UVI og små barn

Spørsmål

Datteren vår på 19 mnd utviklet sterk lukt på urin. Vi kontaktet da lege, men klarte ikke å få tatt urinprøve av henne og fastlegen som vi var hos var lite interessert i problematikken. Øvrige symptomer kom etter ca 2 uker og var diffuse med svingende feber mellom 37.8 og 39, dårlig matlyst og utilfredshet. Vi kontaktet fastlege på nytt etter at hun hadde hatt lukten i 2,5 uker. Denne gangen med urinprøve. Han konstaterte UVI og ørebetennelse. CRP 55 og leukocytter i urin 3+. Prøve på streptokokker i hals negativ. Bactrim ble foreskrevet, 7 dagers kur 5 ml morgen og kveld. Fastlege sa han gav en lang antibiotikakur da han var redd UVI hadde gått til nyrebekkenbetennelse. Det ble ikke foretatt test på bankeømhet mot nyrene. Kuren er fullført og vi hadde kontrolltime mandag - samme dag som kuren ble fullført. Urin var da fin og CRP under 8. Hun har ok form, men dårlig matlyst og barnehagen melder om at hun virker slapp. Fastlege anser seg ferdig med dette nå. Jeg krevde imidlertid en henvisning til ultralyd av nyrer. Dette fikk jeg motvillig fra fastlege.

Vi er nå engstelige for om datteren vår kan ha fått nyreskader og er usikre på om hun har fått rett behandling. Hvordan skal UVI behandles og følges opp hos så små barn? Vi føler oss litt maktesløse og vet ikke hvor vi kan henvende oss for eventuelt å få hjelp. Fastlegen sa også at henvisningen til ultralyd antagelig kom til å bli avvist av sykehuset da undersøkelsen i følge ham ikke er indikert. Er det ikke slik at UVI alltid bør behandles som nyrebekkenbetennelse hos små barn og at nyreskader fort oppstår? 2,5 uker med symptomer virker for oss veldig lenge. Det er vel også riktig å undersøke urinen en tid etter at antibiotikakuren er ferdig? For eksempel etter 1 uke. Selvom hun aldri virket akutt syk er det vel også slik ofte med UVI hos små barn - altså diffuse symptomer? Dette betyr ikke nødvendigvis lav alvorlighetsgrad? Relevante sykdommer/medisiner: 7 dagers kur med Bactrim er tatt

Kvinne, 1 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Takk for spørsmålene.
Det er nødvnedigvis ikke slik at en ukomplsert UVI skal behandles som en nyrebekkenbetennelse. Hvis man har tatt en dyrkning av urinen og legen har gjort en grundig undersøkelse, skal han absolutt kunne stille riktig diagnose selv om barnet er dårlig til å kommunisere.
Nyreskader kan lettere oppstå dersom man får en nyrebekkenbetennelse og små barn er selvsagt mer utsatt en andre. Derfor er det desto viktigere at legen er grundig og dyrking blir tatt.
Å undersøke urinen under en pågående antibiotikakur, har begrenset verdi. Har legen tatt dyrkning så vil svaret foreligge etter et par dager og man kan endre antibiotikaregime ut fra dyrkningssvaret.
Små barn har ikke samme evne som oss voksne til å kommunisere symptomer. Deres måte å si fra på blir, som du er inne på, mer diffus.
Du har derfor helt rett i at diffus kommunikasjon av symptomer, ikke nødvendigvis betyr lav alvorlighetsgrad.

Jeg håper svaret er til hjelp og at barnet ikke har fått nyreskade.