Urinveisinfeksjoner

Les om årsak, symptomer og behandling ved urinveisinfeksjoner hos kvinner.

URINVEISINFEKSJON: Symptomene på blærekatarr er lette å kjenne igjen - det svir og gjør vondt ved tissing, og man må tisse oftere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
URINVEISINFEKSJON: Symptomene på blærekatarr er lette å kjenne igjen - det svir og gjør vondt ved tissing, og man må tisse oftere. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Ved urinveisinfeksjon gjør det vondt når du tisser og mange føler de må tisse hele tiden. Risikoen for å få en urinveisinfeksjon er størst for kvinner. De fleste kvinner vil nemlig oppleve å få urinveisinfeksjon en eller flere ganger i livet.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Brynjulf Barexstein

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

- En urinveisinfeksjon skyldes bakterier som infiserer nedre urinveier kalles blærekatarr, mens en urinveisinfeksjon i øvre urinveier - nyrebekkenbetennelse, forklarer Anne Bente Larsen, spesialist i allmennmedisin og allmennlege hos Aleris.

I denne saken skal vi konsentrere oss om nedre urinveisinfeksjon – kalt blærekatarr eller cystitt på det medisinske fagspråket. Det er en infeksjonen som skyldes at bakterier – det kan være tarmbakterier eller andre typer bakterier - kommer inn i urinrøret og flytter seg opp til blæren.

URINVEISINFEKSJON: Blærekatarr gir svie og hyppig vannlating som vanligste symptom. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
URINVEISINFEKSJON: Blærekatarr gir svie og hyppig vannlating som vanligste symptom. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Tarmbakterier kan forårsake urinveisinfeksjon

- Det er noen få typer tarmbakterier som forårsaker urinveisinfeksjon. De fleste tarmbakteriene gjør ingen skade, forklarer professor Anders Bærheim, professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen.

PROFESSOR: Anders Bærheim ved Universitetet i Bergen er ekspert på blærekatarr. Han anbefaler å drikke mye og tisse ofte. Foto: UiB
PROFESSOR: Anders Bærheim ved Universitetet i Bergen er ekspert på blærekatarr. Han anbefaler å drikke mye og tisse ofte. Foto: UiB Vis mer

Men noen tarmbakterier kan altså skape en infeksjon hvis de komme rinn i urinrøret og opp i blæren.

- Alle kan få en nedre urinveisinfeksjon, men det forekommer oftere hos kvinner enn menn, sier Larsen.

Faktisk er det hundre ganger vanligere hos kvinner enn hos menn. Årsaken til at dette er en sjelden tilstand blant menn er fordi deres urinrør er mye lengre enn kvinnens, og dette beskytter mot infeksjon.

Noen kan ha urinveisinfeksjon uten å merke det, men de aller fleste vil merke det. Og symptomene er lett gjenkjennelige. Det svir når man tisser, og man tisser hyppigere enn vanlig.

GBS kan også forårsake urinveisinfeksjon hos gravide.

Symptomer på nedre urinveisinfeksjon

- Noen forklarer at det føles som å tisse piggtråd. Du må tisse oftere enn vanlig, og mange forklarer at de må tisse veldig plutselig. Man kan også få vondt i underlivet, smerter nederst i magen eller ryggen. Noen forklarer også at det føles som om underlivet vil vrenge seg, sier Bærheim.

LES MER: Symptomer på urinveisinfeksjon

En nedre urinveisinubehagelig og irriterende, men som regel ufarlig. I de fleste tilfeller vil den gå over av seg selv etter tre dager opp til en uke. Mange behandles også med en kort antibiotikakur. Den vil ofte hjelpe allerede samme dag eller dagen etter.

- En nedre urinveisinfeksjon er en selvbegrensende sykdom som går over av seg selv. Et godt råd er å drikke rikelig når man har fått det. En ny tysk studie viser også at Brexidol (NSAID/betennelsesdempende tabletter) hjelper tre fjerdedeler av kvinner med urinveisinfeksjon, sier Bærheim.

Han understreker at dersom man vil ha antibiotika er det viktig at behandlingen bare varer i tre dager.

- Men det aller viktigste er å drikke mye.

LES OGSÅ: Enurese - ufrivillig vannlatning hos barn

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Urinveisinfeksjon hos barn

Barn kan få urinveisinfeksjon av andre årsaker enn voksne. Og symptomene på urinveisinfeksjon kan også arte seg annerledes hos barn enn voksne.

LES MER: Urinveisinfeksjon hos barn

Diffrensialdiagnoser

Hvilke andre diagnoser kan ligne på urinveisinfeksjon, og ha noe av de samme symptomene?

 • Slimhinneatrofi. Hos eldre kvinner kan smerter ved vannlatning skyldes slimhinneatrofi/uretraprolaps. Lokal østrogenbehandling kan hjelpe.
 • Blære/uretra-syndrom. Hos yngre menn og kvinner kan årsaken være «blære/uretra-syndrom».
 • Seksuelt overført infeksjon kan gi betennelsestilstander i urinrøret. Se genital klamydiainfeksjon og gonoré.
 • Soppinfeksjon
 • Kreft
 • Tuberkulose i urinveiene
 • Øvre urinveisinfeksjon (pyelonefritt). Da har du også almennsymptomer og feber.

Noen ganger foreligger falskt negativ prøve. Hos ikke-gravide kvinner i fertil alder med cystittsymptomer er sannsynligheten 50 % for at det likevel foreligger en urinveisinfeksjon, og legen vil gi deg antibiotikakur likevel.

Kilder: Legevakthåndboken

EKSTRA UTSATT: Gravide er ekstra utsatt for blærekatarr, fordi livmoren presser mot urinrøret. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
EKSTRA UTSATT: Gravide er ekstra utsatt for blærekatarr, fordi livmoren presser mot urinrøret. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Risikofaktorer for urinveisinfeksjon

Dette kan øke risikoen for urinveisinfeksjon:

 • Samleie – særlig der kvinnen sitter oppå mannen
 • Graviditet – gravide er spesielt utsatt (fordi livmoren trykker mot urinrøret)
 • Høy alder
 • Bruk av en vaginal sædcelledrepende krem eller gel – eller kondomer med sæddrepende krem
 • Bruk av pessar
 • Diabetes
 • Urinkateter, et rør som fører urin ut fra blæren din
 • Kulde/kalde bein

LES OGSÅ: Alt om urininkontinens

TO ULIKE URINVEISINFEKSJONER: Blærekatarr og nyrebekkenbetennelse. Foto: NTB Scanpix
TO ULIKE URINVEISINFEKSJONER: Blærekatarr og nyrebekkenbetennelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon

- Dette handler om det samme som risikofaktorene. Samleie der det blir press fra penis mot urinrøret, noe som særlig skjer hvis kvinnen sitter oppå mannen, kan gjøre at penis dytter bakterier oppover i urinrøret. Derfor er det alltid lurt å tisse etter samleie. Husk at det må skje før det har gått 15 minutter, sier Bærheim.

De to enkleste rådene er å drikke mye – og tisse ofte.

- Hvis du bare har tre vannlatinger om dagen disponerer dette for urinveisinfeksjon. Hvis du drikker mye vil hver vannlating bidra til å skylle ut bakterier. Det er også viktig å ikke utsette vannlatingen når du må, sier Bærheim.

I enkelte sosiale situasjoner, eller i møter, kan man kvie seg for å løpe på toalettet.

- Og småjenter som kvier seg for å gå på skoletoalettet kan utvikle urinveisinfeksjon, sier Bærheim.

Man snakker ikke om urinveisinfeksjon hos jenter under fire år, men det øker fra femårsalderen. Og forekomsten av urinveisinfeksjon øker med seksuell aktivitet.

- Faren for urinveisinfeksjon øker ved alderen. Østrogener fremmer veksten av melkesyrebakterier i skjeden, og disse bidrar til å forebygge bakteriell ubalanse. Ved økt alder blir det mindre østrogen, derfor øker faren for blærekatarr, sier Bærheim.

LES OGSÅ: Slik kan du forebygge urinveisinfeksjon

Kulde kan påvirke

Man hører ofte at man kan få urinveisinfeksjon av å fryse i baken – for eksempel sitte på en kald benk. Eller isbade.

- Dette er ikke bare en myte. En studie der vi kjølte ned kvinners bein i kaldt vann (12 grader) viste at en av seks utviklet urinveisinfeksjon 53 timer seinere. Det er sannsynligvis så lang tid det tar for infeksjonen å utvikle se, sier Bærheim.

FULL BLÆRE: Når urin blir stående i blære øker faren for bakterieinfeksjoner. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FULL BLÆRE: Når urin blir stående i blære øker faren for bakterieinfeksjoner. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Han forklarer at det å bli nedkjølt på beina stimulerer det adrenerge nervesystemet – det samme som gjør at vi skiller ut adrenalin for eksempel når vi blir redd, og dette gjør at lukkemuskelen i blæren strammer seg, slik at urinen blir stående lenger i blæren.

- Da får bakteriene større sjanse til å vokse – det er samme effekt som hvis man tisser sjelden, sier Bærheim.

- Betyr det at vi ikke bør isbade for eksempel?

- Nei, ikke generelt. Men hvis man merker en sammenheng mellom isbading og urinveisinfeksjon bør man være forsiktig med det.

Behandling av urinveisinfeksjon

– En akutt urinveisinfeksjon skal behandles med antibiotika, sier Britt-Ingjerd Nesheim, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og overlege ved Oslo Universitetssykehus. Noen er plaget med gjentakende urinveisinfeksjoner, men behandlingsmetoden er fortsatt den samme.

– Det er viktig at legen kartlegger hvilke bakterier det dreier seg om, for å forskrive et antibiotikum som er virksomt.

Myte at hyppige samleier gir urinveisinfeksjon?

Blærekatarr, eller nedre urinveisinfeksjon, kalles gjerne noe spøkefullt for “hooneymoon disease” - altså bryllupsreisesyke. Dette fordi man trodde det var en sammenheng mellom urinveisinfeksjon og hyppig samleie.

- Ja, dette stemmer også etter min erfaring. Derfor er det et godt råd å late vannet etter samleie, sier Anne Bente Larsen.

Anders Bærheim tror dette var tilfellet mer før, den gang man gjerne var avholdende før ekteskapet. I dag er det ingenting som tyder på en sammenheng mellom urinveisinfeksjon og hyppig samleie.

- Hvis nordmenn har i snitt 2,7 samleier i uka er det for hyppig til å utvikle urinveisinfeksjon. Det er faktisk en større fare for å utvikle urinveisinfeksjon hvis man har sjeldnere samleie, sier Bærheim.

Også han anbefaler kvinnen å tisse etter samleie.

- Det er veldig lurt å tisse etter samleie, men da bør det skje før det har gått 15 minutter. Det er litt viktig – selv om de fleste kanskje helst vil gjøre helt andre ting enn å løpe på do etter samleie, sier Bærheim.

Men gjør du det får du både tømt blæra, og skylt vekk eventuelle tarmbakterier som kan ha sneket seg inn i urinrøret. Dette er altså snakk om kvinnenes egne bakterier - det er ikke bakterier fra mannen som fører til urinveisinfeksjon.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder: UIB, Aleris, helsenorge.no, forskning.no

LEGENE SVARER OM URINVEISINFEKSJON:

Har du spørsmål om urinveinsinfeksjon eller andre sykdommer? Kontakt en av våre lommeleger her