Vondt i tissen

Spørsmål

Hei.
Jeg har en datter på 7 år som over lengre tid har klaget over magesmerter, svie, stikking i tissen. Hun har hatt gjentatte utslag på urinveisinfeksjon det siste året, og har hatt opptil flere pencilinkurer. Noe jeg ikke synes noe om. Men det ser ikke ut til at disse har virket så bar, da det hele tiden kommer tilbakefall. Vi har vært på sykehuset og tatt ultralyd av urinblære og nyrer, det så bra ut. Disse smertene oppsto for vel et år siden, men det ser ut til at de kommer oftere og oftere. Hun gråter og har tydelig vondt, de varer alt fra et kvarter til en time, og kan også gå over uten medisin. Hun sier hun er trøtt og sliten i kroppen og virker til tider utilpass. Smertene oppstår i alle tenkelige situasjoner, som lyn fra klar himmel. Hun begynte først å klage over vondt i ryggen når vi var ute og gikk tur f.eks.Så kom dette med mage og urinveiene i tillegg. De siste dagene har hun også klaget over smerter i lysken, på høyre side.
Hun er oppe hver natt for å tisse og drikke. Ellers har hun matlyst og har ikke gått ned i vekt.
Noe jeg synes er pussig iforhold til utslaget på urinen er at hun ikke klager spesielt i forhold til det å gå på do, tisse. Vi står nå på vente liste for time hos barnelege, men kan risikere å måtte vente helt til midten av desember.
Det synes jeg er veldig lenge da hun utvilsomt plages med dette. Og jeg er naturligvis veldig engstelig for at det skal være noe alvorlig. Har snakket med lærer og i følge både henne og jenta selv trives hun på skolen. Så jeg tror ikke dette er psykisk. Håper vi kan få et annet svar enn at barn og mage er noe man ofte ser og lite å gjøre noe med. Tenker at de hyppige utslagene på urinprøvene også må bety at noe ikke stemmer.

Kvinne, 7 år

Svar

Hei!

Du beskriver en pike som har hatt akutt innsettende smerter i mage, rygg, lyske og i tissen. De varer typisk 15-60 min, barnet er tydelig preget og trenger noen ganger smertestillende. Hun har også blitt behandlet med antibiotika flere ganger for mistenkt urinveisinfeksjon. En ultralyd av nyrer og urinveier har vært normal.

Det første jeg drister meg til å tenke, er nyrestein. Også barn kan ha nyrestein, og rammer nok gutter hyppigst. Det kan være ulike årsaker til det. I enkelte tilfeller ligger det til familien (arv), i andre tilfeller kan det være kosthold, hyppige urinveisinfeksjoner eller at nyrene skiller ut mer av noen stoffer enn av andre, slik at konsentrasjonen blir så høy av enkelte stoffer at de felles ut som steiner. Det vanlige er at man på urinprøver kan finne blod, evt kan også steiner disponere for urinveisinfeksjoner. Typisk er akutt innsettende, kolikkaktige (takvise), sterke smerter. Men de kan også gi kun sterkt ubehag. Smertene kan sitte i ryggen (hvis steinen er i nyreområdet), den kan stråle ned mot lysken, sitte i magen, eventuelt være lokalisert over blæra eller til og med i urinrøret.
En stein kan forklare lokalisasjonen på smertene hennes, intensiteten, at de kommer akutt og at hun generelt ikke har plager i forbindelse med vannlating.

Siden smertene er økende, synes jeg du kan ta kontakt med den poliklinikken du er henvist til og be om å få fremsdkyndet timen, eventuelt om fastlegen kan hjelpe deg med dette i form av et brev. En annen innfallsvinkel vil være å kontakte lege/legevakten akutt når smertene kommer neste gang. Det er da lurt å ta urinprøve i forbindelse med eller like etter smertene, før hun rekker å tisse.

Lykke til og riktig god bedring!

Siden smertene er økene

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-