Lav kroppstemperatur

Skyldes som regel feilmåling, men kan en sjelden gang også være tegn på sykdom.

FOR LAV? Et termometer kan vise din kroppstemperatur, men husk at feilmåling er den vanligste årsaken til lav kroppstemperatur.
FOR LAV? Et termometer kan vise din kroppstemperatur, men husk at feilmåling er den vanligste årsaken til lav kroppstemperatur. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lav kroppstemperatur, kalles hypotermi på det medisinske fagspråket.

Kroppstemperatur er en måte å måle kroppens evne til å lage og til å bli kvitt varme. Kroppen er veldig god på å holde temperaturen i et trygt område, selv når temperaturen utenfor kroppen endres mye. Når man er for varm, utvider blodkarene i huden seg seg for å føre overflødig varme til hudens overflate. Man kan begynne å svette, og når svette fordampes, hjelper det til å avkjøle kroppen.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Når man er for kald, snevres blodårene inn. Dette reduserer blodstrømmen til huden slik at kroppen sparer kroppsvarme. Man kan begynne å skjelve, og når musklene skjelver på denne måten, bidrar det til å lage mer varme i kroppen.

LES OGSÅ: Isbading - en risikosport

Måling av kroppstemperatur

Kroppstemperaturen kan måles mange steder på kroppen. De vanligste er munnen, øret, armhulen og rektalt (endetarmen). Temperaturen kan også måles i pannen. Termometre viser kroppstemperatur i enten grader Fahrenheit (° F) eller grader Celsius (° C). I USA måles temperaturer ofte i grader Fahrenheit. Standarden i de fleste andre land inkludert Norge, er grader Celsius.

NORMAL KROPPSTEMPERATUR: 37 ° C er gjennomsnittet. 0,6 ° C over eller under dette er også normal kroppstemperatur.
NORMAL KROPPSTEMPERATUR: 37 ° C er gjennomsnittet. 0,6 ° C over eller under dette er også normal kroppstemperatur. Vis mer

Normal kroppstemperatur

De fleste tenker på en normal kroppstemperatur som en en oral temperatur (målt i munnen) på 37 ° C. Dette er et gjennomsnitt av normale kroppstemperaturer. Din normale temperatur kan faktisk være 0,6 ° C eller mer over eller under dette. Også din normale temperatur endres med så mye som 0,6 ° C i løpet av dagen, avhengig av hvor aktiv du er og tidspunktet på dagen.

Kroppstemperaturen er svært følsom overfor hormonnivåer, så en kvinnes temperatur kan for eksempel være høyere eller lavere når hun har eggløsning eller har menstruasjon.

Kroppstemperatur målt rektalt eller i øre vil være litt høyere enn kroppstemperatur målt i munnen. En temperatur tatt i armhulen vil være litt lavere enn en kroppstemperatur målt i munnen. Den mest nøyaktige måten å måle temperatur på er å ta en rektal avlesning (endetarmsmåling.)

LES OGSÅ:
image: Normal kroppstemperatur

Normal kroppstemperatur

Sykdommer som kan gi lav kroppstemperatur

Visse sykdommer kan gi symptomer i form av en lavere kroppstemperatur enn normalt uten at man utvikler medisinsk definert hypotermi. Dette gjelder særlig sykdommer som påvirker hormonsystemet vårt eller som påvirker hjernen.

Multipel sklerose, Parkinson sykdom, stoffskifte problemer, binyresykdommer, nyresvikt, eller en hjerneaneurysme kan alle gjøre at man har en litt lavere kroppstemperatur enn vanlig.

I tillegg kan alvorlige infeksjoner av og til gjøre at kroppstemperaturen dropper. Hvis man kun har lav kroppstemperatur, men temperaturen ligger over 36.4 ° C, behøver man ikke bekymre seg. Dette er en normal variasjon.

image: Faresignalene du bør vite om når kroppen blir nedkjølt

Faresignalene du bør vite om når kroppen blir nedkjølt

Hvis man opplever at temperaturen blir lavere enn 36.4 ° C som målt i endetarm eller øre, er det greit å diskutere det med sin lege og også få temperaturen målt hos legen slik at man unngår feilmåling.

Hypotermi defineres medisinsk som en temperatur under 35° C. Dette regnes som en medisinsk akuttilstand fordi hjertet, nervesystemet og andre organer ikke kan fungere skikkelig under denne temperaturen. Hypotermi skyldes vanligvis at man er utsatt for kaldt vær eller at man oppholder seg i kaldt vann. Den viktigste behandlingen er sakte gjenoppvarming. Ved hypotermi begynner man å skjelve, man kan få snøvlete tale, sakte og grunn pusting, en svak puls, dårlig koordinasjonsevne, forvirring og bevisstløshet. Man skal alltid ringe 113 ved denne type hypotermi.

Kilde: Uptodate

LEGENE HAR SVART PÅ SPØRSMÅL OM LAV
KROPPSTEMPERATUR