Nyrestein?

Spørsmål

Hei!
Siden februar har jeg opplevd 3 episoder med akutte smerter i venstre side av rygg/mage(flanke?). Første gang jeg opplevde dette lå jeg og sov (på høyre side) og plutselig stakk det til i venstresiden og smerten forsvant ikke. Kunne ikke puste eller bevege på meg for da ble det enda verre. Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg, men havnet til slutt liggende på venstre side og da forsvant smertene ganske raskt. Andre gang skjedde det også da jeg lå og sov(på høyre side) og da la jeg meg nokså raskt over på venstre siden (ettersom det hjalp forrige gang) - smertene forsvant ganske raskt denne gangen også. Siste gang(29 april) lå jeg i sofaen på ryggen da jeg kjente lignende smerter, bare kortvarige(1-2 min) - da stakk det til(ilte raskt fra de nederste ribbeina og ned mot lysken) også var det en klemmende smerte i etterkant i hele venstresiden. De forsvant av seg selv og var ikke like ille som tidligere.
Symptomer:
- intense, takvise, plutselige smerter i venstre side av rygg/siden/flanke
- Smertene stråler fra bak de nederste ribbeina(ryggsiden), nedover langs ryggraden(ca 5 cm ut fra ryggrad), ned mot lyske men ikke helt ned.
- Har hatt noe problemer med luft i magen og varierende avføringsmønster- normalt kanskje?
- Ingen allergier
- Svimmelhet (sjeldent, kommer 2-3 ganger i mnd men uavhengig av smertene over)

Jeg er ikke gravid, jeg trener regelmessig, har samboer, min høyde: 162cm, vekt: 55kg, har et normalt kosthold(variert og sunt) og går på skole(ingen eksamener i det siste).
Disse smertene føles ut som noe som klyper/drar/stikker og er så intense at jeg bare må finne ut av det og bli kvitt det. Hva bør jeg gjøre? Hva kan det være?

På forhånd takk for svar!

Svar

Hei.

Du er altså en formodet frisk 26-årig kvinne, som i et par-tre måneder har kjent akutte smerter i venstre side av rygg/mage/ flanke ved tre anledninger. Smertene har tildels oppstått mens du sov, og du våknet. Det betyr at det var rimelig sterke og ganske akutt innsettende smerter. Det har vart kort tid hver gang.

Du lurer på hva dette kan være.
Det første jeg tenker på, er nyrestein, og det tror jeg ikke er helt usannsynlig her.

Du bør derfor få dette utredet. Oppsøk legen din nå, og diskuter evt henvisning til CT for å se etter nyrestein. Dersom du får et nytt anfall, så er det veldig viktig at du så snart som mulig etter smerteanfallet får tatt en urinprøve, som du skal levere inn til legen for å se etter spor av blod, hvilket også er en indikator på at det kan handle om mulig nyrestein.

Lykke til.