Dren i urinleder

Spørsmål

Jeg er gravid i uke 24, og fikk for fire dager siden satt inn et dren i urinlederen til høyre nyre pga nyrestein og hydronefrose. Etter dette inngrepet har jeg hatt vondt i blæren og føler ubehag når jeg tisser. Er dette normalt? Kan det oppstå komplikasjoner med dette drenet, bli betent etc. Liker ikke tanken på at jeg har et fremmed legeme i kroppen. Skal etter planen ha dette drenet helt til fødselen er over. Hvis dette ubehaget ikke gir seg, må drenet tas ut. Hva skjer da med nyresteinen? Synes jeg fikk lite informasjon om dette på sykehuset.

Relevante sykdommer/medisiner: Amoksicillin tom 8/12

Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Dren fra urinblæren opp til nyrebekkenet legges vanligvis inn når urinen hindres i å renne ned fra nyren til urinblæren. Urinen kan da samle seg opp i nyrebekkenet. Dette kalles hydronefrose. Ubehandlet hydronefrose kan føre til skade på nyrevevet. Hydronefrose disponerer også for å få nyrebekkenbetennelse. Det samme gjør nyrestein. Det er derfor veldig viktig å få drenert nyren dersom det foreligger avløpshinder for urinen, som i ditt tilfelle. Nyrebekkenbetennelse kan være en farlig tilstand for deg og ditt barn.

Det er riktig som du er inne på at slike dren som du har fått kan bli betente. Imidlertid er det vesentlig større fare for at det skal oppstå infeksjon (nyrebekkenbetennelse) dersom nyren ikke blir drenert. Det at du har fått innlagt et dren reduserer dermed faren for deg og ditt barn.

Pasienter som har blitt behandlet med dren mellom nyre og urinblære blir vanligvis fulgt opp av urolog. Hvordan nyresteinen skal håndteres videre vil være avhengig av størrelsen og nøyaktig hvor den sitter hen. Dette vil avgjøre om det skal gjøres fisking etter den (via urinblæren) eller nyresteinknusing. Det siste er ikke så gunstig å gjøre på gravide pasienter. I ditt tilfelle kan det godt tenkes at det beste for deg og ditt barn vil være at den endelige behandlingen av tilstanden din skjer etter fødselen. Mer nøyaktig kan det dessverre ikke sies ut fra de opplysningene som foreligger.

Et dren av den typen som du har fått gir hos en del pasienter en del plager i form av irritasjon den første tiden. Pasienten føler gjerne trang til vannlatning, av og til hyppig vannlatning og av og til smerter eller ubehag. Slike plager gir seg som regel etter hvert (dager – en uke). Du får nå antibiotika til og med 8/12. Ved vedvarende plager utover dette kan det være grunn for å sjekke urinen med tanke på infeksjon. Jeg regner med at det er planlagt oppfølging av deg.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-