Nyrebekkenbetennelse (pyelonefritt)

Ved nyrebekkenbetennelse er symptomene høy feber, smerter i flankene, og svie når du tisser. Det viktig at du får behandling raskt.

BAKTERIER I NYREBEKKENET: Infeksjonen må behandles med antibiotika. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BAKTERIER I NYREBEKKENET: Infeksjonen må behandles med antibiotika. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Nyrebekkenbetennelse betegnes på fagspråket som pyelonefritt.

De fleste urinveisinfeksjoner skyldes at bakterier kommer opp i urinrøret, og er som regel ufarlige – som urinveisinfeksjonen blærekatarr. Men dersom bakteriene sprer seg videre oppover til nyrebekkenet og nyrevevet, kalles dette nyrebekkenbetennelse (pyelonefritt). Dette er en mer alvorlig diagnose enn for eksempel blærekatarr, som oftest går over av seg selv etter noen dager. (4)

FORSKJELLEN: Ved en vanlig blærekatarr er blæren angrepet. Ved en nyrebekkenbetennelse sitter infeksjonen lengre opp og nærmere nyren. Nyrebekkenet ligger i inngangen til nyren fra urinlederen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FORSKJELLEN: Ved en vanlig blærekatarr er blæren angrepet. Ved en nyrebekkenbetennelse sitter infeksjonen lengre opp og nærmere nyren. Nyrebekkenet ligger i inngangen til nyren fra urinlederen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Nyrebekkenbetennelse er en bakteriell infeksjon i nyrebekkenet. Nyrebekkenbetennelse skyldes samme bakterier som ved blærekatarr, som regel tarmbakterien E-coli. Tilstanden er ikke smittsom, da bakteriene som regel kommer fra ens egen endetarm. Det vil samtidig også alltid være en betennelsesreaksjon i selve nyrevevet omkring. (3)

Alle kan få nyrebekkenbetennelse, men risikoen øker dersom du har hatt hyppige blærekatarrer eller har nedsatt immunforsvar. (2)

Symptomer på nyrebekkenbetennelse

Ikke alle får sterke symptomer. Barn og eldre kan ha få symptomer, og en tredjedel får ikke feber. (1)

LES OGSÅ: Nyrebekkenbetennelse kan være svært smertefullt

Risikogrupper

Disse er spesielt utsatt for nyrebekkenbetennelse.

LES OGSÅ: Nyresykdommer

STILLE DIAGNOSEN NYREBEKKENBETENNELSE: En urinprøve og et stikk i fingeren for å se CRP-verdi bekrefter diagnosen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STILLE DIAGNOSEN NYREBEKKENBETENNELSE: En urinprøve og et stikk i fingeren for å se CRP-verdi bekrefter diagnosen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Diagnosen

Diagnosen nyrebekkenbetennelse stilles ved hjelp av en urinprøve, CRP og urindyrkning. (1)

Differensialdiagnoser

Symptomene kan også ligne på andre sykdommer, og det er viktig at legen utelukker disse før du får behandling for nyrebekkenbetennelse.

Behandling

  • Antibiotikabehandling
  • Oppfølging ved fastlege. Kontroll etter 2–3 dager er anbefalt.
  • Barn under to år må behandles på sykehus. (2)
URINVEIER: Blære, urinledere og nyrenes plassering i kroppen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
URINVEIER: Blære, urinledere og nyrenes plassering i kroppen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Sykehusinnleggelse?

Ved alvorlig nyrebekkenbetennelse kan det være du må innlegges på sykehus og få behandling med intravenøse antibiotika. Det er vanligvis nødvendig med sykehusinnleggelse hvis du:

  • Har dårlig allmenntilstand
  • Er gravid
  • Er barn

Komplikasjoner

En sjelden gang kan man få en oppsamling av puss i nyrene, en såkalt abscess. Da kan det bli aktuelt med en operasjon for å tømme ut pusset.

To andre komplikasjoner som er alvorlige, men sjeldne er blodforgiftning og nyresvikt. Blodforgiftning skyldes at bakteriene kommer inn i blodbanen. Nyresvikt oppstår når nyrene slutter å fungere som de skal. Hvis en av disse komplikasjonen oppstår, er det nødvendig med behandling på sykehus.

For gravide kan det være økt risiko for svangerskapsforgiftning og vekstretardasjon hos foster og for tidlig fødsel. (1)

Prognose

Bedring inntreffer oftest etter en til to dager etter oppstart med antibiotika.

Ved manglende bedring, bør du oppsøke legen for kontroll og sjekke om man må. Noen bytte type antibiotika. (2)

Noen får gjentatte nyrebekkenbetennelser. Det er da viktig å finne ut årsaken til dette, da gjentatte nyrebekkenbetennelser kan skade nyrene. (2)

LES MER OM DETTE:

Kilder:

1) Lvh.no 2) Helsenorge.no 3) SML 4) Lommelegen.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer