Nyrestein?

Spørsmål

Hei. jeg har et tilbakevendende problem som jeg ikke får helt svar på av min fastlege. Noen ganger i løpet av året får jeg "hold" eller et kraftig "tak" i venstre side (midjen og bak mot ryggen) når jeg later vannet. Det gjør veldig vondt akkurat idet jeg begynner å tisse. Såpass vondt at jeg skriker rett ut. Jeg har ikke vondt nedentil når jeg tisser (svie/kløe/brennende følelse), urinen min er klart gul og ikke mørk men innimellom synes jeg det stinker veldig kraftig av urinen min for å si det sånn. Jeg må ikke løpe ofte på do å tisse. Jeg drikker mye grønn te og vann, sjelden, om aldri, alkohol eller sukkerdrikker. Røyker heller ikke. Det rare er jo at dette kommer sånn innimellom for så å forsvinne i flere måneder i strekk. Jeg har diabetes II, lavt stoffskifte og familiært forhøyet kolestrol. Mitt langtidssukker som ble målt nylig var på 6.3. Hva kan dette være?

Svar

Hei.

Jeg kan naturligvis ikke si noe med sikkerhet her over nettet, men jeg tenker på muligheten av at det kan være at du danner små nyrestein som passerer gjennom urinlederen fra nyren til blæra, og så tisser du deretter ut steinen uten å merke den. Neste gang du evt opplever det, så la legen din ta en stix av urinen. Hvis den viser spor av blod, så vil det styrke mistanken om en nyrestein som passerer. Det er ikke uvanlig å danne små nyrestein som passerer ut med urinen. Om det er tilfelle, så er det ikke nødvendigvis noe du trenger å gjøre noe med.

Forøvrig så kan det naturligvis være muskulære smerter, det kan spille en mange puss. Men ut fra intensiteten i smertene, slik du beskriver det, så tenker jeg nok mest på nyrestein.

Ha det bra.