Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nyrestein - hvorfor får jeg det?

Spørsmål

Jeg fikk beskjed om at jeg hadde nyrestein ved oppmøte på legevakta. Denne har sannsynligvis kommet ut av seg selv, men jeg er innkalt til røntgen. Er dette nødvendig? Og hvorfor får jeg nyrestein? Hva kan jeg gjøre for å ikke få det igjen?

Sykdommer: Nyrestein

Kvinne, 32 år

Svar

Hei!

Nyrestein er ingen sjelden lidelse, 10% av menn og 4% av kvinner opplever å få dette en eller annen gang. Plagene kan komme igjen, og selv om det ikke er en enkel årsak til nyrestein, tror man at arvelige faktorer, varmt klima og stillesittende arbeid kan predisponere. Hos 20-40% påvises ingen spesiell årsak.

Høyt inntak av proteiner, melk og melkeprodukter, mye salt og lav urinproduksjon kan medvirke til stendannelse.
Mat som inneholder mye såkalte puriner kan øke risikoen for nyresten; Bønner, erter, linser, havregryn, spinat, asparges, blomkål og sopp, alle typer kjøttmat, gjærekstrakter, øl og alkohol.
Likeledes matprodukter med mye oksalsyre: rabarbra, asparges, spinat, nøtter og sjokolade
Tarmsykdommer (Crohn og ulcerøs kolitt), urineveisinfeksjoner, langvarig sengeleie, forstyrrelser i kalkstoffskiftet eller i urinsyrestoffskiftet, høyt inntak av vitamin C eller misdannelser i urinveiene kan også bidra til stendannelse.

Røntgenundersøkelsen vil forsøke å lokalisere steinen og kan vise om passasjen av urin fra nyren til blæren er hindret. Dessuten kan eventuelle misdannelser påvises.

Hvordan skal du forebygge nye anfall:
1. Drikk mye i løpet av dagen, gjerne opp mot 2 liter.
2. Vær moderat i inntak av matvarene som er listet opp ovenfor.
3. Vær moderat/forsiktig med sukker og salt.
4. Legen din kan vurdere om det er nødvendig med medisiner som forebygger stendannelse hvis du er mye plaget med anfall.

Det nærmer seg jul, og hvis du kikker på matvarene over er det mange av disse som inngår i julefeiringen. Kombinert med alkohol og innesitting er dette en høysesong for nyresteiner.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-