Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

16-åring med slapphet, lite energi, smerter i kroppen

Spørsmål

Jeg er en 16 år gammel jente. Siden November 2020 har jeg hatt perioder med en følelse av muskelsmerter, verking i kroppen, null energi, slapphet og smerter i kroppen. Periodene kan være alt fra 4 timer til 2 døgn. Graden av smerte varierer veldig. Noen ganger er smertene lik 0, andre ganger 3 og noen ganger 9 (på en skala fra 0-10). Jeg er nesten god hver gang jeg våkner og de første 30 minuttene etter dette. Når smertene er lik 0, kan jeg løpe 1 mil, vaske huset og gå lange turer på ski. Når smertene er kraftige føles alt slitsomt. Det er verdt å nevne at jeg fra sommeren 2020 har hatt et veldig problematisk forhold til mat, har i perioden Juli-September gått ned 5 kg, og har fortatt et noe anstrengt forhold og vanskelige tanker om mat. BMI' en min er innenfor normal. Har tatt flere blodprøver, alle er fine. Jeg har snakket om dette med fastlegen min, ikke fått noe hjelp. Er det noe eksperthjelp jeg kan få for å se på dette? Har ikke plager som vondt i hodet, magesmerter, fordøyelsesproblemer og øre- nese hals problemer.

Kvinne 16
Svar

Hei.


Du har det som kalles uspesifikke symptomer, hvilket betyr at de ikke er typiske for en spesiell sykdom, men kan oppstå av svært mange årsaker, både sykdom og ikke-sykdom. Den eneste måten å finne ut av om det skyldes sykdom, hvilket naturligvis skal utelukkes, er ved hjelp av systematisk og grundig legeundersøkelse og samtale. Det er på ingen måte slik at "alt" vises på blodprøver, og derfor er samtalen med fastlegen minst like viktig som blodprøver, for da kan legen ved hjelp av systematisk kartlegging av deg og dine plager, sirkle inn hvor årsaken kan ligge. 

Fysiske sykdommer må utelukkes, hvilket din fastlege etter alt å dømme har gjort. Jeg vet ikke hva legen har undersøkt, men du kan jo høre med legen om det er flere undersøkelser som bør gjøres før en trekker en konklusjon om at du er fysisk frisk. For det er helt klart fullt mulig, også med slike plager som du har. Psykologiske forhold kan i aller høyeste grad gi slike plager som du beskriver, og det er kanskje vel så vanlig som kroppslig sykdom, spesielt hos en 16-årig jente. 

Du forteller om vanskelige tanker og et anstrengt forhold til mat. Det er en typisk ting som kan "sette seg" i kroppen og gi slike plager som du har. Derfor synes jeg du bør gå til fastlegen din igjen og diskutere om kanskje forklaringen på dine plager ligger i denne gaten. 

Du spør om det finnes "eksperthjelp" å få. Det gjør det, og det er fastlegen din. Fastleger er almennleger, hvilket betyr at de kan noe om de aller fleste fagfeltet innen medisin, og det er en nødvendighet når man skal utrede slike uspesifikke plager som du har. Det er derfor utvilsomt riktigst å gå til en almennlege med slike plager du har. Det finnes spesialister på de fleste organer i kroppen, for eksempel nyrespesialister og hjertespesialister. De kan svært mye mer om henholdsvis nyrer og hjerte, men kan ikke like mye om "alt annet" som almennleger. 

Videre så vil jeg fortelle deg at ett stykk legebesøk ikke alltid er nok for å komme til bunns i slike plager som du har. Derfor er jeg helt klar på at jeg synes du skal gå tilbake til fastlegen din nå, for grundigere samtaler og eventuelle undersøkelser også, om ikke alt som er relevant allerede er gjort. Det vil fastlegen din vite. Når du går dit, synes jeg du skal ta med en utskrift av spørsmål og svar her, og la legen lese dette, og så kan du si at jeg anbefalte deg et nytt legebesøk, og så diskuterer dere videre de tingene og mulige forklaringene jeg har tatt opp med deg her. Det er jeg ganske sikker på er det mest hensiktsmessige du kan gjøre nå, og jeg håper derfor du følger dette rådet.

Jeg håper at rådene og tankene jeg har delt med deg her kan hjelpe deg videre, og ønsker deg lykke til.