Hva er fatigue?

Fatigue er en vedvarende følelse av utmattelse og symptomer er unormal tretthet og kraftløshet. Det er svært mange årsaker til symptomet.

STADIG TRETT OG SLITEN: Fatigue oppleves som om man er helt tom for energi, selv etter en god natts søvn. Foto: Ivan Kruk / Shutterstock / NTB
STADIG TRETT OG SLITEN: Fatigue oppleves som om man er helt tom for energi, selv etter en god natts søvn. Foto: Ivan Kruk / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva betyr fatigue?

Fatigue innebærer at man over tid føler seg overveldende utmattet, trett og sliten, og at søvn og hvile ikke hjelper.

Følelsen av konstant tretthet eller kraftløshet kan ha fysisk eller psykisk årsak, eller være en kombinasjon. Det kan ramme hvem som helst, og de fleste voksne vil oppleve fatigue på et eller annet tidspunkt i livet. (1)

Fatigue føles som om man aldri får nok hvile og at man hele tiden er sliten. En natts søvn gir ikke ny energi.

Er fatigue en diagnose?

Fatigue er ikke en diagnose, men et symptom. Symptomet kan ha svært mange ulike årsaker og enten oppstå som følge av fysisk eller psykisk sykdom, livsstil eller arbeidssituasjon.

Hva er symptomer på fatigue?

Fatigue kan ha fysiske, psykiske og følelsesmessige symptomer som:

  • Føler seg unormalt sliten av aktivitet
  • Kronisk tretthet
  • Følelse av kraftløshet
  • Hodepine
  • Svimmelhet
  • Muskelsmerter
  • Vansker med å ta beslutninger
  • Irritabilitet eller nedstemthet
  • Nedsatt koordinasjon
  • Nedsatt matlyst
  • Tåkesyn
  • Problemer med korttidshukommelsen
  • Konsentrasjonsproblemer

Hvorfor får man fatigue?

Alle kan i utgangspunktet utvikle fatigue. Det er fire hovedårsaker til fatigue.

  • Fysiske årsaker: Utmattelse kan være symptom på en underliggende fysisk sykdom eller skade.
  • Psykiske årsaker: Tretthet er et vanlig symptom på relasjonelle og psykiske problemer, depresjon og sorg. Fatigue kan ledsages av andre tegn og symptomer, inkludert irritabilitet og mangel på motivasjon.
  • Livsstilrelaterte årsaker: Alkohol og rusmidler, søvnmangel, samt mangel på normal fysisk aktivitet og ernæring er andre årsaker som kan gi fatigue.
  • Arbeidsrelaterte årsaker: Stress på arbeidsplass, belastende skiftordnigner, men også arbeidsledighet kan utløse fatigue.

Hvilke sykdommer kan gi fatigue?

Det er en rekke sykdommer som kan gi fatigue som symptom. Det kan være sammensatte årsaker til fatigue, men her er noen sykdommer man vet ofte gir dette symptomet.

Listen er ikke totalt utfyllende, men nevner noen av de vanligste sykdommer hvor fatigue er et vanlig symptom, blant flere andre symptomer.

Er ME og fatigue det samme?

Nei. ME er en egen diagnose, hvor fatigue er et sentralt symptom. Men fatigue kan altså være symptom på helt andre sykdommer.

Når bør jeg oppsøke lege?

Fatigue utvikler seg ofte gradvis. Hvis du opplever vedvarende tretthet, til tross for at du hviler, reduserer stress, spiser sunt og får i deg nok væske, anbefales det å kontakte lege hvis tilstanden vedvarer i to eller flere uker. (3)

Hvor lenge varer fatigue?

Fatigue er heldigvis en midlertidig tilstand for de fleste, men for noen kan symptomet vedvare. Det kommer an på hva som er årsaken til fatigue, og eventuelt sykdom som uløser det.

Kilder: 1) Better health.au: Fatigue 2) NHS.uk: 10 medical reasons for feeling tired 3) Mayoclinic.org: Fatique and causes

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer