Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

19-åring med kvalme og brekninger ved fysisk anstrengelse.

Spørsmål

Jeg sliter med noen som jeg og legen min ikke finner ut av. Jeg er en gutt i 20-årene, og har alltid vært aktiv og drevet med idrett. Men for over 1 år siden nå begynte jeg å bli kvalm og brekke meg når jeg drev med idrett. Så ble det bare verre og verre, og til slutt så sluttet jeg med fotball, fordi hver gang jeg gikk fra jogging til løping, knøyt det seg og jeg begynte å brekke meg. Jeg kunne trene rolig og begynte å løfte vekter og andre ting, hvor jeg fikk mer pauser og pusterom, fordi da gikk det fint (f.eks. volleyball). Men det har egentlig bare bygd seg mer opp, og nå sliter jeg mer med det i det daglig livet også og i treningen. Mye kvalm, hjertebank og noen ganger brekninger. Alt av blodprøver, allergiprøver osv er helt fine. Jeg har også tenkt at det kunne vært en form for angst. Men ikke hjulpet noe det heller. Spørsmålet mitt er om dere har noe kjennskap til dette og vet hva som kan være feil med kroppen/helsen min? Kjedelig å gå med dette når trening er det beste jeg vet.

Mann 19
Svar

Hei. 

Du er altså en ung mann på 19 år, som siste året har vært plaget med kvalme og brekninger når du driver med idrett. Du har vært hos legen og tatt blodprøver og allergiprøver, hvilket ikke gav noen forklaring på plagene dine. Det som da egentlig skjedde, var at legen fant ut en del ting om hva slags sykdommer du IKKE har, og det er jo greit. Men du er fremdeles plaget, og ønsker naturligvis å bli kvitt dette. Da tenker jeg at du helt klart må tilbake til legen din for videre undersøkelser. Det er riktig vanlig at man ikke sjeldent må gå til legen flere ganger for å utrede et uklart symptombilde slik du har, og det er fremfor alt ikke slik at ett-1-stk legebesøk er avklarende i enhver sammenheng, snarere det motsatte: Når legen har utelukket div sykdommer ved første legebesøk, og symptomene fortsetter og man ikke har noen forklaringer, så må legen "tenke påny" og se etter andre eventuelle årsaker / diagnoser. 

Det er ikke slik at kvalme og brekninger ved fysisk anstrengelse er et symptom som peker klart i retning av en-1-konkret diagnose. Så jeg kan ikke antyde noen eksakt diagnose her uten legeundersøkelser, men jeg kan tenke litt høyt og gi deg noen innspill som du kan ta opp med legen din ved neste legebesøk:

Kan det skyldes forhold i magesekk / spiserør, f.eks. reflux / dårlig fungerende lukkemuskel mellomn mage og spiserør?

Kan det ha noe med luftveiene å gjøre, f.eks. anstrengelsesutløst astma? Det gir jo vanligvis symptomer fra pusten og ikke magen, men siden plagene dine kommer ved kraftig fysisk anstrengelse og anpustenhet, så bør en nok tenke i denne retning også.

Du har selv tenkt i retning av psykologiske årsaker. Det er svært ofte riktig å ha slike forhold med i betraktningen også, spesielt fordi angst og andre psykologiske forhold helt klart kan gi en lang rekke rent fysisk følbare symptomer. Men det blir feil å trekke slike konklusjoner før enhver annen mulighet for fysisk årsak / sykdom er utelukket. Men du og legen din kan og skal avgjort ha det i bakhodet, om videre undersøkelser ikke gir noen forklaring.

Håper det var greie innspill og råd, og jeg håper du finner løsninger på dette.