Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

15-åring med langvarig tilbakevendende slapphet de siste to år.

Spørsmål

Har en gutt på 15 år som har hatt kyssesyke. Tatt blodprøve hos legen. Er ikke sikker på når han fikk sykdommen. Det begynte med at han mistet energien og konsentrasjonen og ligger bare i sengen sin. Det varer ca. 1 - 1 1/2 uke av gangen. Sykdomsforløpet kommer og går med ca 4 ukers mellomrom og har vart nå i ca 2 år. Når han er frisk er alt normalt igjen og han går på skole og er sosial. Er dette normalt?

Kvinne 50
Svar

Hei.


Du har altså en gutt på 15 år, som omtrent hver 4.uke ligger til sengs i en drøy uke av gangen, uten energi og konsentrasjon. Dette har vart i 2 år. Det er så absolutt ikke "normalt", slik du spør om. Noe er definitivt ikke som det skal være, og for en ung gutt som dette, må dere naturligvis sette alt inn på å finne årsaken til dette, slik at han kan få et normalt liv tilbake. 

Det lar seg naturligvis ikke gjøre, å si noe om hva dette kan skyldes, over internett. Dette må kartlegges og diagnostiseres nøye, med grundige samtaler og undersøkelser hos fastlege. 


Det eneste jeg kan si med sikkerhet, er at det IKKE har noe som helst med gjennomgått kyssesyke å gjøre. Kyssesyke / mononukleose er en særdeles vanlig sykdom, som vi alle har har hatt i løpet av barneårene eller tenårene. Den gir i praksis aldri noen komplikasjoner eller senfølger, og den kan fremfor alt ikke gi noen slike plager som din sønn har. En kan bli langvarig slapp i noen måneder etter gjennomgått infeksjon, men man får ikke tilbakevendende slapphet slik din sønn har. 


Halvparten av oss alle har hatt kyssesyke / mononukleose i løpet av barneårene, oftest uten at det blir lagt merke til, for når man er barn, forløper den ofte som en vanlig virussykdom på linje med forkjølelser  og halsbetennelser. De som ikke har den som barn, får den stort sett i løpet av tenårene eller tidlig voksenår, og da blir man ofte en del sykere. Men en blir alltid helt frisk av mononukleose, og får en aldri igjen.

Det er tatt blodprøve av din sønn, som viser at han har hatt kyssesyke. Det betyr bare at han som de fleste tenåringer har hatt denne, en eller annen gang, f.eks. i løpet av barneårene, som ovenfor forklart. Det viktige her er at er slikt funn er helt uten informasjonsverdi i forhold til de symptomene han har nå. Prøvene viser bare at han som "alle andre" har hatt denne sykdommen, en eller annen gang. 


Med andre ord kan hans tilbakevendende perioder med slapphet skyldes omtrent hva som helst, både fysisk og psykisk, men det kan ikke skyldes det at han som ungdommer flest, har hatt kyssesyke.


Det pussige med hans symptomer, er at han er helt fin i mellom periodene med slapphet. Det er få sykdommer som har et slikt forløp, at en er helt frisk i lange perioder, og så med et visst mønster, blir syk igjen. Det jeg tenker på, er muligheten for psykologiske årsaker, og betydelig mindre sannsynlig: Hvis dere har bodd i tropene, kan han ha fått malaria. Det kan gi slike tilbakevendende perioder  med sykdomsfølelse, feber og slapphet. Det er naturligvis særdeles lite sannsynlig, men jeg ville bare ha nevnt det, siden det er så påfallende at hans sykdom kommer og går på den måten du beskriver. 


Alt i alt kan bare en ting sies her: En frisk ung gutt på 15 år skal definitivt ikke ha det slik du beskriver, så hold tett kontakt med fastlegen helt til dere har funnet både forklaring og løsning på dette. 

Lykke til.