Tilbakevendende urinveisinfeksjoner

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med urinveisinfeksjon(?) nesten hver gang etter sex. Har hatt fast partner i to år. Jeg har ikke oppsøkt lege og fått det påvisst hver gang, men har tisset blod, tisset ofte, og hatt de normale symptomene. Jeg tror jeg til sammen har gått til lege og fått antibiotika for dette 3 ganger, men jeg ble rett og slett lei siden jeg hadde det hele tiden. Symptomene varer i flere dager etter sex. Det hjelper ikke å tisse etterpå. Dette har blitt et stort problem for meg. Jeg våkner midt på natta og går på do, og klarer ikke å sove igjen da jeg aldri føler meg «ferdig». Jeg er bare 19 år og synes det er rart å plages med dette. Jeg gjorde noen undersøkelser med lege som viste at jeg hadde blod i urin både når jeg hadde uvi og når jeg ikke hadde det. Jeg tror ikke lenger at dette er uvi, isåfall har jeg det jo nesten hele tiden. Hva kan være årsaken, og finnes det noen spesialister jeg kan oppsøke?

Kvinne 19
Svar

Hei!

Skjønner godt at du er lei av å ha så mye urinveisplager, og i så ung alder. Studier har vist at seksuelt aktive unge kvinner har mange urinveisinfeksjoner og risikoen for å få urinveisinfeksjon er sterkt korrelert (har veldig sammenheng) med nylig gjennomgått samleie. Grunnen til dette er at det innføres andre bakterier i skjeden og urinrørsåpningen ved samleie, dette øker risikoen for at noen bakterier får "fotfeste" i slimhinnene i urinrøret eller urinblæren, og gir så en urinveisinfeksjon. Dette er en av grunnene til at det anbefales å tisse kort tid etter sex, men dette har du tydeligvis forsøkt uten at du føler at det hjelper. Risikoen for urinveisinfeksjon etter samleie øker også dersom man nylig har hatt urinveisinfeksjon. Og som ved så mange andre sykdommer og tilstander, så er det en stor individuell variasjon på hvor disponibel/sårbar man er for å få f.eks. urinveisinfeksjon.

De fleste urinveisinfeksjonene hos kvinner er ikke kompliserte, noen går over av seg selv uten antibiotika, og dersom det behandles med antibiotika er det en rekke forskjellige antibiotika å velge mellom og det er ikke nødvendig å behandle lenger enn noen få dager. Ofte velges antibiotikatype på empirisk grunnlag (erfaringsgrunnlag). Men dersom man får tilbakevendende urinveisinfeksjon etter kort tid, ville jeg anbefalt at det tas urinprøve til "dyrkning" for å bekrefte at det er en infeksjon, se hvilke(n) bakterie det kan være snakk om og hvilken antibiotika som er best egnet. Ved tilbakevendende urinveisinfeksjon er det også viktig at behandligsvarigheten er lang nok. Noen studier av kvinner med hyppige plager med urinveisinfeksjon etter samleie, har også vist at antibiotikaprofylakse (forebyggende antibiotika) kan ha veldig god effekt. Istedenfor å vente til en har fått urinveisinfeksjon og behandle med en full kur, tar man en tablett så fort som mulig etter samleie, og dette har altså vist at antall tilfeller med urinveisinfeksjon blir veldig redusert. Her må man også være obs på at noen typer antibiotika anbefales ikke å bruke mye av over tid. Disse vurderingene kan din fastlege eller en spesialist i infeksjonssykdomer hjelpe med.

Når det gjelder blod i urinen, så er det noe som det i utgangspunktet ikke skal være tilstede. Hematuri (blod i urinen) kan forekomme både makroskopisk (synlig) og mikroskopisk (skjult men som kan sees på urinprøve) ved urinveisinfeksjoner og er forsåvidt ikke uvanlig. Men du bør kontrollere at du ikke har hematuri når du ikke har infeksjoner eller symptomer. Det ble tidligere sagt at mikroskopisk hematuri (skjult blod i urinen) hos unge folk uten noe symptomer/sykdommer ikke behøver utredning. Men da du har hatt mye plager med urinveisinfeksjoner samt synlig blod i urinen, anbefaler jeg å bli henvist til urolog (kirurg som er spesialisert i nyre og urinveier) for en vurdering. Han/hun kan også gjøre en cystoskopi (kameraundersøkelse av urinblæren) for å se om blæren er normal eller ikke, samt vurdere om det er anatomiske forhold som gjør at du kan ha lettere for å få infeksjoner. En skal samtidig være forberedt på at det kan være man ikke finner noe unormalt, men da kan man også utelukke en rekke sykdommer og tilstander.

Håper det ordner seg for deg!

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox