Blærekatarr (cystitt)

Blærekatarr er en ganske vanlig urinveisinfeksjon som rammer blæren. Symptomene kan være hyppig vannlating og svie. Noen ganger kan man ha blærekatarr uten å ha symptomer.

BAKTERIER I BLÆRA: Blærekatarr skyldes at bakterier kommer inn i urinrøret og flytter seg opp til blæren En Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BAKTERIER I BLÆRA: Blærekatarr skyldes at bakterier kommer inn i urinrøret og flytter seg opp til blæren En Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blærekatarr er en svært vanlig, nedre urinveisinfeksjon. På det medisinske fagspråket heter blærekatarr cystitt.

Årsak til blærekatarr

Infeksjonen skyldes at bakterier kommer inn i urinrøret og flytter seg opp til blæren. Det er ofte egne tarmbakterier, men årsaken kan også være andre typer bakterier.

Alle kan få en nedre urinveisinfeksjon, men det forekommer oftere hos kvinner enn menn.

Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer på blærekatarr

Symptomene kan komme ganske raskt. Allmenntilstanden er vanligvis god.

Ikke alle har symptomer på en urinveisinfeksjon.

(1, 2, 3)

Diagnosen

Ved typiske og ukompliserte blærekatarrsymptomer hos ikke-gravid kvinne mellom 16 og 60 år er urinundersøkelse ikke nødvendig, legen kan sette diagnosen ut fra dine symptomer.

Urinstiks tas hos alle andre og bekrefter diagnosen.

I tillegg bør urinen dyrkes ved: Graviditet, når antibiotika ikke virker og ved gjentatte blærekatarrer. Hos menn skal alltid urinprøven sendes til dyrkning. (1)

NEDRE URINVEISINFEKSJON: En blærekatarr rammer urinrør og blære. Det er ofte egne tarmbakterier som forårsaker infeksjonen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NEDRE URINVEISINFEKSJON: En blærekatarr rammer urinrør og blære. Det er ofte egne tarmbakterier som forårsaker infeksjonen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Falskt negativ prøve

Hvis du har symptomer på blærekatarr og urinprøven ikke gir utslag, er ikke det en grunn i seg selv til å utelukke at du har blærekatarr. Hos ikke-gravide kvinner i fertil alder med symptomer på blærekatarr er sannsynligheten 50% for at det likevel har bakterier i urinen. (1)

Varighet

Blærekatarr hos ikke-gravide og ellers friske kvinner som ikke er spesielt utsatt for infeksjon, går vanligvis over av seg selv i løpet av en uke. (1)

Komplikasjoner

En urinveisinfeksjon er som regel overstått i løpet av et par dager. I sjeldne tilfeller kan sykdommen bre seg opp i nyrene og gi nyrebekkenbetennelse og eventuelt også blodforgiftning. (5)

Behandling

Blærekatarr kan gå over av seg selv etter noen dager, men siden symptomene kan være svært plagsomme blir ofte antibiotikabehandling satt i gang. Ved ukompliserte urinveisinfeksjoner blir antibiotika brukt først og fremst for å forkorte det plagsomme sykdomsforløpet. Hvis kvinnen ønsker det, kan hun se plagene an eller få vente-og-se-resept. (1, 3)

Uten antibiotikabehandling øker sannsynligvis sjansen for å få nyrebekkenbetennelse.

Enkelte antibiotika er ikke trygge å ta om du er gravid. Husk alltid å opplyse legen hvis du er gravid.

Noen leger anbefaler å drikke mer vann for å "skylle ut" bakteriene. Du kan ta paracetamol for å lindre smerten. Å holde en varmeflaske over magen kan også være lindrende. (3)

LES OGSÅ: Svie og kløe i underlivet

Gjentatte urinveisinfeksjoner

Noen kvinner får blærekatarr igjen og igjen. Hvis det skjer tre eller flere ganger i året, kan dette kalles tilbakevendende, dette heter residiverende urinveisinfeksjon.

Det finnes flere legemidler som kan hjelpe, dette må individuelt tilpasses, og legen må se på bakenforliggende årsak.

Penicilliner, trimetoprim og nitrofurantoin bør foretrekkes framfor cefalosporiner og kinoloner. Surgjøring av urinen med C-vitamin har ikke dokumentert effekt. Hiprex kan hos enkelte pasienter ha effekt. Lokal østrogen kan også være et alternativ for forebygging av residiverende UVI hos eldre kvinner. (6)

LES MER OM DETTE:

Kilder:

1) Lvh.no 2) Lommelegen.no 3) Helsebiblioteket.no 4) Helsenorge.no 5) Felleskatalogen 6) RELIS