Overgangsstenose

Spørsmål

Min venstre nyre er ødelagt av overgangsstenose. En lege har sagt at dette kan opereres, og at det blir satt inn et stent. Jeg lurer på om nyren vil fungere igjen etter en sånn operasjon. Det er flere måneder siden jeg fikk diagnosen, og jeg har hatt det i lang tid. Jeg skal til kontroll igjen om 1 måned.

Mann 66

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det var leit å høre at din venstre nyre er ødelagt. Overgangsstenose er som oftest medfødt, og betyr at det er en tranghet i overgangen mellom nyrebekkenet (der urinen kommer ut av nyren og samles) og urinlederen. Men graden av tranghet kan variere, og det kan gi variasjon i når eller om det oppdages.

Det er når nyren produserer mer urin enn det som kan passere uhindret gjennom trangheten at det blir økt trykk i nyrebekkenet og man kan oppleve smerter. Dette kan være forbigående, f.eks. ved økt urinproduksjon som når man drikker kaffe eller alkohol. Men dersom det ikke er forbigående men det er kontinuerlig forhøyet trykk i nyrebekkenet så vil dette med tiden utvide seg og det oppstår hydronefrose. Hvis dette også står lenge så vil nyren gradvis produsere mindre urin for å kompensere, og med tiden vil deler av nyren bli ødelagt. Hvor stor del av nyren som blir ødelagt er avhengig av graden av stenosen (trangheten) og hvor lang tid det har stått. Ved for eksempel full obstruksjon så regner man med at hele nyrefunksjonen forblir bevart dersom obstruksjonen opphører innen en uke. Men den funksjonen som er tapt etter tre måneder kan være tapt permanent. Da vil fokus være på å bevare den funksjonen man har.

En JJ-stent kan legges opp fra blæren forbi stenosen og opp til nyrebekkenet, og vil gjøre at urinen kan passere uhindret fra nyren til blæren, og at rest-funksjonen i den nyren kan bevares. Men JJ-stent byttes som regel hver 3. mnd, og det kan også gi økt risiko for infeksjoner. Så det er ikke en god permanent løsning. Det er mulig å operere nyrebekkenet for å fjerne stenosen, men dette gjøres oftest hos barn.

Jeg vil anbefale at du henvises til urolog (spesialist i nyre og urinveier), og det vurderes hvilke type undersøkelser som kan gjøres for å vurdere hvor stor eller lite funksjon du har igjen i nyren (du skriver ikke noe om hvilke typer undersøkelser som er gjort), og om det har noe hensikt å gjøre kirurgisk inngrep.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-