Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

17-åring med slapphet, trøtthet, konsentrasjonsproblemer

Spørsmål

Hei, jeg har i det siste slitt veldig med å konsentrere meg, karakterene mine på skolen raser nedover og jeg orker ikke å gjøre lekser/øve til prøver. Før var jeg egentlig veldig glad i skole og har klart meg ganske bra frem til nå. Jeg glemmer ofte muntlige beskjeder, ting jeg skal gjøre og sporer fort av. Jeg har alltid vert glømsk, men i det siste har det blitt altfor ille. Jeg har følt meg veldig sliten i en god periode nå. Familien min tror jeg er deprimert fordi jeg bare ligger inne på sofaen. Jeg har lyst til å gjøre en hel masse, men jeg bare orker ikke. Jeg har alltid vert glad i trening og aktivitet, men har ikke trent på over et halvt år. Vekten min har også gått kraftig opp, jeg veier 10 kg mer enn det jeg gjorde i fjor på denne tiden. Det siste året har jeg også hatt veldig mye vondt i hodet, av og til etterfølgt av oppkast. Ting som tungpusthet og dårlig kondis er også noe jeg har merket mye til de siste ukene. For eksempel, det å gå opp en trapp blir slitsomt. Innimellom «rister» også hjertet mitt litt ubehagelig mens jeg slapper av. Døgnrytmen og søvnkvaliteten har variert mye og jeg sliter ofte med å få sove. Det har også hendt at jeg har sovnet etter skolen, noe som jeg aldri har pleid å gjøre. Jeg føler meg småsyk hele tiden og orker ikke/føler ikke jeg klarer å gjøre noe, selv om jeg har lyst. Jeg har blitt fortalt at jeg har mye lavt/høyt stoffskifte på begge sider i familien og lurer på om jeg kanskje kan ha noe det samme.

Kvinne 17
Svar

Hei.


Du er kun 17 år, og har merket en vesentlig endring til det verre i helsen din i den senere tid. Du lurer på om du kan ha en stoffskiftesykdom, og det er en mulighet, -av mange. Slike plager som du har, slapphet, konsentrasjonsvansker, økt søvnighet, følelse av å være småsyk osv, det er symptomer man kan få av nærmest enhver sykdom. Det er ikke på noen måte entydig eller noe man bare ser ved stoffskiftesykdom. For eksempel vil man kunne få det av å ha lav blodprosent, for å nevne et tilfeldig eksempel.

Jeg kan naturligvis ikke si hva årsaken er i ditt tilfelle eller stille noen diagnoser uten å undersøke deg, men jeg vil være helt klar på at dette må du oppsøke lege for, så du kan få funnet ut om det kan skyldes noen sykdom eller medisinsk årsak, for det er helt klart mulig. Og finner man årsaken, så vil det også være mulig å gjøre noe med det, dvs få nødvendig behandling slik at du kommer deg igjen.

Det lar seg ikke gjøre å finne ut noe mer om dette uten legeundersøkelse, blodprøver m.v., og det er svært viktig at du gjør dette nå, for det er ingen utenkelighet at du "har et eller annet", som kan behandles slik at du får formen tilbake.

Håper det var greit svar. Lykke til.