17-åring med pusteproblemer og vekttap

Spørsmål

Min datter på 17 år har såkalt fuglebryst. Hun er moderat rammet av dette. Ved to anledninger har hun i tillegg hatt store pusteproblemer. Hun er i en slik periode nå hvor hun ikke får trukket pusten skikkelig, og blir kvalm når hun trykker ned fuglebrystet. Det er vanskelig å snakke skikkelig. Hun har også gått ned 4,5 kilo den siste måneden. Hun veier lite fra før, så dette er ikke bra. Hun er ellers ei aktiv, glad og målbevisst jente med mange interesser. Jeg har bestilt legetime til henne nå, men ønsker å høre med dere også.

Kvinne 17

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Fuglebryst er som kjent en medfødt endring av brystkassens form, og det gir stort sett aldri fysiske plager. Hvis det gir plager, så er det vanligvis av kosmetisk eller psykologisk karakter.

Datteren deres har store pusteproblemer, forteller du, og hun har gått nedd 4,5 kilo på en måned. Det er derfor bra at du har bestilt legetime for henne, for dette må undersøkes, slik at man finner årsaker og på den måten også behandlingsmuligheter, avhengig av hva det skyldes.


Det er nemlig ikke spesielt stor grunn til å tro at det skyldes henne fuglebryst i det hele tatt, men at det har andre årsaker. Det vil bli feil å spekulere i årsaker uten legeundersøkelse her over nett, men det finnes mange muligheter for sykdom her. Hun må blant annet få utført lungefunksjonsmålinger, for å se om det kan ha med f.eks. astma å gjøre, og hun må ta blodprøver for å se etter sykdom. Uforklarig vekttap er pr definisjon tegn på sykdom, "inntil det motsatte er bevist". Hun må ta blodprosent, vitaminnivåer og ernæringsstatus, blant annet.

Subjektive pusteproblemer kan ofte ha psykologiske forklaringer, f.eks. anspenthet, bekymringer, angst m.v., så det er på ingen måte gitt at hun har noen fysisk sykdom, men en skal selvfølgelig begynne i den enden og få utelukket fysisk sykdom før en begynner å tenke i den gaten, men det er viktig for dere å vite at det også en en heller vanlig årsak til subjektive pusteproblemer.

Det samme gjelder vekttap: Depresjon er en svært vanlig årsak til vekttap, og det er klart at hun er i en alder med mange emosjonelle utfordringer, så det er også en mulighet dere og fastlegen skal ha i bakhodet, om ikke fysiske undersøkelser viser noen årsak til vekttapet.


Håper at disse innspillene kan hjelpe dere videre, så ta med poengene til fastlegen. Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn