Nyresteinsanfal?

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 32 år som for 2 uker siden fikk voldsomme smerter i mage og rygg, omtrent som et belte rundt i navlehøyde. Ble lagt inn på sykehuset og fikk ct for å sjekke nyrestein. Fikk beskjed om at den enten var forsvunnet av seg selv, eller at det var noe annet. Smertene var volsomme og roet seg ikke før jeg hadde fått mye smertestillende. Dro hjem dagen etter og var i fin form. For to dager siden fikk jeg plutselig akkurat de samme smertene på samme sted igjen. Ble igjen lagt inn og nå sjekket for gallestein, det var ikke det heller.

Når jeg leser på nettet føler jeg det ligner mest på nyrestein. Kan det være nyrestein som har passert to ganger uten at legene ser det på CT? (Ble kun sjekket for nyrestein første gang).

Er redd for å få nye anfall, redd ikke legene vil ta meg seriøst ettersom blodprøver er fine og de har sjekket ut det de tror det er.
Er ellers "alltid" frisk. Ingen sykdom i familien.

Kan nevne at jeg spyr kraftig og ofte under disse anfallene som varer i timer uten stopp. Finner ikke stilling og må vandre for å klare å "holde ut". Når anfallene er over, pga smertestillende, er jeg helt bra igjen.

Hva kan dette være? Hva bør jeg gjøre? Er så redd for å få nye anfall! Orker ikke tanken på legevakt og timer på akutten en gang til!

Mvh
Kvinne, 32.

Kvinne, 32 år

Svar

Hei.

Jeg synes dette klinger meget sterkt i retning av nyrestein.
Det er også slik at det å ikke finne en nyrestein på CT, ikke avkrefter at det ikke kan ha vært en nyrestein som har passert.

Men kanskje viktigst for å stille diagnosen nyrestein, er at en urinstix vanligvis vil vise blod i urinen. Jeg håper da at det ble tatt på deg?!?

Blod i urinen + de helt typiske nyresteinssymptomene (svært sterke smerter + bevegelsestrang, slik du beskriver) er nok til å stille nyresteinsdiagnosen, slik at man kan få satt igang korrekt behandling som oftest gir rask smertefrihet.
Det vises vanligvis absolutt ingenting på blodprøver, jfr det at dine blodprøve var normale.

Jeg forstår simpelthen ikke at man ikke tolket dette som et nyresteinsanfall og behandlet det deretter. Det bør du be om en begrunnelse for, evt går du gjennom epikrisen sammen med fastlegen din for å se hva de har tenkt om dette på legevakten.

Har man stor nok mistanke om nyrestein, så behandler man det som nyrestein, (bl.a. med injeksjoner av såkalte NSAID-preparater) så vil man kunne ofte se nesten umiddelbart effekt, for disse kan få en stein til å passere. Hvis en pasient med mistenkte nyresteinsmerter får en slik injeksjon, kort tid etter sprøyen reiser seg og sier "takk for hjelpen, nå er jeg fin og vil gå hjem", så har man bortimot bekreftet diagnosen.
Og forøvrig så må man jo få sterke smertestillende injeksjoner også, av opiattype. Man kan jo ikke la en pasient med så sterke smerter (og med mistanke om nyrestein) gå rundt i timesvis på legevakten uten behandling!

Mye av dette du her beskriver høres betenkelig ut, dog med forbehold om at jeg bare har din versjon av historien. Hvis du virkelig har vært to ganger på legevakten med et nyresteinsanfall, uten å ta urinstix, uten å få forsøke behandling mot antatt nyrestein, uten å få adekvat smertelindring, så er jeg tilbøyelig til å si at du bør vurdere å sende en klage på denne legevakten.
Nyrestein er jo regnet som bortimot den sterkeste smerte et menneske kan oppleve, på linje med fødsel, så å ikke behandle dette er en grov forsømmelse.
Hvis jeg var deg, ville jeg derfor gått nøye gjennom epikrisene (rapportene) fra legevakten, sammen med fastlegen din. Ta også gjerne med utskrift av vår korrespondanse her. Da vil dere kunne finne ut mer om sannsynligheten for at det kan ha vært nyrestein, og du vil kunne få fastlegen din sin vurdering av om her har foregått en forsømmelse eller feilbehandling.

Videre må fastlegen din utrede deg med en lang rekke blodprøver for å se om der er forhold ved din biokjemi som gjør at du kan være en såkalt "steindanner". Er du det, kan man i enkelte tilfeller gi kostholdsråd m.v. for å forebygge nye stein.

Du bør også få foretatt en CT av urinveier med kontrast. Ta opp dette med fastlegen din.

Du er nå redd for å få nye anfall.
Prøv ihvertfall å drikke rikelig, for tynn urin motvirker evt tendens til nyrestein. Oppsøk fastlegen og ta opp de tingene jeg har forklart deg her.
Kommer du allikevel til legevakten med mulig nyresteinsanfall igjen, så vet du nå mer om dette, og vil kunne ta litt styring over situasjonen og tiltak/behandling.

Ved nyrestein er det dessverre relativt vanlig med tilbakefall.
Hvis man har tendens til nyrestein bør man derfor ha liggende hjemme de korrekte medisiner til å behandle et anfall med. Det er stikkpiller av NSAID-typen, f.eks. Voltaren stikkpiller. Disse er reseptpliktige, så det må du ta opp med legen din. Får man satt en slik tidlig i forløpet av et nyresteinsanfall, kan man kupere og stanse et anfall tidlig i forløpet.
For sikkerhets skyld bør du ha disse hjemme, selv ved tvil om diagnosen, såfremt ikke der er spesielle medisinske forhold som gjør at du ikke kan bruke disse. Det vil legen din fortelle deg.

Håper og tror at informasjonen her vil kunne hjelpe deg. Lykke til!