Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

16-åring svimler ved trening, spesielt med tunge vekter

Spørsmål

Hei. Min sønn på snart 16 år trener mye (daglige økter da han er aktiv friidrettsutøver). Han opplever ofte svimmelhet ved enkel øvelser og må hele tiden passe på å ikke anstrenge seg for å unngå svimmelhet og små blodtredninger på huden rundt øynene. Dersom han "presser" på med for tunge vekter eller gjør øvelser der han hodet henger ned får han lett blodutredning rundt øyene. Både på øyelokk og under øynene. Han reiser seg sakte opp, men blir likevel svimmel. Det er spesielt ille tidlig på morgenen og hvis han har slappet av i forkant. Han har godt kosthold, spiser vegetar, med kylling, laks og hvit fisk 3 ganger i uken. Han tar B12, d og c vitamin. Vi starter opp med jerntabletter i morgen. Han har alltid slitt med slimhinner som er tørre og følsomme) (tørr i halsen når han våkner, blir lett tørr (men blør ikke) i nesen, tåler ikke vanlig tannkrem eller fluorskylling (får da sår i munnhulen). Huden på kroppen er svært tørr og stram i perioder, om vinteren sprekker den på hendene tross mye smøring. Vennlig hilsen mor

Mann 16
Svar

Hei.


Du har ikke stilt noe spørsmål her, så jeg er ikke helt sikker på hva du ønsker informasjon om. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og å gi deg noen råd. 

Din sønn opplever altså bli svimmel ved enkelte øvelser, og han får blodutredelser på huden rundt øynene om han gjør øvelser med tunge vekter eller hvor hodet henger nedover. 

Det sistnevnte er ikke et tegn på sykdom, så det ville jeg ha oversett her. Det samme gjelder dette med slimhinner og hud, det kan ikke henge sammen med hans problemer med svimling.


Men det å bli svimmel ved fysisk aktivitet, det kan være et sykdomstegn, men behøver samtidig ikke å være det. Det er isåfall ikke et spesifikt tegn på en-1-konkret sykdom eller diagnose, men et generelt mulig sykdomstegn. Det riktige da er å la gutten bli undersøkt grundig av fastlegen, for å se om det finnes noen medisinsk årsak til denne svimmelheten. Det vil for eksempel være riktig å sjekke blodprosent og nivåene av vitaminer og mineraler, samt en generell undersøkelse av hjerte og lunger m.v.

Det er utover dette ikke mulig å skulle si noe konkret om hva dette kan skyldes her over nettet og uten legeundersøkelse, for det ville kun bli ren gjetning. En legeundersøkelse er nødvendig for dette. Jeg håper at informasjonen og rådene kan være til nytte. Ha det bra.