Blodig avføring, feber, utslett

Spørsmål

Mann: 56 år, røyker og drikker mye kaffe. Jobber utenfor Senegal hvor vi får provianten fra. Der jeg jobber har vi russisk lege som sikkert kan jobben sin men føler at jeg kanskje ikke blir helt forstått hva jeg sier under en diagnose. For ca 60 timer side fikk jag magesmerter og diare som enda vedvarer. Jeg lurer på om det kan være en matforgiftning men ingen av de andre jeg jobber sammens med har hatt disse symptomene. Jeg følte meg litt kvalm, uten og ha oppkast, og feber smerter I kroppen. Legen tok blodtrykk og puls, som var ok, og sjekket magen uten at det var noen smerter. For ca 48 timer siden begynte jeg og få Ganske mye ferskt blod I avføringen ikke bare når jeg tørket meg men også rundt I toalett skålen. Dette har vedvart. Jeg har også fått utslett på kroppen som legen tror kan være feber utslett. Jeg har fått medisin for utslett og hydrokortison for endetarms åpningen. Kan det være noe mer alvorlig?

Mann 56
Svar

Hei,


Den vanligste årsaken til ferskt blod fra endetarmen er hemorroider, en ufarlig tilstand. Det kan være at du har trykket hardt mens du hadde diare, og at hemorroider du alt hadde har sprukket. Hvis det er tilfelle, er behandlingen og det skipslegen foreslår, riktig. Dette kan også være noe mer alvorlig. Du kan ha en matforgifting eller en annen infeksjon. Du kan også ha en underliggende sykdom som forårsaker dette. Det er vanskelig å vite uten litt mer informasjon, men hvis dette ikke går over, eller hvis du blir verre, bør du til et sykehus. Jeg ville absolutt gått til fastlegen din når du kommer hjem. I og med at du er på en båt, vet jeg ikke hva mulighetene er for deg til behandling på sykehus, og det er nå noen dager siden dette skjedde, så jeg regner med at du enten har blitt bedre eller ikke. Hvis du har blitt bedre, ville jeg prøvd å redusere kaffe og røyk, og spise varmebehandlet mat i tillegg til å drikke vann fra flasker og så lite alkohol som mulig. 


Jeg håper du er bedre nå, og hvis ikke bør du altså sees på et sykehus. 


Mvh,


Nina Bryhn, MD