Allmennlegen svarer:

Jeg føler meg så slapp. Hva hjelper?

Først må du finne ut hva som tapper deg for energi, deretter har legen en liste med råd til deg.

SLAPP OG TRØTT: Noe de aller fleste kvinner og menn opplever i perioder. Foto: AstroStar / Shutterstock / NTB
SLAPP OG TRØTT: Noe de aller fleste kvinner og menn opplever i perioder. Foto: AstroStar / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Slapphet er noe som de fleste av oss vil føle i perioder i livet. Selv om det er en følelse vi alle kjenner til, er slapphet vanskelig å definere konkret, men det kjennetegnes av en følelse av å ha lite energi og overskudd, og en subjektiv følelse av nedsatt yteevne.

Slapphet skyldes vanligvis ikke sykdom, og er ofte en reaksjon på hverdagslivets utfordringer og eventuelt uheldig livsstil.

Hva kan jeg gjøre?

Det viktigste man kan gjøre for å få bli kvitt slapphet, er derfor å prøve å identifisere faktorer i livet som tapper en for energi, for klarer man det, kan man endre slike forhold.

Både for mye å gjøre og for lite å gjøre kan gi slapphet, og vanskelige sosiale relasjoner kan gi slapphet, for å ta tilfeldige eksempler.

Gode generelle råd:

  • Daglig mosjon er effektivt.
  • Frisk luft.
  • Sosial kontakt kan hjelpe, men i andre tilfeller kan det være at det nettopp er noe alenetid som kan trenges.
  • Regelmessig søvn og gode døgnrytmer er viktig. Det beste er å legge seg å stå opp på samme tidspunkt uken gjennom.
  • Unngå eller reduser stress. Stressreduserende teknikker som yoga og meditasjon kan være nyttig.
  • Reduser eller unngå alkohol og nikotin, og drikk ikke kaffe om kvelden, da det gir dårlig søvn, som igjen kan gi slapphet neste dag.
  • Variert og sunn kost. Det finnes ikke spesielle definerte kosthold eller konkrete matvarer som motvirker slapphet. Det samme gjelder kostholds- og vitamintilskudd. Mange tenker kanskje at jern hjelper mot slapphet, for å ta et eksempel, men det virker kun hvis man har en påvist jernmangel, ikke ellers.
  • Tilstrekkelig vann. Friske mennesker trenger ikke tenke på hvor mye vann en skal drikke, for det regulerer tørstemekanismen i seg selv. Å drikke mer vann utover behovet har ingen effekt på slapphet.
  • Ved betydelig overvekt vil vektnedgang kunne gi mer overskudd.

«Lade batteriene»

Kjenn ærlig etter hva som kjennes riktig og som lader dine indre batterier. Dette vil kunne være nærmest hva som helst, og vi er alle forskjellige, så følg ditt indre barometer. For noen vil et karbad med duftlys kjennes riktig, mens andre vil hente mer energi på en tur i skogen i regnvær.

Når bør man oppsøke lege?

Dersom slike tiltak ikke hjelper på slappheten etter noen uker, eller om man har andre tegn på sykdom, så kan det være aktuelt å oppsøke lege, men det er på ingen måte det første man trenger å gjøre, siden de aller fleste tilfeller av slapphet ikke har medisinske årsaker.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer