Urinveisinfeksjoner hos menn

Urinveisinfeksjoner hos menn er sjeldnere enn hos kvinner. Gjentatte urinveisinfeksjoner bør utredes.

URINPRØVE: Legen kan ved hjelp av en urinstiks raskt bekrefte diagnosen urinveisinfeksjon.
URINPRØVE: Legen kan ved hjelp av en urinstiks raskt bekrefte diagnosen urinveisinfeksjon. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Urinveisinfeksjon er en infeksjon i blære, urinleder eller nyrebekken.

Blærekatarr (cystitt) er den vanligste formen for urinveisinfeksjon, og er som regel en ukomplisert tilstand. Men hvis urinveisinfeksjonen rammer urinleder og nyrebekken, har man en øvre urinveisinfeksjon, kalt nyrebekkenbetennelse (pyelonefritt) som er en mer alvorlig diagnose og komplisert tilstand.

E. coli er bakterien som forårsaker flest urinveisinfeksjoner hos kvinner og menn.

Hvor vanlig er urinveisinfeksjon hos menn?

Både menn og kvinner kan få urinveisinfeksjon, men infeksjonen er langt sjeldnere hos menn.

Det er spedbarn og menn over 50 år som er mest utsatt for urinveisinfeksjoner.

Forekomsten av urinveisinfeksjon er vesentlig høyere blant eldre menn enn hos yngre menn. Hovedandelen av eldre menn som får urinveisinfeksjon, har en underliggende urologisk årsak, enten i nyre, blære eller prostata. Dette er viktig å kartlegge for riktig behandling. (2, 3)

LES MER: Urinveisinfeksjoner hos barn

Hva er årsaken til at menn får urinveisinfeksjoner?

Infeksjonen skyldes som regel at bakterier kommer inn i urinrøret og flytter seg opp til blæren. Det er ofte egne tarmbakterier, men årsaken kan også være andre typer bakterier.

Hos menn vil disse faktorer øke risikoen for å få en urinveisinfeksjon:

Symptomer

Ikke alle har symptomer på en urinveisinfeksjon.

BLÆREKATARR: De nedre urinveiene er rammet. Symptomene er svie og hyppig vannlating.
BLÆREKATARR: De nedre urinveiene er rammet. Symptomene er svie og hyppig vannlating. Vis mer

Symptomene på blærekatarr (nedre urinveisinfeksjon).

Siden menn har lengre urinrør enn kvinner antar man at symptomene kan være mindre fremtredende enn hos kvinner. (3)

NYREBEKKENBETENNELSE: Det er nyrebekkenet som har fått en infeksjon. Symptomene er mer alvorlige og du bør ikke vente med å oppsøke lege.
NYREBEKKENBETENNELSE: Det er nyrebekkenet som har fått en infeksjon. Symptomene er mer alvorlige og du bør ikke vente med å oppsøke lege. Vis mer

Symptomer på nyrebekkenbetennelse (Øvre urinveisinfeksjon)

Kan det være noe annet?

Symptomene kan også indikere andre sykdommer, og det er viktig at legen utelukker disse før du får behandling for nyrebekkenbetennelse.

Når bør man oppsøke lege

Menn bør alltid oppsøke lege ved symptomer på urinveisinfeksjoner.

Indikasjon for behandling

Hos menn skal både urinveisinfeksjoner som gir symptomer og feber alltid behandles. Urindyrkning med resistensbestemmelse skal alltid foretas. Hvis menn får gjentatte urinveisinfeksjoner anbefales henvisning til urologisk utredning. (1)

Behandling

Urinveisinfeksjoner hos menn behandles med antibiotika.

Man bør ta hensyn til eventuell samtidig infeksjon i prostata og velge et antibiotikum som gir høy konsentrasjon i prostata (trimetoprim, fluorokinoloner). Nitrofurantoin bør ikke brukes hos menn med UVI pga lave vevskonsentrasjoner. (1)

LES OGSÅ: Bivirkninger av antibiotika

Tilbakevendende urinveisinfeksjoner

Det er mange mulige årsaker til at enkelte rammes av urinveisinfeksjoner igjen og igjen, og det kan ofte være nødvendig med en lang utredning for å finne ut hva som ligger bak. Dessverre er det også mange tilfeller der man ikke finner en grunn, noe som gjør det nesten umulig å behandle.

LES MER OM DETTE: Tilbakevendende urinveisinfeksjoner hos menn

Kilder:

1) Helsedirektoratet 2) PubMed 3) BMJ 4) Uptodate 5) Helsebiblioteket.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer