Hesteskonyre og nyrestein

Spørsmål

Tror jeg har hatt nyrestein; har hatt fire "anfall" i løpet av ett år, med kraftige magesmerter i venstre del (nederst), kvalme, kaldsvette og jeg klarte ikke å ligge i ro. Etter noen timer ga det seg, men jeg følte meg utslitt og dårlig i noen dager etterpå, værre for hver gang. Etter fjerde (og siste) anfall gikk jeg til min allmennlege, ble sendt til ultralyd og røntgen der jeg igrunn ikke fikk noe svar på om jeg hadde eller hadde hatt nyrestein, men fikk derimot vite at jeg kun har èn nyre og at den er misformet - som en hestesko. Er dette vanlig?, er det større sjanse for nyresvikt? Har det noe sammenheng med at jeg kanskje har hatt nyrestein 4 ganger? Er det noe i kosten som påvirker nyrestein?

Kvinne, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Hesteskonyre er en litt rar variant av nyrene hvor nyrene henger sammen og lager en hesteskoform. Dette er ufarlig og jeg har ikke kunnet finne dokumentasjon på at dette gir hyppigere nyrestein.

Hvis du skulle få trøbbel med nyrene dine kan det tenkes at en slik hesteskonyre kan gi deg økt risiko for nyresvikt, siden du har kun en nyre og ikke to som kan avlaste hverandre ved behov. Hesteskonyre i seg selv øker ikke risikoen for nyresvikt. Jeg har ikke tall på hvor vanlig dette er, men det er ikke verken ukjent eller veldig sjelden.

Nyrestein kan skyldes mange årsaker. De viktigste er; arv, lav urinproduksjon (feks på grunn av lavt væskeinntak), høyt inntak av animalsk protein. En stor andel av pasienten med nyrestein har ingen kjent arvelighet eller påviselig årsak.

Litt mer sjeldne årsaker kan være; Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, langt sengeleie, bakterieinfeksjoner.

Høyt inntak av animalske proteiner (i praksis kjøtt og meieriprodukter) samt svært purinrike matvarer kan øke risiko for nyrestein.
Purin finner man spesielt i kjøtt, sjømat, gjær, alkohol, bønner, linser, brokkoli, asparges.