i seg selv, og det kan i betydelig grad forverre de fysisk følbare symptomene du har også, så derfor er en slik grundig samtale med fastlegen din noe jeg er sikker på vil være riktig sted å begynne.


Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til hjelp for deg, og ønsker deg lykke til. Det er også absolutt verd å legge til, at jeg har ikke sett noe av informasjon i det du skriver her, som tilsier at du ikke vil kunne få hjelp for dine helseplager eller bli helt frisk og velfungerende.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-