Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dråper brun væske i trusen, er det kreft i urinveiene?

Spørsmål

Blod i urinen? Jeg har hatt ofte urininfeksjon siden høsten 2017. Hver gang blod og protein i urinen. Tidligere urininfeksjon 1-2 ganger hver høst. Antibiotika har hjulpet, men har glømt å ta kontrollprøve etterpå. I vinter oppdaget jeg 1-2 dråper lysebrun væske i trusen som har kommet 1 gang hver 2-4 mnd. Lurte på om det kom fra underliv, men sitter for langt framme og svie i urinrøret i den forbindelsen. Har fått antibiotika og da har den brune væsken vært borte i 6 mnd. Dukker også opp når jeg reiser og har koffert med meg. I vår fikk jeg Hiprex mot urininfeksjon, og det har hjulpet. Går ofte på do. Drikker flere kopper vann i krus om dagen for å unngå å få urininfeksjon. En stund siden jeg har hatt brun væske i trusen, men fikk det da jeg var på reise igjen. Tok urinprøve med meg til legen for å spørre om utredning da den lysebrune væsken bekymrer meg. Urinprøven visste blod i urinen, men ikke synlig for øyet. Kjenner mer frisk utover det. Skal ta Ct m/kontrastvæske nå til uken. Jeg er redd for kreft. Har lurt på om autoimmune sykdommer kan være årsaken. Finner ikke annen ufarlig årsak når det ikke er protein i urinen. Vet at Hiprex kan gi hematuri som bivirkning, men har hatt problemer før jeg begynte med det i vår. Trener litt med håndvekter og jogger lett 30 min nesten hver dag. Spiser sunt. Spiser ikke salt, mettet fett, sukker. Begrenset fruktsukker da jeg spiste mye frukt før som ga mye fruktsukker. Spiser olivenolje, rå hvitløk, ingefær i kaffen (drikker 3 kopper om dagen, 1 tskj. eplecidereddik blandet i et stort krus med vann. Tranebærjuice med lite sukker. Spiser rødt kjøtt til middag 1 gang i mnd, spiser mest kylling, kalkun, fisk og vilt. Spiser lett produkter pålegg.

Kvinne 62
Svar

Hei,


Jeg skjønner at du er bekymret, men jeg tror ikke du skal bekymre deg enda. For det første rapporterer du at den lysebrune væsken ofte kommer når du bærer tungt. Det er ikke uvanlig at å løfte ting kan gi litt utflod eller føre til at man slipper ut litt urin. Det kan være at de små dråpene du ser ikke er annet enn urin som kommer ut ved løfting av en koffert. 

I og med at du har mikroskopisk hematuri er det fint at du får tatt et CT og også at man sjekker deg for eventuelle autoimmune sykdommer som kan angripe nyrene, særlig fordi du allerede har PBC. At din PBC er så velkontrollert er et godt tegn, men det er ikke uvanlig å få andre autoimmune sykdommer og stoffskifteproblemer når man har PBC, så det er godt at du følges opp. 

Som du alt vet kan det være at det er Hiprex som gir et falskt positivt resultat, og det kunne vært greit å stanse Hiprex i en måned og sjekke urinen din efter det, men en CT er fint hvis du allerede hadde hematuri før oppstart av Hiprex.

Brun væske kan også være utflod, og du skal til gynekolog for sjekk som er bra. Hvis du har hatt nye partnere og har hatt samleie med dem, er det greit å bli sjekket for eventuelle kjønnsykdommer også i tillegg til en sjekk av livmorhals og livmor. 


Hvis man ikke finner noe på CT eller hos gynekolog, og det ikke er tegn til autoimmune sykdommer som angriper nyrene dine, kunne man også vurdere en urologihenvisning så man kan sjekke innsiden av blæren din hvis du fortsetter å ha mikroskopisk hematuri eller brun væske i trusen din.
Mvh,


Nina Bryhn, MDAnnonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-