Nyrestein i utlandet

Spørsmål

For to dager siden fikk jeg plutselig smerter i venstre side, litt bak i ryggen og litt frem, beg. å svette, ble kvalm, kastet opp to ganger. Smertene var så sterke at jeg sammenlignet dem med da jeg fødte for et år siden. Etter ca. 1 1/2 time forsvant de verste smertene og jeg måtte veldig tisse. Jeg kjente også smerter litt ned i venstre ben og ned mot nedentil, prikking. Bor i Litauen for en periode, det tok en time før sykebil kom, da var smertene borte. Ble med til sykehus for sjekk, der tok de ultralyd og fant ingen stein. De fant blod i urinen. Jeg fikk ikke bekreftelse på at det var nyrestein, men at det kunne være det og at den har kommet ut selv, siden blod i urinen. Grunnen til at jeg kriver til dere, er fordi jeg er så usikker nå og er i et annet land og fikk ingen beskreftelse på om det var dette. (Det er så mye bedre å snakke med norsk lege, selv om en kan engelsk). Jeg kjenner litt "murring" i venstre side nå, men kan det bare være "stølhet" etter smertene jeg hadde? Tror Dere at dette var nyrestein og er det mulighet for at den fortsatt er der, selv om de ikke fant noe på ultralyd? Tror Dere den har kommet ut selv, pga. blod i urinen? Jeg er bare så redd for å få det igjen. Fikk respet på medisiner som heter "NO-SPA (Drotaverine), smertestillende. Skulle ta en om kvelden og en dagen etter og så ikke mer. Skjønnte ikke helt hvorfor jeg måtte ta smertestillende når jeg ikke hadde smerter... Skulle også kjøpe "Cran Berry" tabletter, kan jeg ta de? Og hva er de for? Står ikke på engelsk, bare litauisk... Blir veldig takknemlig for svar.

Relevante sykdommer/medisiner: Tar "Lipitor" for arvelig høyt kolesterol

Kvinne, 32 år

Svar

Hei!

Det høres absolutt ut som om du har hatt et anfall av nyrestein. Slike små steiner eller krystaller danner seg i urinveiene og gir smerter hvis de beveger på seg eller kiler seg fast i slimhinnen på vei nedover mot blæren. Noen ganger kan de sitte slik til at de blokkerer for urinene, og man kan da få ekstra sterke smerter, og hvis det blir infeksjon i tillegg kan det være grunn til å gå inn å hente ut steinen akutt eller ihvertfall legge et dren i nyren for å få avledet urinen og minske trykket i urinlederen og nyrebekkenet.

Det er ikke lett å se steiner på ultralyd, ofte bruker man en metode som kalles urografi for å fremstille stein. Man tar da vanlige røntgenbilder av buken først for å se etter steiner, deretter gir man kontrast intravenøst som skilles ut i nyrene og man får fin fremstilling av urinveiene og eventuelt passasjehinder. Den mest elegante måten å gjøre det på er å kjøre en CT av urinveiene uten kontrast - da får man sett selv små steiner, og kan også evt se andre årsaker til magesmerter. Dette gir imidlertid litt mer stråling enn en urografi.
Ultralyd brukes mest for å se om det er utvidelse av nyrebekkenet som tegn på at det er passasjehinder i urinveiene.

Det er umulig å vite om steinen er ute, men når du ikke har smerter sitter den ihvertfall bedre til enn da du hadde smerteanfallet. Man kan ikke garantere at du ikke får anfall igjen hvis steinen er der fortsatt, og noen har mange steiner som potensielt kan gi nyresteinsanfall. De fleste med nyresteinsanfall har blod i urinen uansett om den har kommet ut eller ikke.

Cranberry er det samme som tranebær, disse har en lett vanndrivende effekt, men vil nok ikke kurere steinsykdommen din. Smertestillende kan du ta hvis du kjenner et nytt anfall seile opp, i Norge bruker vi medisiner som Confortid og Voltaren som i tillegg til å være smertestillende slapper av muskulaturen i urinlederen og kan hjelpe til å la steinen flytte seg lenger ned mot blæren hvor den vanligvis ikke gir symptomer. Drotaverine er et slikt middel, men brukes ikke i Norge.

Det viktige er at du kontakter lege hvis:
a) du får sterke smerter
b) hvis du også får feber.
Det siste er veldig viktig, for en infeksjon i urinveiene samtidig med et passasjehinder skal behandles så raskt som mulig.

Hvis du ikke har mer smerter kan du vente til du kommer tilbake til Norge for å få slått endelig fast om det var nyrestein - men et typisk nyresteinsanfall som går over av seg selv trenger ikke nødvendigvis videre utredning.