Nyrestein

Spørsmål

Har hatt nyrestein i 2008.
Ble innlagt på sykehus,men siden steinen ikke var 5mm som de sa den måtte være for å knuse den med laser,men KUN var 4,5 mm måtte jeg ligge til den kom av seg selv. Jeg lå der i 5 dager.
Så til hovedspørsmålet.
Jeg ble nå på nytt hasteinnlagt denne uken og har tatt prøver av blod, urin avføring + CT og har fått konstatert nyrestein på begge sider (3mm) og som om dette ikke var nok så har jeg fått urinveisinfeksjon.
Da de sa at steinen ikke var til hinder for vannlating ga de meg morfin/ketorax og sendte meg hjem.De vil ikke ha folk liggende på sykehus i helgene hvis de kan unngå det veit jeg.
Så nå har jeg reist hjem, med samme smerter, men med ketorax som skal taes ved behov.
Men jeg har en jobb og kan ikke gå med slike smerter i en evighet.
For hvem veit når og OM disse steinene vil "flytte på seg".
Jeg har vært sykemeldt store deler av 2009 pga slitasjeskade i ryggen og er jeg mere enn 4 uker sykemeldt til nå, så faller jeg ned i 66% lønn p.g.a 52 ukers jobbfravær.
HVA SKAL/KAN JEG GJØRE?
Kontakte et annet sykehus? Til tider er det et helvete, og jeg har ikke lyst å spise ketorax resten av livet heller. Da kan jeg ivertfall ikke jobbe.
Vanskelig spørsmål dette, men jeg håper dere kan gi meg noen svar på dette problemet jeg har.
Relevante sykdommer/medisiner: Nyrestein og urinveisinfeksjon.

Mann, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Svaret på hva du skal gjøre her, er enkelt i første omgang:

Ta en tur innom fastlegen din snarest, og diskuter saken grundig med ham/henne. Fastlegen vil da kunne ta kontakt med sykehuset og "føre saken" din, forhøre seg om behandlingsmuligheter m.v., altså fungere som "sakfører" og talsmann for deg.
Det er en av fastlegens mange oppgaver, å være bindeledd mellom sykehus og pasient, og å koordinere behandling og utredning.

Jeg vet ikke om din situasjon ville bli vurdert anderledes av et annet sykehus og en annen spesialist, men det er fullt mulig for fastlegen din å henvise deg til en "second opinion" hos en kirurg ved et annet sykehus, evt en privatpraktiserende urolog.

Rent konkret så er jeg ikke i tvil et øyeblikk om at dette er den kanalen du bør bruke nå, for alt det er verdt.
Det er ofte ualminnelig vanskelig for pasienter å være i direkte dialog med sykehus og travle kirurger osv, og dette er også faktisk din fastleges jobb, så bruk fastlegen! Du har jammen meg nok å stri med, med smerter, sykemeldingsproblematikken osv, om ikke du skulle koordinere og finne ut av behandlingsmuligheter i tillegg, tenker nå jeg.

Videre skjønner jeg ikke hvorfor du ikke har fått en medisin som heter Confortid eller Voltaren, som er standardbehandling ved nyrestein. Den kan få urinlederne til å utvide seg, slik at steiner kan passere ut. I tillegg virker den ofte meget bedre mot smerter enn selv morfin, av den enkle grunn at den kan få steiner til løsne og bli skylt ut med urinen.
Dette er medisin du også kan få med deg hjem, i form av stikkpiller.
Vanligvis så får man det intravenøst på sykehuset ved akutte nyresteinsanfall, og virkningen er ofte helt enormt bra. Man ser ofte at pasienten blir smertefri der og da, hvis den får steinen til å løsne og passere.
Diskuter for all del med fastlegen din om hvorfor du ikke har fått denne medisinen, og om du ikke bør ha det.
Det kan jo være grunner til det som ikke jeg vet om, men du kan ikke unnlate å ta opp dette med legen din.

Videre må du selvfølgelig ha antibiotika mot urinveisinfeksjonen din, men det får du vel allerede?

Håper at du kan finne noe av nytte i disse rådene.
Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn