Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høyt blodtrykk i varmen

Spørsmål

jeg bruker blodtrykks medisiner grunnet redusert nyrefuksjon ,nyre slitasje,har også kolestrol medisiner og urinsyre medisiner ,men er usikker på om jeg har godt av å reise til filippinene da min kone er derfra ,stiger mitt blodtrykk på varmen ,eller er det bra å vere på varmen med høyt blodtrykk ,er ellers frisk ,er friskfor prostratakreft

Mann
Svar

Generelt gjelder det at blodtrykket stiger når det er kaldt, i forhold til ved en behagelig temperatur. Samtidig er det slik at ved veldig høye temperaturer arbeider hjertet mye mer, og da kan kanskje også blodtrykket stige. Det er vanskelig å si om blodtrykket vil gå opp eller ned, for det kommer an på flere faktorer. Om du bruker vanndrivende medisiner kan det være fare for uttørring om det blir veldig varmt, og du svetter mye. I så fall vil blodtrykket bli lavere enn ellers. Om du skulle være så uheldig å få diaré vil du tape vann og salter. Om du bruker vanndrivende medisiner vil du da ha lite å gå på når det gjelder væske- og saltbalanse.  Om du får i deg for lite væske går naturligvis urinproduksjonen ned, og det betyr at nyrene må arbeide mer for å skille ut det de skal, og det er ikke sikkert at nyrene dine har kapasitet til det. Men dette blir bare generelle betraktininger. Jeg må vite hvor kraftig nyresvikt du har, hvordan saltene i blodet ditt ligger an og hvilke medisiner du bruker.


Blodtrykket bør i hvert fall være godt regulert før du reiser. Vi vet ikke hvor varmt det blir når du er der, men om det er under 30 grader er det neppe noe problem. Om du går hos en nyrelege er det best om du spør ham eller henne om du er frisk nok til å reise.