Urinveisinfeksjoner

Les om årsak, symptomer og behandling ved urinveisinfeksjoner hos kvinner.

URINVEISINFEKSJON: Symptomene på blærekatarr er lette å kjenne igjen - det svir og gjør vondt ved tissing, og man må tisse oftere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
URINVEISINFEKSJON: Symptomene på blærekatarr er lette å kjenne igjen - det svir og gjør vondt ved tissing, og man må tisse oftere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ved urinveisinfeksjon gjør det vondt når du tisser og mange føler de må tisse hele tiden. Risikoen for å få en urinveisinfeksjon er størst for kvinner. De fleste kvinner vil nemlig oppleve å få urinveisinfeksjon en eller flere ganger i livet.

Hva er urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon (UVI) en vanlig infeksjon i urinveiene dine, vanligvis er urinrøret og blæren infisert, men nyrebekkenet kan også få infeksjon. Infeksjonen forårsakes av bakterier eller andre mikroorganismer. Hyppig vannlating og svie ved vannlating er vanligste symptomer.

Ulike typer urinveisinfeksjoner

Urinveisinfeksjoner deles inn i nedre og øvre urinveisinfeksjoner.

 1. Urinveisinfeksjon i nedre urinveier kan igjen deles inn i:
  – urinrørsbetennelse, eller uretritt på det medisinske fagspråket.
  blærekatarr, eller cystitt på det medisinske fagspråket.
  Infeksjonen er plagsom, men ikke alvorlig. Infeksjon bør behandles for at den ikke utvikler seg til en øvre urinveisinfeksjon.
 2. Urinveisinfeksjon i øvre urinveier (nyrebekken) kalles nyrebekkenbetennelse, eller pyelonefritt på det medisinske fagspråket. Infeksjonen gir høy feber og dårlig allmenntilstand, og bør behandles snarlig for å unngå komplikasjoner.

I denne saken skal vi konsentrere oss om nedre urinveisinfeksjon.

PROFESSOR I ALLMENNMEDISIN: Anders Bærheim ved Universitetet i Bergen er ekspert på blærekatarr. Foto: UiB
PROFESSOR I ALLMENNMEDISIN: Anders Bærheim ved Universitetet i Bergen er ekspert på blærekatarr. Foto: UiB Vis mer

Hvorfor får kvinner oftere urininfeksjon enn menn?

Alle kan få urinveisinfeksjon, men kvinner har et kort urinrør, derfor får de lettere og oftere tarmbakterier opp i blæren, enn menn gjør.

– Alle kan få en nedre urinveisinfeksjon, selv om det forekommer oftere hos kvinner enn menn, sier Larsen. Faktisk er det hundre ganger vanligere hos kvinner enn hos menn. Årsaken til at dette er en sjelden tilstand blant menn er fordi deres urinrør er mye lengre enn kvinnens, og dette beskytter mot infeksjon, har Anders Bærheim, professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen, tidligere forklart Lommelegen.

Når det gjelder menn er forekomsten av urinveisinfeksjon vesentlig høyere blant eldre menn enn hos yngre menn. Hovedandelen av eldre menn som får urinveisinfeksjon, har en underliggende urologisk årsak, enten i nyre, blære eller prostata. Dette er viktig å kartlegge for riktig behandling. (2, 3)

LES MER: Urinveisinfeksjoner hos menn

URINVEISINFEKSJON: Blærekatarr gir svie og hyppig vannlating som vanligste symptom. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
URINVEISINFEKSJON: Blærekatarr gir svie og hyppig vannlating som vanligste symptom. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Urinveisinfeksjon hos barn

Barn kan få urinveisinfeksjon av andre årsaker enn voksne. Og symptomene på urinveisinfeksjon kan også arte seg annerledes hos barn enn voksne: feber, oppkast, passivitet, irritabilitet, redusert matlyst, magesmerter, hyppig vannlating, blodig urin. Hos større barn ligner symptombildet på bildet hos voksne.

LES MER: Urinveisinfeksjon hos barn

image: Urinveisinfeksjoner hos gravide

Urinveisinfeksjoner hos gravide

Årsaker til urinveisinfeksjon

De vanligste bakteriene som forårsaker urinveisinfeksjon:

– Det er noen få typer tarmbakterier som forårsaker urinveisinfeksjon. De fleste tarmbakteriene gjør ingen skade, men kan skape infeksjon hvis de kommer inn i urinrøret, ifølge Bærheim.

Symptomer på nedre urinveisinfeksjon

Noen kan ha urinveisinfeksjon uten å ha symptomer, men de aller fleste vil merke det. Og symptomene er lett gjenkjennelige. Det svir når man tisser, og man tisser hyppigere enn vanlig. Urinen kan også lukte noe annerledes enn den pleier.

«Noen forklarer at det føles som å tisse piggtråd.» Anders Bærheim, professor i allmennmedisin

– Du må tisse oftere enn vanlig, og mange forklarer at de må tisse veldig plutselig. Man kan også få vondt i underlivet, smerter nederst i magen eller ryggen. Noen forklarer også at det føles som om underlivet vil vrenge seg, sier Bærheim.

LES MER: Symptomer på urinveisinfeksjon

Kan det være noe annet?

Hvilke andre diagnoser kan ligne på urinveisinfeksjon, og ha noe av de samme symptomene?

(6)

EKSTRA UTSATT: Gravide er ekstra utsatt for blærekatarr, fordi livmoren presser mot urinrøret. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
EKSTRA UTSATT: Gravide er ekstra utsatt for blærekatarr, fordi livmoren presser mot urinrøret. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Risikofaktorer for urinveisinfeksjon

Dette kan øke risikoen for urinveisinfeksjon:

 • Du er kvinne og har dermed kortere urinrør
 • Sex. Seksuelt aktive kvinner har tendens til å ha flere urinveisinfeksjoner enn de som ikke er seksuelt aktive.
 • Ny sexpartner
 • Bruk av vaginal sædcelledrepende krem eller gel, kondomer med sæddrepende krem eller pessar.
 • Etter overgangsalder. Mindre østrogen kan forårsake endringer i urinrøret som gjør det mer mottakelig for infeksjoner.
 • Graviditet
 • Forstørret prostata hos menn
 • Spedbarn født med misdannelser i urinveiene.
 • Nyresteiner eller andre tilstander som forårsaker blokade av urinveier
 • Immunsystemsvikt
 • Diabetes
 • Bruk av urinkateter
 • Nylig operasjon eller undersøkelse av urinveiene

(1, 5)

LES OGSÅ: Alt om urininkontinens

TO ULIKE URINVEISINFEKSJONER: Blærekatarr og nyrebekkenbetennelse. Foto: NTB Scanpix
TO ULIKE URINVEISINFEKSJONER: Blærekatarr og nyrebekkenbetennelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Når bør man kontakte lege?

Hvis du har symptomer på urinveisinfeksjon bør du kontakte lege. Ta med urinprøve, gjerne fra morgenurinen, når du reiser til lege.

Slik tar du urinprøven

Undersøkelser og tester

Hvordan kan man vite sikkert at man har en urinveisinfeksjon?

De kliniske, klassiske tegnene på urinveisinfeksjon er ofte nok for en lege til å sette diagnosen. En urintest kan gi ytterligere holdepunkter for diagnosen. Man analyserer urinen ved urinstiks. Hvis det er utslag på leukocytter, protein og blod kan dette være tegn på urinveisinfeksjon.

Urinstiks og fortrinnsvis -dyrkning utføres hos alle unntatt ikke-gravide kvinner mellom 16 og 60 år med typiske og ukompliserte cystittsymptomer.

Noen ganger foreligger falskt negativ prøve. Hos ikke-gravide kvinner i fertil alder med cystittsymptomer er sannsynligheten 50 % for at det likevel foreligger en urinveisinfeksjon, og legen vil gi deg antibiotikakur likevel. (6)

For barn, gravide, menn og kvinner over 60 år vil man sende inn urinprøve til dyrkning. (6)

Tilbakevendende urinveisinfeksjoner

Det er mange mulige årsaker til at enkelte rammes av urinveisinfeksjoner igjen og igjen, og det kan ofte være nødvendig med en lang utredning for å finne ut hva som ligger bak. Dessverre er det også mange tilfeller der man ikke finner en grunn, noe som gjør det nesten umulig å behandle.

LES MER OM DETTE:

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

 • Østrogen kan forebygge urinveisinfeksjoner hos kvinner i og etter overgangsalder
 • Unngå å velge prevensjon som har sædcelledrepende krem eller gel, kondomer med sæddrepende krem eller pessar.

(7)

Myter om forebygging

 • Det er ikke bevist at å drikke mye eller å gå på do og tisse rett etter samleie vil forebygge UVI, selv om dette er et råd som ofte blir gitt.
 • Ifølge oppsummert forskning har ikke tranebær noe forebyggende effekt mot urininfeksjon.

(7)

LES OGSÅ: Slik kan du forebygge urinveisinfeksjon

TØM BLÆRA: Når urin blir stående i blære øker faren for bakterieinfeksjoner. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TØM BLÆRA: Når urin blir stående i blære øker faren for bakterieinfeksjoner. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Komplikasjoner ved urinveisinfeksjoner

Ved rask og riktig behandling fører nedre urinveisinfeksjoner sjelden til komplikasjoner. Men en ubehandlet urinveisinfeksjon kan få alvorlige konsekvenser. Komplikasjoner av kan omfatte:

 • Tilbakevendende urinveisinfeksjoner, spesielt hos kvinner
 • Nyreskade: Permanent nyreskade ved langvarig ubehandlet nyrebekkenbetennelse (pyelonefritt)
 • Gravide har økt risiko for at fosteret får lavere fødselsvekt eller blir født for tidlig ved ubehandlet urinveisinfeksjon.
 • Noen typer ubehandlet urinrørsbetennelse hos menn (gonokokk uretritt) kan gi skade på urinrøret.
 • Sepsis (blodforgiftning) er en potensielt livstruende komplikasjon av urinveisinfeksjon, spesielt ved øvre urinveisinfeksjon.

Behandling av urinveisinfeksjon

– En akutt urinveisinfeksjon skal behandles med antibiotika, sier Britt-Ingjerd Nesheim, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og overlege ved Oslo universitetssykehus. Noen er plaget med gjentakende urinveisinfeksjoner, men behandlingsmetoden er fortsatt den samme.

– Det er viktig at legen kartlegger hvilke bakterier det dreier seg om, for å forskrive et antibiotikum som er virksomt, påpeker Nesheim.

Noen mener det hjelper å drikke mer vann for å "skylle ut" bakteriene, men dette kan ikke dokumenteres. Unngå sure drikker som fruktjuice og drikker som kan irritere blæren, som for eksempel kaffe. Du kan prøve paracetamol for å dempe smerten. Å holde en varmeflaske over magen kan også være lindrende. (4)

Varighet av sykdommen

En nedre urinveisinfeksjon er en selvbegrensende sykdom som går over av seg selv. I de fleste tilfeller vil den gå over av seg selv etter tre dager opp til en uke. Antibiotika vil forkorte forløpet, du føler deg bedre allerede samme dag eller dagen etter.

LES OGSÅ: Enurese – ufrivillig vannlating hos barn

LEGENE SVARER OM URINVEISINFEKSJON:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-

Kilder:

1) Mayoclinic: UTI 2) PubMed: Urinary Tract Infections in Older Men 3) BMJ: Urinary tract infections in men 4) Helsedirektoratet: Antibiotika, anbefaling UVI hos menn 5) Helsenorge – urinveisinfeksjon 6) Legevakthåndboken: Nedre urinveisinfeksjoner 7) BMJ UTI in women