Myter om nyrestein

Har du sett en person med nyresteinsanfall? Eller har du vært så uheldig å oppleve det selv en gang? Et nyresteinsanfall er grusom smertefullt, det er ingen myte, men det er mange andre misforståelser og myter rundt denne lidelsen.

En nyrestein er rett og slett en liten stein, som dannes av krystaller i nyren og urinveiene. Krystallene dannes gjerne av kalsium i kombinasjon med et stoff som kalles oksalat eller fosfat. Dette er naturlige stoffer i urinen, men hos noen klumper de seg sammen og lager steiner. Disse steinene kan være så små at de passerer ut gjennom urinen uten å lage noe trøbbel, men noen blir såpass store at de kan sette seg fast, med sterke smerter til følge.

LES MER: Hva er nyrestein?

Myte 1: Nyrestein er en sjelden sykdom Nyrestein er faktisk den vanligste sykdommen i urinveiene, med unntak av blærekatarr. Rundt 10% av befolkningen kan på et tidspunkt i livet oppleve et nyresteinsanfall, de fleste er mellom 20 og 40 år. I løpet av de siste 20 årene har hyppigheten av nyrestein i den vestlige verden økt betraktelig, uten at det har vært mulig å peke på en bestemt grunn.

Myte 2: Nyrestein er en sykdom hos menn Både kvinner og barn kan få nyrestein, men sykdommen er noe vanligere hos menn. Barn som får nyrestein har gjerne en genetisk arvelig forstyrrelse som gjør at de danner nyresteiner. Er det andre i familien din som har nyrestein har du selv en økt risiko for å få steiner. En mulig forklaring er at noen familier skiller ut mer kalsium i urinen enn andre.

Myte 3: Nyrestein skyldes et feilaktig kosthold Selv om kosthold og nyrestein tidligere ble ansett å henge sammen, er dette nå ikke lenger sannsynlig. En frisk person kan øke mengden kalsium i urinen ved å spise mye proteiner, men de fleste som gjør dette får jo ikke nyrestein. Derfor antar man at noen som har en predisposisjon for å få nyrestein bør redusere proteininntaket sitt. Det gjelder personer med urinveisinfeksjoner, cystenyrer og spesielle stoffskiftelidelser. Disse personene bør kanskje også unngå mat med høyt nivå av oksalat, som for eksempel sjokolade, kaffe, øl, melkeprodukter og enkelte frukter og grønnsaker.

Myte 4: På grunn av kalsiuminnholdet i steinene, bør jeg være forsiktig med kalkinntaket Dette er også gammel viten som viser seg å ikke være riktig lenger. Dietter med lite kalsium har vist seg å ikke være effektive, men kan derimot forårsake beinskjørhet. Det viser seg dessuten at personer med lave kalsiumverdier får mer nyrestein enn personer med normale kalsiumverdier. Kalsium er nyttig fordi det binder seg til oksalat og fjerner dette stoffet fra urinen.

Myte 5: Nyresteiner må opereres Heldigvis er det ikke slik lenger. De fleste nyresteiner passerer ut av kroppen uten hjelp. Medikamenter og høyt vanninntak kan vaske steinen ut, men noen ganger må steinen knuses med ultralyd. Steinen kan også fiskes ut gjennom urinrøret, og åpen kirurgi er siste utvei og utføres sjelden i dag på denne problemstillingen.

Myte 6: Har du først fått en så får du flere Det er økt risiko for flere steiner hvis du først har fått en stein. Imidlertid kan du forebygge nye steiner ved å drikke mye, og har du spesielle disponerende faktorer kan legen din anbefale deg spesielle kostholdsvaner.

Myte 7: Nyresteiner og gallesteiner henger sammen Dette er ikke tilfelle i det hele tatt. Nyre og galle er to helt atskilte systemer, og det er oftere andre grupper som får gallestein, gjerne gamle personer og kvinner.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Nyrestein er en smertefull lidelse som heldigvis som regel kan behandles på en enkel måte.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-